Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2016, 8:49
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nesmrteľní a s nadľudskými schopnosťami. Ako ovplyvnia moderné technológie našu budúcnosť?

TECH
Uložiť Uložené

Virtuálne vedomie, transhumanizmus a Homo optimus. Čo všetko nás čaká?

Sú všade okolo nás a čoskoro sa vraj dokonca stanú našou priamou súčasťou. Výdobytky modernej doby, bez ktorých si už teraz nedokážeme predstaviť náš život, pre nás znamenajú oveľa viac, ako si možno podaktorí myslia. Mnohí renomovaní futurológovia a ďalší odborníci z celého sveta totiž veria, že nadchádzajúci technologický pokrok pomôže celému ľudstvu skoncovať so smrteľnými chorobami alebo zdravotnými postihnutiami, ale aj s rozšírením často limitovaných možností, ktoré nám dnes ponúka biologické telo z mäsa a kostí. Pamäť by si tak mala pamätať neporovnateľne viac informácií, inteligencia výrazne porastie, pribudnú ďalšie zmysly, na vzdialenú komunikáciu s inými ľuďmi nebude treba telefón ani nič podobné a všetky nadobudnuté životné skúsenosti iba jednoducho zálohujeme do online cloudu, kde ich nájdu budúce generácie, takže nemusia dokola opakovať tie isté chyby. Tým sa zároveň vlastne staneme pokročilou umelou inteligenciou. A to ani zďaleka nie je všetko. Vďaka takzvanému transhumanizmu vznikne úplne nový druh - súčasný Homo sapiens nahradí do roku 2050 Homo optimus. Z človeka múdreho sa počas tohto prechodu stane niečo, čo by sme kľudne mohli nazvať androidom.

Aké zmeny teda môžeme s celkom veľkou pravdepodobnosťou už onedlho očakávať? Držte sa, pretože si tentokrát trošku uletíme.

Nesmrteľní a s nadľudskými schopnosťami. Ako ovplyvnia moderné technológie našu budúcnosť?
Zdroj: medium.com

 

Budeme rozumieť zvieratám a tie zase nám

Možno to vyznie divne, no aj to pri očakávanom pokroku zaujme svoje dôležité miesto. Podľa tvrdení uznávaného futurológa Dr. Iana Pearsona technologické výdobytky uľahčia komunikáciu ako medzi ľuďmi z rôznych kultúr, tak aj medzi ľuďmi a zvieracími maznáčikmi, pričom do úvahy samozrejme pripadajú i zvieratá z divočiny. S mačkou alebo psom by sme si mali prostredníctvom miniatúrnych implantátov priamo v našich hlavách vymieňať myšlienky bez povedania jediného slova, takže ak bude chcieť isť na malú prechádzku, dozvieme sa to oveľa rýchlejšie, ako keby primitívne škriabu po dverách. Dá sa to prirovnať k priebehu dátovej výmeny medzi Wi-Fi sieťou a pripojeným elektronickým zariadením. Taktiež by malo porásť ich IQ, čo však určite hneď neznamená, že s nimi preberieme nejaké tie politické záležitosti.

 

Hi-tech protézy končatín prinesú nové možnosti

Tentokrát už nejde ani tak o budúcnosť, ale skôr o súčasnú realitu v počiatočnej fáze. Nedávno obletela celý internet novinka týkajúca sa futuristicky vyzerajúcej protézy jedného mladého muža, ktorá mu síce plnohodnotný hmat nevrátila, no na druhú stranu s ňou dokáže oveľa viac, ako keby miesto nej nemá vôbec nič. Stačí si iba zopár rokov počkať na novšie generácie a lekári nás potom dokážu dať dokopy za akýchkoľvek katastrofických okolností. A nielen to. K súčasnému svetlu, nabíjačke alebo takému displeju im pribudne niekoľko ďalších užitočných vychytávok, ktoré výrazne zjednodušia dennodenný život. Čoraz častejšie ale počujeme aj o takzvaných exoskeletonoch, alebo inými slovami robotických oblekoch, vďaka ktorým sa z nás stanú slabšie kópie komixovej postavičky Iron Man s nadštandardnou silou, rýchlosťou či obratnosťou.

Nesmrteľní a s nadľudskými schopnosťami. Ako ovplyvnia moderné technológie našu budúcnosť?
Zdroj: kotedia.com

 

Záloha získaných skúseností a nesmrteľnosť

Ako už bolo vyššie spomenuté, pomaličky spejeme do bodu, kedy naša civilizácia začne do vzdialených úložísk nahrávať myšlienky alebo nadobudnuté skúsenosti, z čoho potom dokáže vyťažiť mladšia generácia. Ak by sme to dokázali aj s vedomím, čo je podľa Dr. Pearsona veľmi pravdepodobné, tak zrejme nikdy nezomrieme. Áno, biologické telo skôr či neskôr stratíme, naše uvedomovanie samého seba tu ale zostane uložené na pevnom disku alebo priamo v online cloude, čiže na internete zrejme naveky. A pokiaľ k nemu pripojíme kompatibilné mechanicko-biologické telo v štýle Terminátora, opäť sa fyzicky narodíme, avšak so zachovanými spomienkami. Virtuálna nesmrteľnosť bola nejedenkrát vyobrazená v niektorých známych sci-fi filmoch alebo seriáloch, kde patrí populárna séria Black Mirror. Za pozretie ale určite stojí aj Chappie.

3D tlačiarne začnú vyrábať náhradné telá

A prvý dôležitý krok máme už za sebou, nakoľko sa nedávno podarilo prostredníctvom 3D tlačiarne zhmotniť ľudské ucho, ktoré bolo možné rovno transplantovať potenciálnemu záujemcovi. Vedci pritom využili špeciálny biomateriál a samotný tvar orgánu mohli prispôsobovať podľa potrieb. Dôležité tu ale je to, že okrem ucha vedia týmto moderným spôsobom už teraz vytlačiť takmer akúkoľvek menšiu časť, vrátane kostí alebo svalstva. Neskôr bez akýchkoľvek pochýb pribudnú kompletné končatiny a potom aj použiteľné telá, ku ktorým následne iba pripojíme zálohované vedomie.

Nesmrteľní a s nadľudskými schopnosťami. Ako ovplyvnia moderné technológie našu budúcnosť?
Zdroj: exmachina-movie.com

Zariadenia dokážeme ovládať pomocou mysle

Diaľkové ovládanie a ďalšie užitočné pomôcky na pohodlnejšie používanie elektronických zariadení vyjdú z módy. Keďže sa z nás postupom času stane android, všetko nevyhnutné poskytne technológia pod našou kožou. Predpovede akademikov hovoria o akejsi priamej, bezdrôtovej komunikácii medzi biologickým telom a elektronickými zariadeniami okolo nás. Ľudia potom dokážu obyčajnou myšlienkou alebo jednoduchým gestom napríklad naštartovať elektromobil pred ich domom či rozsvietiť svetlo v izbe. Umožnia to vraj nesmierne malé implantáty medzi bunkami pokožky a fyzické prepojenie nášho mozgu s pokročilým počítačom vo veľkosti zrniečka ryže, možno ešte menším. To nám zároveň nahradí funkcionalitu dnešných smartfónov a mobilných aplikácií, o čom nedávno hovoril aj vedec a známy futurológ z Googlu, Ray Kurzweil. Ak sa tieto kompaktné elektronické počítače podarí bezpečne dostať do hlavy, samozrejme, vo výrazne kompaktnejšej podobe, ako majú v súčasnosti, tak nadobudneme neobmedzený prístup k obrovskému množstvu informácií z internetu, čo spôsobí nevídaný nárast intelektu, slovnej zásoby, kreativity alebo zručností. Skrátka budeme takmer dokonalí. Pokiaľ by sme mali dôverovať predpokladom Kurzweila, stihneme to do roku 2030.

Diaľkové ovládanie elektronických zariadení prostredníctvom mysle je možné už dnes,
v budúcnosti ale nebude treba žiadne dodatočné príslušenstvo

 

Oprava poškodeného tela? Žiadny problém

Nanotechnológie pod kožou umožnia podľa odborníkov nielen autonómne monitorovanie, ale aj následnú opravu poškodených častí nášho biologického tela, čo zabezpečí napríklad účinnú regeneráciu, respektíve úplnú obnovu stratených zubov. Platí to i o jazvách alebo iných následkoch zranení, ktoré sú po zahojení stále dobre vidieť. Integrované elektronické svalstvo zase poskytne nadľudskú silu a nebude vyžadovať kyslík či výživu, takže v konečnom dôsledku vydržíme byť aktívni výrazne dlhšie. Nadchádzajúci pokrok v medicínskej technológií preto dokáže predĺžiť životnosť tela aj o celé dekády. A to isté sa udialo behom posledných 100 rokov, teda od začiatku 20. až po začiatok 21. storočia, kedy nám neustále pokročilejšia medicína výrazne zlepšila priemernú dĺžku života.

Nesmrteľní a s nadľudskými schopnosťami. Ako ovplyvnia moderné technológie našu budúcnosť?
Zdroj: www.foxmovies.com
Domov
Zdieľať
Diskusia