Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2016 o 11:01
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou

TECH
Uložiť Uložené

Niečo, čo bežne nevidíme.

Je pravdou, že sa súčasné inteligentné mobilné telefóny vizuálne až príliš podobajú. Takmer rovnako vyzerajúce konštrukcie, obrovské uhlopriečky, podobné farebné prevedenia a rovnaké materiály prispeli k potrebe zaobstarať si dodatočné puzdro alebo kryt. V opačnom prípade náš smartfón bude pripomínať tisícky iných. A to isté, samozrejme, platí o ich funkcionalite. Teda až na pár výnimiek, pretože existuje niekoľko kúskov, ktoré ponúkajú naozaj netradičnú hardvérovú výbavu, a to od prekvapivo dobre fungujúcej termovízie po samoopraviteľný kryt.

Keď si dnes zaobstaráme model z vyššej triedy, dostaneme pokročilé technické špecifikácie, biometrické zabezpečenie, telo s dobrou ergonómiou a niekoľko ďalších vecí patriacich do bežnej výbavy každého moderného mobilného telefónu. Keďže sa ale výrobcovia snažia prilákať pozornosť potenciálnych zákazníkov, musia z času na čas vyskúšať aj niečo, čo na pultoch obchodov tak ľahko nenájdeme. A to i napriek pomerne vysokému riziku, že sa z na prvý pohľad unikátnej inovácie môže veľmi rýchlo stať nevyužiteľná zbytočnosť. 

LG G Flex 2

Keď uzrela svetlo sveta prvá generácia obrovského Android smartfónu G Flex z dielne juhokórejského giganta LG, všetkých zaujala jedna užitočná funkcionalita - schopnosť opravovať vzniknuté škrabance. Niečo také umožňoval zadný kryt z plastu, potreboval však určitú teplotu, aby sa prítomný materiál mohol vrátiť do pôvodného tvaru. Používateľov teda zaujal a výrobca zhruba o rok neskôr priniesol jeho výrazne lepšieho nasledovníka LG G Flex 2, kde samoopraviteľný kryt dostal ešte lepšie vlastnosti. Smartfón ale vynikal aj flexibilnou a mierne prehnutou konštrukciou, ktorú sa v rukách dalo mierne ohýbať bez akéhokoľvek fyzického poškodenia.

Cat S60

Cat S60 predstavuje jeden z tých novších modelov na spotrebiteľskom trhu. A okrem zvýšenej odolnosti voči vode, piesku alebo takmer akémukoľvek nepriaznivému prostrediu má vo výbave aj takzvanú termovíziu. O čo ide? Nad hlavným fotoaparátom pribudol ďalší senzor, no ten tentokrát dokáže prezradiť aktuálnu teplotu objektu, na ktorý s nim namierime. Vizuálne a číselne informácie zobrazí priamo na displeji alebo rovno vyhotoví fotografiu. Smartfón S60 taktiež disponuje špeciálnym tesnením, prostredníctvom ktorého vie po jeho aktivácii vydržať až päť metrovú hĺbku pod hladinou. 

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou
Zdroj: www.youtube.com

Oppo N3

Selfie fotoaparáty sa poslednú dobu stali nesmierne populárne, a to prinútilo výrobcov inteligentných mobilných telefónov, aby zameriavali pozornosť aj na túto donedávna pomerne zanedbávanú oblasť hardvérovej výbavy. Nasledovalo zvýšenie rozlíšenia, zlepšenie kvality a tiež neustále zmenšovanie clonového čísla, ktoré sa potom odrazilo na lepšej svetelnosti záberov. Menej známy čínsky výrobca Oppo to však vyriešil po svojom - predný foťák v N3 nahradil ten zadný, ktorý už tradične ponúka neporovnateľne lepšie vlastnosti. Umožňoval to otočný mechanizmus vo vrchnej časti konštrukcie. Tomu stačí iba zmeniť polohu a z hlavného fotoaparátu na zadnej strane máme behom zlomku sekundy selfie.

