Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2016, 11:13
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Na titulke National Geographic sa premiérovo objavilo transrodové dievča. Avery je tvárou rodovej revolúcie

ZAUJÍMAVOSTI NATIONAL GEOGRAPHIC
Uložiť Uložené

Rodová revolúcia už začala.

Vo svete momentálne rezonujú desiatky rôznych tém, niektoré z nich viac a iné zase menej. Ak na chvíľu odvrátime oči od vojnových konfliktov a ďalších politických záležitostí, do hľadáčika sa nám dostane napríklad debata o pohlaviach. Už dávno nežijeme v dobe, kde sa ľudia rodia ako ženy či muži a po celý život nimi aj zostávajú, pretože každý z nás má šancu slobodne sa rozhodnúť a žiť presne tak, ako si to jeho vnútro a myseľ žiadajú. Rodová revolúcia, ako túto záležitosť trefne nazval magazín National Geographic, sa stala aj nosnou témou jeho najnovšieho vydania a verejnosť najviac zaujala titulná stránka, z ktorej na čitateľov hľadí 9-ročná Avery. Na prvý pohľad obyčajné dievčatko však dievčatkom ešte pred pár rokmi nebolo.


Vo svojich dvoch rokoch bola Avery obyčajným nezbedným chlapcom, ktorý zvedavo pobehoval po dome, hrával sa s hračkami a užíval si detstvo. Postupom času však upadal do čoraz väčšej depresie a pomáhalo mu len to, keď sa mohol obliecť do šiat princeznej a správať sa ako dievčatko. Jeho rodičia nevedeli presne, čo sa s ich synom deje a spočiatku si mysleli, že z neho vyrastie homosexuál, ale Avery vo svojom vnútri vedela, že byť chlapcom jej nebolo predurčené. Svojich rodičov sa dokonca jedného dňa spýtala, či si uvedomujú, že aj keď ju oslovujú ako chlapca a správajú sa k nej ako ku chlapcovi, ona je v skutočnosti dievčaťom. Napokon dostala Avery možnosť obliekať sa do ženských šiat cez víkendy, lenže postupne jej to nestačilo a keď sa prvýkrát vybrala do školy vo svojej novej identite, jej rodičia sa báli reakcie okolia. Našťastie, nič sa nestalo a jej kamaráti ju akceptovali presne takú, ako sa Avery sama cítila.

Odporúčané
Toto je 25 najlepších destinácií na rok 2021 podľa National Geographic. Odporúča viacero miest v našom okolí, aj maďarské pusty Toto je 25 najlepších destinácií na rok 2021 podľa National Geographic. Odporúča viacero miest v našom okolí, aj maďarské pusty 28. novembra 2020, 19:19


Vďaka svojmu príbehu sa Avery dostala až na spomínanú titulnú stránku magazínu National Geographic, ale špeciálne vydanie o rodovej revolúcii neobsahuje iba jej príbeh. Zaoberá sa aj ďalšími ľuďmi, definuje rôzne výrazy používajúce sa pri ľuďoch, ktorí si zmenili svoju pohlavnú identitu. Naša spoločnosť je ešte stále príliš konzervatívna na to, aby sme všetci dokázali transsexuálnych a transrodových ľudí dokonale akceptovať, ale aj takýmto spôsobmi sa približujeme k tomu, aby sa o nich a najmä ich problémoch písalo a hovorilo. Len dialógom a pohľadom z viacerých uhlov sa môžeme o týchto ľuďoch naučiť viac a porozumieť tomu, čím vlastne prechádzajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia