Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2016, 18:13
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Jupiter: Gigantické teleso, o ktorom budeme počas nasledujúcich mesiacov veľa počúvať

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Historické objavy čakajú.

Rovníkový priemer o dĺžke 142 984 km, niekoľkonásobne väčší povrch, objem aj hmotnosť ako Zem, atmosféru tvorí z 86% vodík a ako prvá planéta od Slnka nemá pevný povrch. Bavíme sa o najväčšom telese našej slnečnej sústavy s názvom Jupiter. Okrem svojej veľkosti je charakteristický aj svojou búrlivou atmosférou, kde sa vyskytujú búrky oveľa väčšie ako naša samotná domovská planéta, ktorá by sa doňho zmestila rovno 1 319-krát. Medzi zaujímavosti by sme mohli zaradiť aj všeobecne známy fakt, že Jupiter sa aj napriek svojej rozmernosti otočí okolo svojej osi iba za 10 hodín a zatiaľ čo naša Zem má jeden prirodzený satelit, Jupiter ich már rovno 67.

JUNO sa blíži:

Jupiter: Gigantické teleso, o ktorom budeme počas nasledujúcich mesiacov veľa počúvať
Zdroj: nasa.gov

Jupiter na nočnej oblohe nemožno prehliadnuť (samozrejme, iba za jasného počasia), nakoľko svojou jasnosťou prevyšuje aj žiarivý Sírius zo súhvezdia Veľkého psa. Čiže ak máte doma pomerne kvalitný astronomický teleskop, nemalo by byť pre vás ťažkosťou ho v kľude pozorovať. Nahliadnuť na jeho povrch detailnejšie sa ako prvému podarilo Galileovi, známemu Talianovi, ktorý raz vyslovil aj svetoznámy citát: "A predsa sa točí!" (citátom narážal na Zem). Áno, aj Jupiter sa točí a stále je pre vedcov pomerne neznámy, a preto sa už čoskoro dozvieme kvantum čerstvých a dôležitých informácií týkajúcich sa nášho najväčšieho joviálneho suseda. Ľudia za svoju existenciu už k nemu vyslali niekoľko kozmických sond, medzi ktorými boli napríklad aj New Horizons, Voyager 1 a 2, Pioneer či Cassini a ďalšie.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Pamätáte si ešte, ako sme vám priebežne prinášali príspevky o historickej misii sondy New Horizons, ktorá nám ukázala Pluto v celej jeho kráse? Sme veľmi radi, že opäť tu máme niečo podobné a že sa Jupiter už čoskoro stane zaujímavejším ako kedykoľvek predtým. Tentoraz sa v hlavnej úlohe ocitá sonda JUNO (názov je menom rímskej bohyne Juno, manželky boha Jupitera)  od National Aeronautics and Space Administration, vďaka ktorej by sme mali získať nové informácie vzniku Jupitera, a tak dopomôcť k ďalším zisteniam napríklad aj o tom, ako vznikol Jupiter, naša slnečná sústava či exoplanéty nachádzajúce sa kdesi v hlbinách vesmíru. Na svoju ďalekú cestu vyštartovala 5. augusta 2011.

Chcete vedieť ako znie Jupiter? Vypočujete si exkluzívnu nahrávku!

A práve 5. júla aktuálneho kalendárneho roka danú planétu dosiahla. 3,5-metrové zariadenie vybavené drahými detektormi, počítačmi, senzormi či kamerami má za úlohu najmä preskúmať jeho atmosféru a taktiež aj prirodzené satelity. Pre vedcov je dôležité, aby sa jej podarilo zistiť zloženie tunajšej atmosféry, porozumieť jeho gravitačnému a magnetickému poľu a mnohé ďalšie veci. Koniec celej misie sa odhaduje na október 2017, takže sa ešte máme na čo tešiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia