Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2016, 2:33
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA
Uložiť Uložené

Miesta s nefalšovanými hororovými legendami sa nenachádzajú len v ďalekých krajoch. Miestne príbehy takisto stoja za to.

Myslíte si, že oblasti s pozoruhodnými anomáliami sa nachádzajú len ďaleko za našimi hranicami? Nie tak celkom. Aj u našich českých susedov sa dajú nájsť a navštíviť miesta, kam by sa človek rozhodne nemal vyberať sám. Za všetkým stoja tragédie, ktoré sa tu po stáročia objavovali. Vojenské bitky, pri ktorých následne umierali stovky vojakov. Lesy, v ktorých utrápení ľudia končili svoje životy, a tak v týchto miestach môžu blúdiť duše mŕtvych. Lokality s temnou minulosťou a dodnes nevysvetlenými úkazmi, by isto mohli inšpirovať nejedného scenáristu.

Branišovský les

Branišovský les alebo tiež prezývaný Bor je zmiešaný les nachádzajúci sa neďaleko Českých Budějovíc. Oblasť je preslávená najrôznejšími legendami, z ktorých mrazí. Zmienky o tejto lokalite pochádzajú už zo stredoveku. Okolo roku 1600 sa tu nachádzala malá osada obklopená močiarmi, v ktorej sa utopilo veľa ľudí. Duše mŕtvych odštartovali tajuplnosť Branišovského lesa a stali sa zdrojom nepríjemných pocitov. Ďalšia legenda hovorí o bráne do iného sveta. Tzv. Branišovská brána sa nachádza hlboko v lese. Tvoriť ju majú dva stromy a brána medzi nimi má byt viditeľná len v noci za mesačného svetla. Je známe, že v tomto lese mnoho ľudí ukončilo svoj život. Najviac preslávený je v tejto súvislosti strom obesencov, z ktorého je podľa miestnych niekedy možné zazrieť zvyšky visiacich lán. V blízkosti stromu má mať človek depresívne a samovražedné myšlienky, pocit beznádeje. K ďalšej tragédii došlo vo vojenskom objekte, keď sa vojaci v tme postrieľali navzájom. Ten tu sídlil spolu so strelnicou a muničným skladom ešte za minulého režimu. Legenda vraví, že osudnej noci, keď vojaci striedali stráž, uvideli ako sa jeden mení v zvláštnu bytosť. Tá im nahnala taký strach, až začali ostrú paľbu. Podľa niektorých zdrojov zomreli 4 vojaci, podľa iných celá hliadka. Les Bor sa spája aj s ufologickými javmi. Jednej noci bol vyhlásený mimoriadny stav, keď sa do lesa zrútil neznámy predmet. Celá lokalita bola následne uzatvorená a nesmel tam nikto vrátane vojakov. Ako dôkaz zostali ohorené stromy. No podľa archívov sa nič mimoriadne nestalo a aj naďalej zaryto mlčia. Ničím neobvyklým nie sú ani časové posuny, keď človek v lese strávi ďaleko viac času, než si myslí. Pokiaľ práve takéto miesta vyhľadávate, rozhodne sa sem nepúšťajte na vlastnú päsť.

Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky
Zdroj: commons.wikimedia.org

Hrad Houska

Traduje sa, že ide o najtajuplnejší hrad v celom Česku. Podľa zachovalých povestí bola pevnosť zbudovaná na skale, cez ktorú sa dalo dostať až do pekla. Pravdepodobne bol postavený v 13. storočí kráľom Přemyslom Otakarom II. ako gotický hrad, no v 16. storočí bol prestavaný na renesančný. Leží v chránenej oblasti Kokořínsko asi 50 kilometrov severne od Prahy. Podľa viacerých odborníkov a historikov je hrad postavený na absolútne nezmyselnom mieste. V blízkosti neviedli žiadne obchodné cesty ani hranice, naviac je situovaný na pozemkoch bez prístupu k pitnej vode. Taktiež sa zhodujú v nelogickosti po architektonickej stránke. Väčšina hradov je chránená proti nepriateľom zvonku, ale Houska má celý svoj obranný systém zameraný na vnútorného nepriateľa. Legendy hovoria, že podzemie hradu je pretkané podzemnými chodbami a priestormi, v ktorých majú byť pochované kostry „neľudí“ a iné „veci“. V okolí sa má zjavovať postava v čiernom mníšskom hábite bez tváre, sledujúc odvážlivcov, ktorí by chceli Housku navštíviť v noci alebo dokonca prenocovať. Na hrade sa tiež objavila keltská maľba, staršia ako samotný hrad. Nikto nevie vysvetliť, prečo by niekto vytváral keltské ornamenty, ktoré sa maľovali viac než 1000 rokov pred vznikom hradu. Vzor sa podobá keltskému slnečnému kultu.

Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky
Zdroj: www.topmagazine.cz
Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky
Zdroj: im.stream.cz

Velký Blaník

Je známy mnohými najrôznejšími povesťami, z nich niektoré majú pôvod v dávnych keltských dobách. Blaník je 638 metrov vysoký vrch v stredočeskom kraji. Je sopečného pôvodu a naviac sa nachádza v oblasti s istými geomagnetickými anomáliami. Osídlený bol už niekoľko storočí pred našim letopočtom. Žili tu ľudia halštatskej a laténskej kultúry. Strašidelný nie je samotný vrchol, ale skôr magický vchod dovnútra hory Blaník. Veřejová skala má byť tým zázračným miestom, ktorá umožňuje prístup k podzemiu hory, kde podľa legiend odpočívajú blaničtí rytieri. Toto vojsko má chrániť český národ. Zasiahnuť má až bude český ľud v najväčšej hrozbe. Hlavným veliteľom má byť sám patrón zeme Českej svätý Václav. Mnoho bádateľov a historických nadšencov predpokladá, že sa na Blaníku nachádzala keltská svätyňa. Nasvedčuje tomu už samotný pôdorys, ktorý nápadne pripomína keltské posvätné okrsky. Medzi miestnymi sa rozprávajú rôzne príbehy o tom, ako niekto vstúpil do hory, onedlho z nej vyšiel, no v skutočnosti ubehlo mnoho rokov. Jeden deň vnútri hory je dlhý ako rok na povrchu, aspoň tak to vravia staré príbehy. Bádatelia si myslia, že tieto záhady možno vysvetliť tým, že na Blaníku alebo v jeho blízkosti sa nachádza vstup do paralelného sveta.

Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky
Zdroj: foto.mapy.cz
Miesta opradené temnými povesťami a hrôzostrašnými legendami. Najstrašidelnejšie lokality Českej republiky
Zdroj: commons.wikimedia.org

Navštívil si niekedy aspoň jednu z týchto lokalít? Podel sa s nami o svoje zážitky v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia