Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2016, 16:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Chirurgovia implantovali mužovi s rakovinou stavec z 3D tlačiarne. Podobná operácia sa ešte nikdy neuskutočnila

TECH
Uložiť Uložené

Neustále rýchlejší technologický pokrok zmení všetko okolo nás. A výnimkou nebude ani zdravotníctvo.

V súčasnosti existuje niekoľko typov zhubných nádorov, ktoré vzniknú na ťažko dostupných miestach ľudského tela, a to potom výrazne komplikuje prácu lekárov pri ich fyzickom odstraňovaní. S podobným prípadom sa ešte koncom minulého roka stretol aj chirurg Ralph Mobbs z Austrálie. Jeho 60-ročného pacienta postihla veľmi unikátna forma rakoviny, známa ako "chordoma", pričom nádor lokalizovali vo vrchnej časti krku, neďaleko mozgového kmeňa a časti chrbtice, takže ak by nepodstúpil čo najrýchlejšej liečbe vrátane chirurgického zákroku, šanca, že zostane ochrnutý, by každým jedným dňom rástla. A keďže k miestu, kde rakovinové ochorenie vzniklo, by sa bez dočasného odstránenia a následného poškodenia nevyhnutných stavcov nedostali, nič iné im ani nezostávalo. Museli však zohnať náhradu, ktorú by miesto nich po chirurgickom zákroku použili. Mali teda dve možnosti - buď siahnu po stavcoch z iného tela, ktoré ale nemusia kvôli rozdielnym dĺžkam dobre sedieť, alebo siahnu po jednom z výdobytkov modernej doby, čo v tomto prípade predstavuje trojrozmerná (3D) tlačiareň.

"Videl som v tom obrovskú príležitosť. S 3D tlačiarňou môže byť pacientovi implantovaná časť tela vyhotovená v požadovaných rozmeroch, vďaka čomu sa pri operácii dosiahne cieľ oveľa lepšie, než s doteraz zaužívanými trikmi," uviedol austrálsky neurochirurg. Vytlačené časti ľudského tela a aj ich následne použitie nepredstavuje žiadnu novinku, ide o niečo, čo odborníci realizujú už niekoľko rokov. Avšak tento prípad je podľa Ralpha Mobbsa jedinečný, o ničom podobnom vraj zatiaľ ešte nikdy nepočul.

Chirurgovia implantovali mužovi s rakovinou stavec z 3D tlačiarne. Podobná operácia sa ešte nikdy neuskutočnila

Ešte pred samotnou realizáciou "ostrého" zákroku mal Mobbs príležitosť uskutočniť niekoľko tréningových pokusov prostredníctvom umelo vytvoreného anatomického modelu s identickou stavbou aj veľkosťou poškodenej oblasti tela pacienta. Umožnila mu to bližšia spolupráca so spoločnosťou Anatomics, ktorá stojí za vyhotovením titánovej náhrady poškodených stavcov. "Schopnosť nadobudnúť vytlačený implantát, o ktorom viete, že perfektne sadne, pretože ste mohli operáciu uskutočniť na modeli... Je jednoducho delikátna. Je to, ako keby niekto zasvieti svetlo a povie 'keď toto nie je budúcnosť, tak potom netuším, čo to môže byť'".

Celá operácia trvala niečo okolo 15 hodín a prebehla cez ústa pacienta, z čoho sa ešte nejaký ten čas musí zotavovať, nakoľko má badateľné problémy s prehĺtaním. Dobrou správou ale je, že sa jeho aktuálny zdravotný stav každým dňom zlepšuje, a to dáva lekárom obrovskú nádej, že podobný typ rakoviny nebude v blízkej budúcnosti predstavovať žiadnu komplikovanú prekážku.

Chirurgovia implantovali mužovi s rakovinou stavec z 3D tlačiarne. Podobná operácia sa ešte nikdy neuskutočnila
Domov
Zdieľať
Diskusia