Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2016, 17:39
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od Vadera, cez Jokera až po Hansa Grubera. Skutočne bolo z čoho vyberať.

Naše rebríčky a tipy na filmy už preskúmali mnohé žánre, obdobia i druhy filmov. Skúšame tak smerovať vašu pozornosť na konkrétnejšie témy a žánre, ako napríklad naším posledným rebríčkom, kde sme sa venovali post-apo snímkam. Pre dnešný článok sme v redakcii rozobrali možné tipy na najlepších záporakov vo filme, z čoho nám vyšla nasledujúca desiatka. Upozorňujeme, že v odsekoch pre opísanie charakterov niektorých postáv sa objavia veľké spoilery. Na záver ešte dopĺňame, že sme sa rozhodli nezačleniť robotov a iné formy života, než tie ľudské (napr. Alien), a to z pochopiteľných dôvodov. Či už je to nedostatok opodstatnenej motivácie (najmä emocionálnej) alebo len kvôli tomu, že konajú na základe rozkazov. 

10. Frank (Henry Fonda, Once Upon a Time in the West)

Alfred Hitchcock tvrdil, že akčný fim (všeobecne to skôr môžeme preniesť na špionážne filmy) je tak dobrý ako jeho záporák a v tomto prípade sa ukauzje, akú veľkú mal pravdu. Pôvodne sa do úlohy zlosyna v jednom z najlepších westernov všetkých čias uvažovalo o Johnovi Waynovi. Zámer režisérskej legendy Sergia Leona bol od začiatku jasný. Šokovať obsadením. A zafungovalo to. Predstaviteľ kladných úloh a sympaťákov Henry Fonda sa hneď vo svojej prvej scéne ukáže ako vrah žien a  bezbranných detí. Vo svojej dobe nebolo obsadzovanie „proti typu" bežnou praxou a obecenstvo ostalo z premeny obľúbeného herca udivené. Bezcharakterný pištoľník nie je príliš plastickou postavu, no o to viac ho mohlo publikum nenávidieť a v závere si vychutnať jeho pieseň smrti rovnako ako jeho oponent. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount


9. Tommy DeVito (Joe Pesci v Goodfellas)

Goodfellas a nezabudnuteľný výkon Joea Pesciho čoby Tommyho DeVita. Už od prvých sekúnd na plátne je divákovi jasné, že to nebude klasicky podaná ani napísaná postava. Tommyho nenávidíte, no zároveň milujete až do samého konca, ktorý prišiel až prekvapivo nečakane. Síce sa dostal konečne do rodiny, no za akú cenu. Nedal si povedať, nenechal sa odradiť a jeho zlomyselný charakter sa mu nakoniec obrátil chrbtom. Joe Pesci odviedol impozantný výkon, keď preniesol charakter Thomasa DeSimoneho na plátna s toľkou podobnosťou a zápalom, no v skutočnosti bol údajne Tommy ešte horším človekom. Viac by sme asi ale ako diváci nezniesli. Na záver už kultová scéna, ktorá vznikla úžasnou improvizáciou Joea Pesciho.


8. Hans Gruber (Alan Rickman v Die Hard)

Najlepší filmový záporák z Nemecka nehajluje a nemá pod sebou milióny oddaných náckov. Má niečo vyše 10 nebezpečných svalovcov, s ktorými prišiel vykradnúť Nakatomi hotel, skrývajúci vo svojom trezore dlhopisy v hodnote 640 miliónov dolárov. Celé to zamaskoval ako teroristický útok a skutočne by mu chytrý ťah vyšiel, nebyť Johna McClanea v podaní Brucea Willisa. Na Hansovi bolo skvelé úplne všetko. Od jeho nástupu, cez jednanie s rukojemníkmi a chladnú hlavu, ako i srdce, až po imitovanie Johnovho Yippee ki-yay motherfucker

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Fox

7. Agent Smith (Hugo Weaving v Matrixe)

Matrixu sme sa venovali až-až. Samotnému Smithovi ale ani veľmi nie, hoci je to veľmi zaujímavá postava. Dá sa povedať, že oveľa dôležitejšia, než si to všetci uvedomujeme. Ak sa nad tým totiž zamyslíme, vyvoleným bol práve Agent Smith, nie Neo (to, že ním Neo nie je, odznelo v trilógii hneď niekoľkokrát). Akonáhle sa na obraze objavil Smith, vedeli ste, že sa z toho hlavní hrdinovia len tak nedostanú. Viac než svojimi bojovými schopnosťami nás ale Smith v podaní Huga Weavinga očaril svojou ideológiou a monológmi, ktoré, pravdepodobne, hneď na prvýkrát všetky nepochopíte. Matrix v sebe skrýva oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá a mnoho z toho je skryté práve v Smithovi. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Warner Bros.


