Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2016, 21:49
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Pavúky pochádzajúce z ďalekého Madagaskaru obľubujú orálny sex a výnimočný nie je ani tvrdý kanibalizmus

ZAUJÍMAVOSTI KANIBALIZMUS
Uložiť Uložené

Napísať tento článok nebolo pri pohľade na ich telá rozhodne jednoduché.

Pamätáte si ešte na lietajúcu potvoru z dažďového pralesa z Južnej Ameriky? Ak nie, nevadí, máme pre vás totižto ďalší materiál nevhodný pre silných arachnofóbov, no ak ste zvedaví, kľudne pokračujte v čítaní. Dlhé a tenké nohy, niekoľko očí, chĺpky, bruško či jed spôsobuje miliónom ľudom husaciu kožu a paniku, no dnes sa pozrieme na ďalšiu kapitolu zo života istého druhu pavúkov z exotického Madagaskaru ležiaceho neďaleko čierneho kontinentu.

Možne ste už dávnejšie tušili, že sexuálne aktivity ani u týchto živočíchov nie sú rozhodne zanedbané, práve naopak! Rozoberme si však bližšie druh známy pod označením ako Caerostris darwini. Skupina slovinských vedcov sa ich rozhodla skúmať a počas dlhých pozorovaní zistila, že párik zo spomenutého druhu vykonáva počas bežného rozmnožovanie hneď niekoľko čudesných aktivít. K Caerostris darwini je nutné poznamenať, že samičky sú oproti samčekom až 14-násobne ťažšie a 2-krát väčšie! Pri ich sexuálnych aktivitách je úplne bežné, že samček častokrát skončí ako potrava pre samičku, keďže ho môže kedykoľvek celého zjesť, a preto niekedy nastáva aj situácia, kedy samček začne samičku obmotávať pavučinou, aby jej zabránil, resp. sťažil možný útok. A to nie je všetko.

Pavúky pochádzajúce z ďalekého Madagaskaru obľubujú orálny sex a výnimočný nie je ani tvrdý kanibalizmus
Zdroj: nature.com

A tiež sú aj schopné vytvoriť dosť veľké pavučiny, do ktorých by ste sa nechceli zamotať:

Pavúky pochádzajúce z ďalekého Madagaskaru obľubujú orálny sex a výnimočný nie je ani tvrdý kanibalizmus
Zdroj: sciencehellyeah.wordpress.com-

Zistilo sa, že spoločne vykonávajú aj orálny sex. Zachytili sa totiž pohyby, kedy samček aj 100-krát po sebe olízal pohlavné orgány samičky na "jedno kolo". Jedným z dôvodom tejto činnosti môže byť aj fakt, že samci chcú úplne znížiť riziko uchytenia sa konkurečných spermií.

Peknučké pavúčiky, no nie? A hneď ste o ďalšiu vedomosť bohatší.

Domov
Zdieľať
Diskusia