Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2016, 15:41
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ukradol čas Japoncom a pri narodení jeho otca vznikla hviezda. Čo sa deti v Severnej Kórei učia počas 684 hodín o svojich lídroch?

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

O propagandu na vyučovaní nie je núdza.

O Severnej Kórei sa toho už popísalo mnoho a mnoho, ale informácie organizácie Korea Institute for Curriculum Evaluation zameranej na analyzovanie vzdelávacich programov na jednotlivých školách ukazujú neuveriteľné množstvo hodín venujúcich sa len propagande týkajúcej sa súčasného lídra Kim Čong-una a jeho predkov. Už deti na základných školách totiž musia počas piatich rokov absolvovať celkovo až 684 hodín učením sa napríklad o detstve Kim Čong-una, jeho schopnostiach a znalostiach, čo platí nielen o terajšom lídrovi, ale aj o jeho otcovi Kim Čong-ilovi, o starom otcovi Kim Il-sungovi a starej matke Kim Čong-suk. Alarmujúci počet hodín predmetov o lídroch potom prekonávajú iba hodiny kórejčiny (1197 hodín) a matematiky (821 hodín). Napriek tomu aj severokórejské školstvo prechádza zmenami prispôsobujúcimi sa súčasným svetovým trendom, pretože na niektorých vysokých školách sa angličtina vyučovala častejšie ako kórejčina a do hry postupne vystupovali aj informačné technológie, bez ktorých sa už dnes takmer nikto nezaobíde.

Ani modernejší prístup ku vzdelaniu však nepomáha deťom s pochopením toho, čo sa musia naučiť o ich minulých a súčasných lídroch, pretože niektoré fakty o ich životoch by sme len ťažko vymýšľali aj pod vplyvom nejakej návykovej látky. Študenti sa teda dozvedajú napríklad to, že dnes už zosnulý Kim Čong-il sa narodil priamo na posvätnej kórejskej hore Mt. Baekdu a hneď po tom, čo sa narodil, vznikla nad horou nová hviezda na jeho počesť. Hviezda musela predznamenať aj to, že Kim Čong-il za života vymyslí hamburger, zvládne si zahrať golf s bilanciou 38 úderov pod par, nikdy nemusel použiť záchod a dokázal ovládať aj počasie. Na druhej strane, jeho syn Kim Čong-un vraj ukradol Japoncom čas, a preto posunul časové pásmo v Severnej Kórei o 30 minút dozadu a to určite nie je ani zďaleka všetko, veď Kim Čong-un je ešte stále príliš mladý na to, aby dokázal také veci, aké zvládol jeho otec.

Domov
Zdieľať
Diskusia