Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2016, 16:10
Čas čítania 0:00
Simi

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

"Môžete sa tešiť na nočný život a na fakt, že si nájdete priateľov z rôznych kútov sveta.“

Možno si aj ty študentom strednej školy a rozmýšľaš nad polročným či ročným výmenným pobytom v zahraničí. Skús sa najprv pozrieť na nasledujúcich 10 vecí, s ktorými pred odchodom jednoducho musíš počítať. Pýtali sme sa študentov, ktorí majú skúsenosť už za sebou, ako ju hodnotia, s čím boli spokojní, nespokojní, či aké to bolo s nadväzovaním nových priateľstiev. Všetci opýtaní jednohlasne určili za najväčšiu motiváciu zahraničného pobytu zlepšenie cudzieho jazyka a spoznávanie novej kultúry a zvykov. Aká motivácia ženie preč z domu teba?

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy

  

Správne načasovanie

Na stredoškolské výmenné pobyty vyrazila väčšina opýtaných v období medzi 15. a 16. rokom života, tj. v prvom, či druhom ročníku strednej školy. O takomto type vzdelávania sa dozvedali hlavne z plagátov vyvesených po škole, od kamarátov, cez sociálne siete a niektorí z prezentácií na škole. Nič nepodceňuj a všetky informácie o agentúre organizujúcej takéto pobyty si poctivo „vygúgli“!

Treba vybrať ideálne miesto

Pokiaľ si chceš zvoliť konkrétne miesto pobytu, musíš si priplatiť. New York, Washington, California? Texas, Illionis, Indiana! Áno, nie je všetko zlato, čo sa blyští a preto si treba poriadne premyslieť, či si si ochotný priplatiť, alebo jednoducho bývať tam, kde ťa agentúra priradí, v iných spoločnostiach to naopak funguje tak, že čakáš, kým si ťa nejaká rodina vyberie.

Tvoja nová rodina a kamaráti

Určite budeš bývať v rodine, vzhľadom k tomu, že väčšina výmenných študentov nie je plnoletých a teda nemôžu v zahraničí bývať sami. Každý má so svojou rodinou inú skúsenosť, kým Nina „schytala“ v Texase rodinu, s ktorou na výlety nechodila, so svojou dočasnou mamou si nerozumela a jedlo si kupovala sama, keďže v jej rodina prevládala takzvaná „americká“ kuchyňa, ďalšia Nina v Indiane mala so svojimi novými rodičmi kamarátsky vzťah, chodili na výlety v rámci možností, a mohli sa otvorene rozprávať o všetkom. To, akú rodinu budeš mať ty, ti nikto nemôže zaručiť, snáď len dúfať, že si padnete do oka. No nemusíš sa báť, všetky rodiny sú dôkladne kontrolované odborníkmi a o život ti doma nepôjde. Ale hlavu hore, aj keď si ťa rodina nebude chcieť hneď adoptovať kvôli nadmerným sympatiám a bezchybnej chémii, vždy sú tu noví kamaráti, ktorí môžu celú situáciu zachrániť! Či?

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy
Zdroj: www.rotary2240youthexchange.org

„Zo začiatku, ako cudzinec, som tam bola pre všetkých zaujímavá, lebo na mojej škole som bola jediná zo zahraničia. Neskôr to začalo byť ako v amerických filmoch, dievčatá žiarlili, lebo prišiel niekto nový, začali ma ohovárať, lebo ich frajer sa pozrel na mňa atď. Zo začiatku som si tam našla takú svoju partičku štyroch báb, ktoré zo dňa na deň so mnou prerušili kontakt, potom som tam bola pár mesiacov úplne sama, no a neskôr som si znovu našla iných kamarátov, potom to bolo celkom fajn.“ Nina v Texase zažila naozaj rôzne chvíle.

Odporúčané
22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 9. mája 2024, 9:30

„Hneď na začiatku pobytu som narazila na dievčatá, ktoré mi všetko poukazovali a mala som pocit, že sa z nás môžu stať dobré priateľky. Prerátala som sa. Dlhú dobu som trávila čas sama, chodila do posilňovne, až som natrafila na jedno super dievča, s ktorým som sa rýchlo skamarátila a odvtedy sme boli spolu každý deň, stali sa z nás veľmi dobré kamarátky.“ Ani Nina v Indiane to nemala s nadväzovaním priateľstiev ľahké, no dočkali sme sa happyendu.

Vezmú ma na výmenný pobyt, aj keď nemám dobré známky?

Agentúry si dávajú záležať na tom, aby neposielali do zahraničia študentov, ktorí budú mať s učením problém. Každá organizácia to má nastavené odlišne, niektoré ti odpustia jednu, či dve trojky na poslednom vysvedčení, iným nemusíš ani posielať prihlášku, pokiaľ tvoje vysvedčenie neobsahuje striktne jednotky, maximálne dvojky. Pre niektoré agentúry musíš podstúpiť písomný i ústny test, podľa ktorého potom oni určujú, komu povolia štúdium v zahraničí.

Ako to funguje s ubytovaním, stravou a vreckovým?

Vďaka poplatku, ktorý agentúre zaplatíš, máš ubytovanie v rodine, domácu stravu aj školné plne hradené. Problém môže nastať, ak ti domáca strava nevyhovuje, v takom prípade ti ostáva zohnať si potraviny svojpomocne, rodina totiž nemá povinnosť prispôsobovať svoju kuchyňu tej tvojej. Vreckové od agentúry ani od rodiny dostávaš nebudeš, takže ti neostáva nič iné, len sa spoliehať na svojich milujúcich rodičov.

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy

Je škola v zahraničí náročná? Je ťažké sa prispôsobiť angličtine?

„Veľmi ľahká, zábavný spôsob učenia, tzv. hravá výuka. Problémy s porozumením som mala najmä prvé 2 mesiace, na konci som nemala žiaden problém s jazykom.“ Hovorí Nina z bratislavského bilingválneho gymnázia.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Škola  bola jednoduchá, stávalo sa nám, že ak si jeden deň nestihol dopísať test, na druhý deň ti ho dali opäť do ruky, mohol si si ho zobrať aj mimo triedy a dopísať. Jazyk u mňa nebol problém, lebo som vedela dobre po anglicky aj predtým, ale áno, samozrejme, angličtina sa zlepšila, to sa tam na teba nalepí.“ Prezradila nám Nina, ktorá študovala desať mesiacov v Texase.

„Začiatky v angličtine boli ťažké, mal som problém chápať súvislosti, trvalo to pomerne dlho, no po čase som sa do toho nejako dostal a dnes viem, že za moju bezproblémovú angličtinu môžem vďačiť hlavne výmennému pobytu v zahraničí.“ Zveril sa nám Martin, žijúci desať mesiacov v anglickom meste Liverpool.

Budem robiť po príchode na Slovensko komisionálne skúšky?

Komisionálnej skúške zo slovenského jazyka sa nevyhneš, všetky ostatné predmety záležia konkrétne na tvojej škole.

Nejaké rady pre budúcich výmenných študentov?

Nina P. : „Určite sa nebojte a nepriberte, ale nie. Myslite na zlepšenie cudzieho jazyka. Osamostatní vás to, uvedomíte si, že Amerika nie je len to, čo ľudia vidia vo filmoch.“

Nina M. : Odporučila by som im vybrať si destináciu, kam chcú naozaj ísť. Tešiť sa môžu na spoznávanie a zdokonaľovanie sa.“

Martin : „Treba si vybrať časť krajiny, kde sa hovorí typickou ENG, nie slangovou. Môžete sa tešiť na nočný život a na fakt, že si nájdete priateľov z rôznych kútov sveta.“

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy
Zdroj: zdroj : Alexander Ténai

Na otázku, kto ti najviac v zahraničí chýbal odpovedali študenti jednohlasne – rodičia.

Do úvahy môže pripadnúť aj slovenské jedlo, o ktorom sa mohlo študentom celý školský rok snívať a samozrejme priatelia, ktorí pravidelne odpočítavali dni, do príchodu svojich odcestovaných kamarátov.

Ako ste boli spokojní s pobytom v zahraničí?

10 vecí, ktoré musíš vedieť, ak uvažuješ o výmennom pobyte počas strednej školy

Ďakujeme všetkým opýtaným, že sa s nami podelili o svoje drahocenné skúsenosti a dúfame, že sme vám, čitateľom, aspoň sčasti priblížili zákulisie výmenných pobytov.

Domov
Zdieľať
Diskusia