Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2016, 20:05
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zvláštny zvuk ako z iného sveta trápi severnú oblasť Kanady. Zvieratá kvôli nemu dokonca zmenili migračné trasy

ZAUJÍMAVOSTI KANADA MIGRÁCIA
Uložiť Uložené

Záhada z kanadského pobrežia.

Tvrdia to obyvatelia, lovci a aj turisti. Nad strednou časťou prevažne ostrovného kanadského teritória Nunavut sa často vyskytuje zvláštny, jemný bzučivý zvuk. Ten je podľa ľudí mimoriadne otravný, našťastie často zaniká. Celé bzučanie začalo v lete a odvtedy prebehlo zopár amatérskych výskumov. Tie zistili len, že zvuk pravdepodobne pochádza z hladiny mora, čo situácii veľmi nepomáha - tamojší ľudia podľa ich slov ešte nikdy nič podobné nepočuli. Jav sa vyskytuje iba v zálive Steensby a prielive Hecla a doteraz patrí medzi neobjasnené záhady.

Zvláštny zvuk ako z iného sveta trápi severnú oblasť Kanady. Zvieratá kvôli nemu dokonca zmenili migračné trasy
Zdroj: panoramio.com

Ľudia však nie sú jediní, na ktorých má toto tajomstvo vplyv. Tentokrát totiž veľryby a tulene dokonca zmenili svoje migračné trasy či cez prieliv plávajú mimoriadne rýchlo. Výskumníci odhadujú, že ich zvuk skrátka desí. Ľuďom príde podobný úkaz natoľko nezvyčajný, že chvíľu obviňovali organizáciu Greenpeace, ktorá sa v danej oblasti aktivizuje. Tá podľa obvinení mala umiestniť špeciálny sonar, ktorý by živočíchy plašil preč, a tak ich chránil pred ulovením. Greenpeace však všetky dohady poprel, a tak ostáva záhada zvláštneho bzučania nad Kanadou stále nedoriešená.

Domov
Zdieľať
Diskusia