Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2016, 10:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Sú lacné, praktické aj čoraz populárnejšie. Chromebooky a ich vzostup na trón

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Doteraz viac-menej neznáme prenosné počítače so systémom Chrome OS hodlajú zvalcovať konkurenciu.

Ako sme sa ešte len nedávno dozvedeli, Chromebooky majú za sebou jeden z tých dôležitejších míľnikov. Po prvýkrát vôbec dokázali tie najlacnejšie modely v Spojených štátoch amerických, čo je jeden z najlukratívnejších spotrebiteľských trhov, dosiahnuť vyššie predaje ako Macbooky od kalifornského giganta. Niežeby klesala ich kvalita, ale na školách a univerzitách vďaka iniciatíve Googlu čoraz častejšie spoznávajú výhody dostupných notebookov s praktickým operačný systémom, a to hrá do kariet internetovému gigantovi, ktorý na tento moment trpezlivo čakal. Z veľkej časti za to môžu neustále rýchlejšie internetové pripojenia, čo nám už v týchto dňoch umožňuje takmer plnohodnotne využívať cloud služby vrátane ďalších online nástrojov. A pretože tie predstavujú podstatnú súčasť systému Chome OS, v rýchlejších internetových pripojeniach spočíva aj súčasný boom popularity Chromebookov, ktoré bez dátového spojenia strácajú podstatnú časť svojej funkcionality. Samozrejme, k úspechu im prispelo a ešte určite prispeje niekoľko ďalších významných faktorov.

Chrome OS

Viacerým z nás stále chýba aspoň základné povedomie o funkcionalite či fungovaní Chrome OS, takmer 7 rokov starého operačného systému nachádzajúcom sa v Chromebookoch, a to bez rozdielu, od koho pochádzajú. Keďže Google zabezpečuje výrobu a distribúciu cez vybraných hardvérových partnerov, na pultoch obchodov momentálne nájdeme kúsky ako od taiwanskej spoločnosti Acer, tak aj od juhokórejského Samsungu alebo čínskeho Lenova. A pre náročnejších je v ponuke i trošku drahší a hardvérovo kvalitnejší model (vysoké rozlíšenie, kov, pevná konštrukcia, dotykové kapacity a veľa ďalšieho) so spotrebiteľským označením Chromebook Pixel pochádzajúci priamo od giganta.

Chromebook Pixel 2

Sú lacné, praktické aj čoraz populárnejšie. Chromebooky a ich vzostup na trón
Zdroj: phandroid.com

Chrome OS predstavuje hardvérovo nenáročný systém, ktorý má s Androidom spoločné to, že sú oba založené na Linuxovom jadre, avšak s tým rozdielom, že jeho funkcionalitu zatiaľ primárne zabezpečujú webové aplikácie vyžadujúce pripojenie k digitálnej diaľnici. Sú totiž - podobne ako dáta používateľov - uložené vo vzdialenom cloude a nie priamo v internom úložisku počítača. Rozlúčiť sa tiež môžete s hraním tých najnovších herných hitov alebo inštaláciou všetkých obľúbených aplikácií pre Windows, Linux aj OS X. V skratke ide o operačný systém s intuitívnym ovládaním, vlastným virtuálnym obchodom s online aplikáciami, nekomplikovanými nastaveniami, prehľadným prostredím a prihlasovaním do osobného Google profilu na identifikáciu používateľa. Veľa kritikov ho dokonca často prirovnáva k známemu internetovému prehliadaču Chrome a jeho doplnkom, hoci to následujúci faktor úspechu už onedlho zmení.

Google Play Store

Google doteraz poskytoval vybraným softvérovým partnerom v rámci projektu "App Runtime for Chrome" príležitosť sprístupniť niektoré kvalitné Android aplikácie pre používateľov Chromebookov. Tých ale veľa nie je a keďže sa nielen používateľom myšlienka zapáčila, integrácia Google Play Store s viac ako dvomi miliónmi aplikácií predstavuje ďalší strategický krok Googlu.

Sú lacné, praktické aj čoraz populárnejšie. Chromebooky a ich vzostup na trón
Zdroj: www1-lw.xda-cdn.com

Na nebezpečne rastúcom dopyte má preto bez pochyby malý podiel aj nedávno oznámená novinka, vďaka ktorej si už túto jeseň budú môcť používatelia inštalovať vizuálne prispôsobené Android aplikácie vrátane hier, ako je Call of Duty, Minecraft a veľa ďalších vysoko hodnotených mobilných titulov. Výhoda tu však spočíva najmä v tom, že internetové pripojenie nebude potom hrať tak dôležitú rolu, nakoľko už pôjde o offline, respektíve hybridné aplikácie. Netreba mať ale hneď veľké očakávania, podporu dostanú iba vybrané modely. Rozšírenie portfólia Google Play Store o desktopové aplikácie navyše priláka vďaka potenciálne vyššiemu zárobku ďalších kvalitných vývojárov, tým sa zvýši konkurenčný súboj a postupom času badateľne narastie aj úroveň ponúkaného softvéru. Dá sa preto celkom vážne očakávať, že počas nadchádzajúcich rokov vznikne na trhu s počítačmi ďalší významný a potenciálne nebezpečný konkurent pre Microsoft či Apple. A nedávny míľnik môžeme považovať za prvý krok. Pokiaľ by Google s integráciou Androidu pokračoval ešte ďalej, dajú sa celkom vážne očakávať výhody, aké dnes majú používatelia systémov OS X a iOS.

Lacný a rôznorodý hardvér

Ako bolo vyššie už spomínané, Chrome OS nevyžaduje od počítača špičkové technické špecifikácie, a preto môžu výrobcovia ponúkať cenovo dostupné kúsky, ktoré padnú vhod najmä študentom fungujúcim na ekonomickom režime. Lacnejší model si dokážete zaobstarať za približne 200 až 250 eur, pričom dostanete hardvér na úrovni naozaj dobrého netbooku s Windowsom. V našich končinách je oficiálna distribúcia Chromebookov tak trošku biedna, čo sa však už onedlho podľa všetkého výrazne zmení. Po dovŕšení určitej popularity na trhu v USA možno totiž očakávať, že v záujme získania ďalších zdrojov príjmu začne výrobcov lákať Európa oveľa viac ako doteraz.

Sú lacné, praktické aj čoraz populárnejšie. Chromebooky a ich vzostup na trón
Zdroj: www.google.com

Výhoda Chromebookov taktiež spočíva v tom, že majú zákazníci na výber z viacerých hardvérových kombinácií od viacerých značiek, čomu sa samozrejme prispôsobuje aj samotná cenovka. Macbooky sú síce podobne rozdelené, no za neporovnateľne vyššie sumy a zakaždým s logom nahryznutého jabĺčka. Pokiaľ teda niekto preferuje veľký displej, vysoké rozlíšenie, dotykové ovládanie, hliníkové telo alebo je zaťažený na Samsung, môže si taký model zaobstarať. Podobne ako pri Android zariadeniach, aj tu môžeme obmieňať hardvérových výrobcov a funkcionalita či ovládanie systému zostane viac-menej zachované. Len sa prihlásime do nášho používateľského účtu, cez ktorý pristupujeme napríklad do Gmailu, a behom chvíle nadobudneme prístup k našim uloženým dátam v cloude, takže to bude vyzerať, akoby máme stále ten istý model. Podobne pritom funguje aj Android. Po prihlásení do Google účtu zosynchronizuje kontakty, fotografie, e-maily a nainštaluje nám aplikácie aj hry, ktoré sme mali v predchádzajúcom smartfóne.

Lepšia produktivita a bezpečnosť dát

"Chromebooky sú nový typ počítača, ktorý nám má pomáhať robiť úlohy rýchlejšie a jednoduchšie. Bežia na Chrome OS, operačnom systéme s viacerými stupňami ochrany, cloud úložiskom a integrovanými Google produktami."

Sú lacné, praktické aj čoraz populárnejšie. Chromebooky a ich vzostup na trón
Zdroj: medium.com

Chrome OS sa hodí každému, kto potrebuje spoľahlivý kancelársky nástroj, rýchly prístup na web a využíva služby Google (Drive, kalendár, kontakty, Gmail a ďalšie), takže pre grafikov či vývojárov zatiaľ nič zaujímave. Uvidíme, čo prinesie obchod Google Play. Situácia sa ale pri študentoch alebo jednoduchých používateľoch Androidu výrazne otáča. Ak teda potrebujete niečo šikovné na napísanie niekoľkých riadkov textu, počúvanie hudby, pozeranie filmov alebo surfovanie na webe, Chromebook by potom možno bola tá správna voľba. Nielenže dokáže priebežne zálohovať dáta do bezpečného cloudu, podľa odborníkov sa môže pochváliť aj stabilitou systému či prítomných aplikácií. Zosynchronizované dáta sú navyše prístupné pre všetky zariadenia, kde máte nainštalovanú aplikáciu cloud služby Drive a ste v nej prihlásení so svojim Google účtom.

Domov
Zdieľať
Diskusia