Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2016, 13:48
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nafúknuté telo mŕtvej veľryby nevyzerá na mori veľmi vábne. O to horší je zápach, keď sa k nej priblížiš

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Nafúknuté veľryby nakoniec môžu aj vybuchnúť.

Už si po mnohých článkoch o tom, čo za zvláštneho tvora zase objavili v Austrálii asi pochopil, že ak nechceš zomrieť krutou zvieracou smrťou, na tento kontinent by si nemal nikdy doraziť, ale keby si sa zase rád naučil niečo nové, potom sa stačí vybrať zopár stoviek metrov od západného pobrežia Austrálie a možno aj ty narazíš na plávajúce telo mŕtvej veľryby. Na tento zvláštny ukáz sa podarilo natrafiť dlhoročnému rybárovi Markovi Watkinsovi, ktorý spočiatku netušil, na čo sa to vlastne pozerá, ale keď sa k predmetu priblížil, kvôli silnému zápachu rychlo pochopil, že sa pozerá na telo zosnulej veľryby.

Nafúknuté telo mŕtvej veľryby nevyzerá na mori veľmi vábne. O to horší je zápach, keď sa k nej priblížiš
Zdroj: Mark Watkins

Obrovské morské tvory a najmä ich žalúdok počas života obsahuje množstvo a množstvo rôznych plynov, ktoré však vedia byť kontrolované natoľko, že veľrybe nemôžu spôsobiť žiadne smrteľné zranenia a ich regulácia prebieha prirodzene. Keď však táto veľryba zomrela, jej mŕtve telo plávalo na hladine a nebolo treba čakať dlho na to, kým slnečné lúče na plyny v žalúdku cez kožu zvieraťa dostatočne nezapôsobia a nezapríčinia, že sa telo poriadne nafúkne. Jednou z možností potom je, že veľryba exploduje a navôkol vystrelí svoje vnútornosti, čo sa však v tomto prípade nestalo, pretože pred explóziou sa ku telu podarilo dostať žralokom a plyny potom iba pokojne vyšli z jej tela von. Keby si aj tak chceli vidieť, ako taký výbuch veľrybieho tela vyzerá, potom si pozri priložené videá.  

Domov
Zdieľať
Diskusia