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou
Zdroj: www.oppo.com

YotaPhone 2

Rusko neprekvapuje ani v mobilnom priemysle. Ako jeden z dobrých príkladov tu máme unikátny smartfón YotaPhone 2, ktorý sa môže pochváliť dvomi displejmi. Jeden z dvojice nájdeme na prednej, a ten druhý zase na zadnej strane. Rozdiel spočíva v zobrazovacej technológii, pretože ten zadný nemá farby a vďaka elektronickému atramentu šetrí drahocennú energiu. Používateľovi slúži na neustále zobrazovanie počasia, času, upozornení a ďalších užitočných informácií, ktoré by v prípade prítomnosti iba bežného displeja žrali neporovnateľne viac. 

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou
Zdroj: www.google.sk

Samsung Galaxy Beam 2

Starší, no stále zaujímavo vyzerajúci kúsok od spoločnosti Samsung, ktorý sa pýši malým a napevno zabudovaným, projektorom. Nie, v tejto dobe už nejde o nič výnimočné. Na pultoch totiž nájdeme Moto Z alebo dostupnejší Moto Z Play z dielne Lenova, kde si projektor kedykoľvek pripojíme a potom zase odpojíme. Treba ale v prvom rade brať ohľad na dátum predstavenia. Galaxy Beam 2 je k dispozícii od apríla 2014, kedy sme podobné vymoženosti mohli vidieť akurát tak v starších sci-fi filmoch. Jeho integrovaný projektor ponúkal premietanie obrazu vo WVGA rozlíšení (800 x 480 pixelov) a inteligentné upravovanie počas pozerania. Telefón mal 1 GB operačnú pamäť, 4,66-palcový displej tiež vo WVGA a 4-jadrový procesor s 1,2 GHz taktom.

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou
Zdroj: Samsung

Sharp Pantone 5 107SH

Po tom, čo v atómovej elektrárni Fukušima nastala havária a okolie zaplavila vysoká radiácia, prišla japonská spoločnosť SoftBank s nápadom vybaviť smartfón funkcionalitou, ktorá miestnym používateľom umožní merať úroveň radiácie, aby tak včas vedeli zistiť, či sú vo veľkom alebo len v malom ohrození. Zariadenie nesie názov Pantone 5 107SH a výrobu prevzal na starosti gigant Sharp, pričom za zmienku rozhodne stojí, že jeho konštrukcia dostala aj tesnenie, čiže by ju nemala poškodiť ako voda, tak ani malé zrniečka piesku. A podobne ako Galaxy Beam 2, i tento kúsok z roku 2013 ponúka zastaralé technické špecifikácie vrátane nesmierne škaredého a lacno vyzerajúceho vizuálneho spracovania z plastu. 

Termovízia, šikovný projektor aj samoopraviteľný kryt. 7 smartfónov s unikátnou funkcionalitou
Zdroj: www.theverge.com

Sirin Labs Solarin

Cenovka vo výške niekoľkých tisícok eur a skutočne vysoká ochrana osobného súkromia - aj tak by sa dal definovať jeden z najbezpečnejších a jeden z najdrahších mobilných telefónov súčasnosti. Solarin je smartfón pre každého, kto sa obáva zvedavých očí či uší tretej strany. Nadštandardnú ochranu súkromia tu zabezpečuje šifrovanie na hardvérovej úrovni, ktoré využívajú armády po celom svete. To navyše dopĺňa špecializovaný softvér od viacerých bezpečnostných spoločností. Vysokú úroveň ponúka aj prítomný hardvér či spracovanie konštrukcie. Výrobca Sirin Labs zvolil vizuálne prevedenie od dizajnéra s menom Karim Rashid a materiál (kovový matricový kompozit) používaný v leteckom priemysle. 

Anketa:
Ktorý z uvedených smartfónov sa ti páči?
LG G Flex 2
Cat S60
Oppo N3
YotaPhone 2
Samsung Galaxy Beam 2
Sharp Pantone 5 107SH
Sirin Labs Solarin
LG G Flex 2
14 %
56 Hlasov
Cat S60
30 %
116 Hlasov
Oppo N3
6 %
24 Hlasov
YotaPhone 2
8 %
31 Hlasov
Samsung Galaxy Beam 2
10 %
38 Hlasov
Sharp Pantone 5 107SH
3 %
13 Hlasov
Sirin Labs Solarin
29 %
113 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia