Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2016, 14:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislava má konečne 5 mostov: Starý most je už otvorený pre peších a cyklistov

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Po viac než dvoch rokoch sa Bratislavčania konečne dočkali.

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Jeden z piatich bratislavských mostov - Starý most bol 19.5.2016 konečne otvorený! Síce len pre peších a cyklistov, no aspoň pre túto časť je kolaudácia už hotová, napísal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Most definitívne zavrel svoje brány v októbri 2013, stavba bola odovzdaná až v decembri 2015 - s viacmesačným meškaním.

Bratislava má konečne 5 mostov: Starý most je už otvorený pre peších a cyklistov
Zdroj: webnoviny.sk

Bratislavčania boli pred rekonštukciou mosta na neho zvyknutí, no mosty na tomto mieste vždy doprevádzali problémy. Prvé premostenie sa konalo už v 15. storočí. Vydržal vždy len pár rokov, potom sa postavil ďalší. V roku 1825 sa postavil prvý "poriadny" most - po pontónovej konštrukcii mohli jazdiť aj koče. V roku 1890 sa za rok aj pár mesiacov postavil Most cisára Františka Jozefa. Ten ho aj sám slávnostne otvoril. K mostu bola neskôr pristavaná aj železničná časť a po moste začala jazdiť známa Viedenská električka. Most bol neskôr premenovaný na Most M. R. Štefánika. V roku 1938 sa Petržalka pričlenila k Nemecku a Viedenská električka dojazdila.
Most vydržal 55 rokov, v 1945-tom ho odpálila ustupujúca nemecká armáda. Červená armáda však o rok postavila nový. A ten tam stál až do roku 2013. Jediná veľká rekonštrukcia sa uskutočnila pred revolúciou, kedy vymenili tri mostné polia. Stavba tiež bola premenovaná na Starý most. Od roku 2013 sa most začal rozoberať a na jeho mieste sa dostaval nový. Názov zostáva otázny, kedže mesto podalo anketu bez vyhodnotenia výsledkov.

Bratislava má konečne 5 mostov: Starý most je už otvorený pre peších a cyklistov
Zdroj: veterany.eu

Druhú časť mostu však kolauduje samospráva, dátum je zatiaľ otázny. Hovorilo sa už o januári, marci a najnovšie je to júl - teda až po začiatku predsedníctva Slovenskej republiky v EÚ. Dnešné otvorenie mosta zahájilo odstránenie barikád a plotov, na otvorenie mostu sa prišli pozrieť aj primátor Nesrovnal, či župan Frešo.

S radosťou môžeme konštatovať, že aspoň tá pešia časť sa vydarila. Na koncoch mosta sú lavičky, pešia lávka je dosť široká. Nechýba dopravné značenie, vodorovné aj zvislé. Navyše cyklisti majú na most možnosť využiť cestu priamo od obchodného centra Eurovea. Zelený náter mostu dodáva príjemný nádych, zároveň je však lesklý a stále pôsobí naozaj moderne.

Bratislava má konečne 5 mostov: Starý most je už otvorený pre peších a cyklistov
Zdroj: bratislavaden.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia