Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2016, 13:34
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vďaka Starbucks má aj vesmír svoju farbu, čierna to však nie je

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA VESMÍR
Uložiť Uložené

Priemerná farba vesmíru nesie hrdý názov Cosmic latte.

Aj keď by sme podľa názvu pravdepodobne čakali nejaký rekord s kávou vo vesmíre, meno Cosmic latte nosí jemná, bežovkastá, skoro biela farba. Táto "biela" bola pomenovaná v roku 2002 a zhodou okolností v Starbucks kaviarni. Autorovi totiž jednoducho pripomínala farbu jeho latté. Ale čo vlastne táto oku príjemná farba označuje?

Vďaka Starbucks má aj vesmír svoju farbu, čierna to však nie je
Zdroj: Karl Glazebrook & Ivan Baldry

Zistenie priemernej farby vesmíru určite nebolo pôvodným predmetom výskumu, v skutočnosti išlo o overenie teórie, či sa dá pomocou tmavých vyžarovaných čiar zistiť vek hviezdy či galaxie. Priemerná farba bola akýmsi vedľajším produktom.


Priemerná farba bola meraná zo Zeme a je to akoby ste zmiešali farbu, vyžarovanie a intenzitu každého kúska vesmíru. Vďaka mimoriadnej svietivosti niektorých hviezd však vo finále nemáme vesmírnu čiernu, ale bledobéžovú. Za tento "oblohový mix" môže cez 200 000 skúmaných galaxii a cez 200 hodín výpočtovej práce. Za výskumom stoja páni Glazebrook a Baldry a farbu pomenoval Peter Drum. O názve farby sa však, ako to už vo vedeckej obci býva, hlasovalo a medzi návrhmi padli aj skvosty ako Capuccino Cosmico, Cosmic Cream alebo Astronomer Almond.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Štúdia bola publikovaná v roku 2002, no rok predtým bola za farbu vesmíru korunovaná bledozelená "cosmic turquoise". O rok neskôr však autori dielo stiahli a vyhlásili, že software miesto farby celého vesmíru prepočítaval priemernú farbu častí vesmírnych objektov v tieni.

Vďaka Starbucks má aj vesmír svoju farbu, čierna to však nie je
Zdroj: Karl Glazebrook & Ivan Baldry
Domov
Zdieľať
Diskusia