6. 
Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis v There Will Be Blood)

Sofistikovaný prerod milujúceho otca a ambiciózneho podnikateľa Daniela Plainviewa do sebeckého a zatrpknutého biznismena s diabolským pohľadom. Daniel si toho v živote zažil mnoho, no tragédia, ktorá postihla jeho syna a následné problémy s obchodom, ho zmenili na nepoznanie. Daniel Day-Lewis navyše znova potvrdil svoj status jedného z najlepších hercov poslednej generácie. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount Vantage


5. Keyser Söze (The Usual Suspects)
Ťažko opísať túto postavu bez toho, aby sme kompletne vyzradili zápletku pre Singerových The Usual Suspects. Filmársky kompletné krimi si zamilovali ľudia po celom svete vďaka úžasným hereckým výkonom a atraktívnym postavám, no najmä kvôli hlavnému záporákovi a zvratu, ktoré spolu úzko súvisia. Odhalenie postavy Kevina Spaceyho čoby antagonistu spôsobilo v divákoch veľký šok, ale aj pocit úľavy, keď všetko začalo do seba postupne zapadať. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Gramercy

4. Hannibal Lecter (najmä Anthony Hopkins v sérii o Lecterovi, užijete si ale aj Madsa Mikkelsena v seriáli Hannibal)

Hannibal to mal všetko premyslené. Neurobil krok vedľa bez toho, aby si predtým nevyvodil možné dôsledky. Spoznávali sme ho ako vedľajšiu postavu s tajomnou minulosťou, vraždiacimi pohnútkami a sklonom ku kanibalizmu. V ďalších filmoch to potom prerástlo v obraz o sériovom vrahovi. Dozvedeli sme sa čo-to aj o jeho minulosti a detstve, avšak, sám Anthony Hopkins už ľutuje, že kývol na natočenie Červeného draka. Najgeniálnejším navždy ostane stvárnenie postavy v Mlčaní jahniat. Z Hopkinsa a jeho Lectera išiel strach a doslovná hrôza aj keď bol pripútaný reťazami v kliekte a s náhubkom na tvári. Takú zlovestnú atmosféru len tak ľahko nevytvoríte ani s najlepšími hercami na svete. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Orion Pictures


3. Michael Corleone (Al Pacino vt trilógii Godfather)

Že Michael nie je záporák? Je to vrah, mafián a mnohokrát bezcitný obchodník s citmi, s rozvrátenými rodinami a s pohľadom, po ktorom pochopíte, že ak sa nebudete pratať čo najskôr a čo najďalej, prežijete len v prípade, že ste členom jeho rodiny (aj to vás niekedy nezachráni). Tak detailnú a scenáristicky bezchybnú transformáciu postavy sme v mafiánskom filme azda nikdy nezažili. Al Pacino hviezdil v každej scéne. Nie nadarmo je Krstný otec považovaný za jeden z najlepších filmov vôbec. Michaelova chladnokrvná povaha dosiahla vrcholu, keď poslal vlastného brata na onen svet. No bol ochotný zájsť ešte ďalej. Mal to pritom v sebe celý čas, no to sme ešte pri prvom pohľade na jeho v uniforme nemohli tušiť. Alebo mohli?

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Paramount


2. Joker (vo všetkých filmoch, v podaní všetkých hercov)
Ako opísať postavu, ktorú každý jeden jej predstaviteľ stvárnil celkom inak? Či už to boli nie práve vhodné začiatky, skvelý vstup Jacka Nicholsona do šialeného sveta Jokera alebo nezabudnuteľný Ledger a jeho poňatie tejto charakterovo bohatej a chaotickej postavy. V každom prípade si herci museli siahnuť až na dno, čo si až príliš k srdcu zobral aj zatiaľ posledný predstaviteľ. Heath Ledger predviedol nezabudnuteľné zosobnenie Jokera, akého sa už asi nikdy nedočkáme. Jednak mal svoju vlastnú víziu Nolan, jednak Ledger, z čoho vznikol celkom iný Joker, než na akého sme boli zvyknutí. Komplexnosť charakteru tohto šialenca spočíva práve v jeho zvrátenosti a absencii akýchkoľvek zábran. Nikto nemohol predvídať, čo Joker spraví nabudúce, vlastne, on sám si tým niekedy nebol istý. Ak však prišiel s detailným plánom, vedeli ste, že jeho protivníci budú mať skutočné problémy. My sa tak už nevieme dočkať, čo nám naservíruje Jared Leto o 4 mesiace, no údajne to bude zase niečo celkom nové. 

