Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2016, 17:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Electro swing: Stelesnená energia alebo len veľký omyl?

ZAUJÍMAVOSTI ELEKTRONICKÁ HUDBA
Uložiť Uložené

Miešanie žánrov cez seba je dnes bežné, ako však dopadne novodobé electro so žánrami z 30. rokov?

Swingová hudba vznikala v USA od začiatku 30. rokov z jazzu. Za svoj úspech vďačí jedinečnému spojeniu bicích a dychových nástrojov, ktoré spolu vytvárajú živú tanečnú hudbu. To si v roku 1935 uvedomil Benny Goodman, vynikajúci klarinetista, ktorý začal hrávať na plesoch a podobných spoločenských udalostiach spolu so svojím orchestrom a zaviedol tzv. big bandy. Goodmana však veľmi rýchlo nahradil saxofónový virtuóz Glenn Miller. Swing sa pri konci 30. rokov spolu s podobnými žánrami (jazz, blues, rockabilly...) stal jedným z najobľúbenejších tanečných žánrov a nemohol chýbať na žiadnej tanečnej príležitosti. Energická hudba bola skvelým oživením časov hospodárskej krízy pre každého. K swingovému tancu nemohli chýbať fraky, kravaty či traky. Swing alebo tiež hudba gentlemanov. Roky 1935 až 1946 sú tiež označované ako éra swingu.

Electro swing: Stelesnená energia alebo len veľký omyl?
Zdroj: mibba.com

O oživenie swingu na slovenskej scéne sa pred pár rokmi zvláštnym spôsobom pokúsila Dominika Mirgová. My sa však radšej pozrieme na tie relevantnejšie kúsky. Electro swing začal vznikať už v 90. rokoch len náhodnými mixami. Snaží sa zachovávať vplyv staršej hudby, no mení ju na prístupnejšiu pre moderné ucho. O to sa snaží tiež 42-ročný rakúsky DJ a producent Parov Stelar. Vlastným menom Marcus Füreder pochádzajúci z Linzu je považovaný za otca electro swingu a vo svojom vydavateľstve Etage Noir Recordings vydal už desať albumov. Jeho songy sú obľúbeným podkladom pre reklamy. Bol šesťkrát ocenený cenou Amadeus Austrian Music Awards a stihol spolupracovať s Lanou Del Rey, či Lady Gaga. Najbližšie ho môžeme stretnúť na festivale Pohoda 8. júna.

Niektoré songy pripomínajú skôr iba remixy starých vypalovačiek. Podobnými je známy nemecký projekt Tape Five sformovaný v roku 2003. Odvtedy stihli vyprodukovať dvanásť úspešných albumov či napísať vlastnú knihu. Hudba od Tape Five je tvorená v štýle veľkých orchestrov a skupín, pričom ju tvorí len pár ľudí. Okrem tej tvoria tiež dramatické skladby vhodné pre filmy či sketche. Ich hudbu ste tiež mohli počuť v skákačke Battleblock Theater.

V štýle Parova Stelara sa uberá aj Jamie Berry - spolu sa snažia produkovať nový žáner stelartronic. Hudba Brita Jamieho je omnoho energickejšia, dychové nástroje prerážajú a priestor niekedy dostane aj trapový podklad s pár dropmi. Berryho štyri albumy obsahujú celú jeho tvorbu - 44 pesničiek. Skladby sú často bez vokálov, čo však často na energickosti len pridáva.

Opäť nemecký Dunkelbunt začal svoju produkciu vo Viedni. Čo je mimoriadne zvláštne, interpret pri svojich vystúpeniach často predvádza kúzelnícke triky. Hudbou inklinuje skôr k balkánskym smerom zmiešaným s absolútnymi počiatkami swingu - teda môžeme často zachytiť prebíjajúci sa saxofón či double bass. Na konte má už 9 albumov a aj vystúpenie na svetoznámom festivale Coachella.

Absolútnymi a bezkonkurečnými kráľmi dnešného electro swingu sú Caravan Palace. Sedemčlenná francúzska skupina vydáva hudbu, kde sa swing kombinuje najmä s new wave a future bass a zároveň si berú inšpiráciu z počiatkov rocku a blues. Caravan Palace sa často objavuje aj v komerčných rádiách a ich hudbou bol prešpikovaný aj postapokalypitcký Fallout 3. Francúzska šestica dosahuje na YouTube niekoľko miliónové zhliadnutia a ich koncerty bývajú do pár dní vypredané.

K electro swingu patrí aj tanec - na rozdiel od swingu je tento často individuálny a rovnako aj hudba, tanec si tiež berie prvky z modernej doby. Strojené pohyby a klobúk, ktorý nesmie chýbať spolu pôsobia veľmi elegantne. Najznámejším tanečníkom žánru je jednoznačne William Forsythe, dnes už 67-ročný Američan. Aj keď kariéru začal pred 44 rokmi, tanec vyučuje dodnes. Forsythe je častým hosťom rôznych show a býva prizvaný do mnohých filmov.

Electro swing nachádza popularitu predovšetkým v Európe, o čom svedčia aj vypredané koncerty či čísla na YouTube. Swingové plesy sú čoraz častejšie a electro swing sa začína ozývať aj v kluboch. Staré žánre sa začínajú vracať v remakoch a lovia viac a viac poslucháčov.

Anketa:
Páči sa vám electro swing viac, ako klasický swing?
Áno!
Netrápi ma ani jeden.
Swing je lepší.
Áno!
69 %
310 Hlasov
Netrápi ma ani jeden.
14 %
63 Hlasov
Swing je lepší.
17 %
78 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia