Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 10:46
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Ukrajinská umelkyňa Anna Mo ťa presvedčí, že výsledkom pletenia nemusí byť len sveter, ktorý založíš do skrine

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Robustné pleteniny v minimalistickom štýle, ku ktorým sa budeš chcieť pritúliť.

Ako vraví Wikipédia, umenie je individuálnym prejavom kreatívnej schopnosti duše a má skutočne rôznorodé podoby. Medzi klasiku akou je maľovanie, kreslenie, tanec a fotografiu možno zaradiť napríklad aj také pletenie. Pletenie totiž už dávno nie je len koníčkom našich babičiek a jeho výsledkom nemusí byť len sveter, čiapka alebo šál. Vecičky z teplej a mäkkej vlny sa zo šatníkov rozšírili aj do domácností a môžu byť nielen peknou, ale aj praktickou súčasťou našich domovov. Svoje by vám o tom vedela povedať ukrajinská umelkyňa menom Anna Marinenko (umelecky Anna Mo), ktorá sa už roky venuje takzvanému extrémnemu pleteniu. A čím je jej tvorba odlišná? Anna k pleteniu nepoužíva klasické ihlice, aké ste možno zahliadli zapichnuté v klbku vlny u starých rodičov, ale ide na to svojimi rukami, prípadne drevenými ihlicami pripomínajúcimi skôr stredne veľké kolíky. Pomocou nich potom vytvára nahrubo upletené štýlové a hrejivé kúsky odevov a bytových doplnkov, ktoré sú obľúbené najmä v škandinávskych krajinách.

„S pletením som začala, keď som bola dieťa. Moja mama v tom bola naozaj dobrá a naučila ma rôznym technikám. Pamätám si na prvú vec, ktorú som uplietla a bol ňou šál pre môjho kocúra. Chcela som však niečo iné, niečo výnimočné, a keď som objavila austrálsku vlnu merino, v mojej hlave sa zrodila myšlienka.“

Aby sa Anna odreagovala od práce za počítačom, v roku 2015 si založila vlastnú značku Ohhio, ktorej základnou myšlienkou bolo skombinovať tradičné s modernýmestetické s funkčným. Momentálne sa roky zaužívanému pleteniu pokúša vdýchnuť súčasný minimalizmus a jednoduché línie a postarať sa tak o to, aby výrobky z jej dielne boli pekné a praktické zároveň. „Dokonalý dizajn je jednoduchý dizajn, pretože krása nepotrebuje žiadne vylepšenia,“ myslí si mladá Ukrajinka, ktorá so svojimi aktuálne dvadsiatimi ďalšími zamestnancami nevyrába len pončá, svetre, roláky, čiapky a šály, ale aj deky, vankúše, koberce, pelechy pre domácich miláčikov a rôzne dizajnové kúsky s estetickou funkciou.

Anna však nie je jediná a takémuto druhu umenia sa venuje napríklad aj Austrálčanka Jacqueline Fink. K pleteniu sa rovnako ako jej kolegyňa dostala už v detstve vďaka svojej mame a považuje ho za tú najlepšiu terapiu na svete. Ako tvrdí, jej ihlice vám svojou veľkosťou pokojne pripomenú detskú hokejku a úplne prvé jej vyrobil otec z viac ako meter dlhého potrubia. Tvrdí, že výroba takýchto robustných pletenín je náročná, no skvele jej to posilní bicepsy a utriedi myšlienky a zrejme to naozaj funguje, keďže jej kurzy nenavštevujú len ženy, ale aj opačné pohlavie.

Domov
Zdieľať
Diskusia