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Warner Bros.


1. Darth Vader (David Prowse - herec, James Earl Jones - voiceover, pôvodná trilógia Star Wars)

Opísať niektoré z vyššie predstavených postáv bolo dôležité. Nie každý si pamätá dané roly postáv, no ak ste videli pôvodnú trilógiu Star Wars, na Vadera nezabudnete, ani keby ste chceli. Na plátne sa síce veľmi neohrial, avšak vždy, keď sa tak stalo, akoby sa zastavil čas. Každý v jeho okolí sa obával o život, bolo pritom jedno, či je jeho nepriateľ alebo spolubojovník. Vaderova prítomnosť vzbudzovala rešpekt, každá situácia nabrala na vážnosti a zakaždým sa dej výrazne posunul, respektíve sme nahliadli do jeho osobnosti o čosi viac. Záverečný súboj Luka s Vaderom je navyše doteraz najatmosférickejším a najosobnejším z celej ságy. Star Wars si skutočne treba pozrieť, pocity vo chvíli, keď sa zablysnú svetelné meče, hovoria samé za seba. Našťastie si všetci kompetentní vrátane Georga Lucasa uvedomili, že škótsky prízvuk Vaderovi nesvedčí, a tak stavili na Jamesa Earla Jonesa. Až s ním bol Vader Vaderom. 

Bonus: Norman Bates (Anthony Perkins, Psycho)

„Najlepším priateľom chlapca je jeho matka". Kľúčová veta k pochopeniu postavy stvárnenej Anthony Perkinsom. Pre neho sa táto rola stala osudovou. Tieň tak výrazného záporáka sa s ním totiž tiahol celú kariéru, z ktorého sa mu už nepodaril vystúpiť. Majiteľ motela, ktorý má v rodine nepríjemné tajomstvá, patrí doteraz k najviac ikonickým charakterom strieborného plátna. Práca s postavou Normana je pozoruhodná. Spočiatku s plachým milovníkom ornitológie divák sympatizuje aj napriek tomu, že dokáže kryť vraždu svojej matky. Keď v sa v závere ukáže, že je to vlastne vrah, psychopat, transvestita a schizofrenik v jednom, pre mnoho divákov ostáva stále tragickou postavou. Citlivo zahraná, výborne napísaná a režijným konceptom brilantne podaná štúdia psychopata, z ktorej si mnoho nasledovníkov berie príklad doteraz. Málokomu sa však podarilo ju prekonať. Tri pokračovania, remake ani sequelový seriál nie sú výnimkou.

10 najikonickejších a najkomplexnejších filmových záporákov. Ako obstáli Joker či Darth Vader?
Zdroj: Universal


Samzrejme, nezmestilo sa sem mnoho adeptov, z ktorých môžeme vymenovať napríklad Zoda z Man of Steel, Lorda Voldemorta, Mikkelsonovho záporáka z Casino Royale, Jacka Torrencea, Jigsawa, Blofelda, Antona (Bardem v No Country for Old Men), Johna Doe-a (Seven), Mr. Blond z Reservoir Dogs, Delarga a mnohých ďalších, na ktorých nás určite upozorníte v komentároch.  

Anketa:
Ktorého z týchto záporákov považujete za najlepšieho?
Darth Vader
Joker
Norman Bates
Agent Smith
Michael Corleone
Tommy DeVito
Keyser Soze
Daniel Plainview
Hannibal Lecter
Hans Gruber
Frank
Iný
Darth Vader
26 %
1164 Hlasov
Joker
46 %
2020 Hlasov
Norman Bates
1 %
42 Hlasov
Agent Smith
3 %
141 Hlasov
Michael Corleone
10 %
433 Hlasov
Tommy DeVito
2 %
79 Hlasov
Keyser Soze
1 %
40 Hlasov
Daniel Plainview
0 %
14 Hlasov
Hannibal Lecter
7 %
315 Hlasov
Hans Gruber
1 %
50 Hlasov
Frank
0 %
13 Hlasov
Iný
2 %
85 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia