Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. februára 2016, 18:36
Čas čítania 0:00
tomky

Príbeh troch brazílskych hrdinov, ktorí stáli tvárou v tvár smrti a rozhodli sa neustúpiť

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA
Uložiť Uložené

Traja muži, ktorí naveky zmenili význam príslovia.

Poznáte anglické príslovie “when pigs fly“? V preklade to znamená “keď budú prasatá lietať“ a je to rečnícka figúra používaná na naznačenie niečoho, čo sa nemôže udiať.  V niektorých častiach sveta sa však v minulosti používala iná verzia, a to “je pravdepodobnejšie vidieť hada fajčiť, ako vidieť brazílsku armádu bojovať “. Po druhej svetovej vojne daná rečnícka figúra prestala byť používaná, ale na základe udalostí, ktoré si popíšeme v článku vznikla nová – “had už fajčí!“, čo naznačuje, že sa má stať niečo úžasné a s veľkou silou.

Prečo je však pravdepodobnejšie vidieť hada fajčiť, ako vidieť brazílsku armádu bojovať?  Po revolúcii v Brazílii v roku 1930 a štátnom prevrate v roku 1937 sa na čelo krajiny dostal diktátor Getulio Vargas. Jeho priority boli industrializácia a hromadenie vojenskej sily. Krajina mala dobré vzťahy so Spojenými štátmi, ale aj s krajinami Osi, teda s Nemeckom, Talianskom a Japonskom. Práve nacistické Nemecko bolo najväčším kupcom bavlny a ich najväčším dodávateľom zbraní. Brazília sa preto nachádzala v strede medzi budúcimi  Spojencami a krajinami Osi. Po vypuknutí vojny v roku 1939 sa spolu so Spojenými štátmi zaradili do neutrálnej pozície. Po zapojení Spojených štátov do vojny im Brazília poskytovala potrebné materiály, ako železo, bauxit, diamanty a predovšetkým gumu, vzhľadom na to, že Japonsko  malo vo svojich rukách vďaka obsadeniu juhovýchodnej Ázie 90% jej svetových zásob. Brazília vďaka  tomu získala približne 100 miliónov dolárov vo forme zbranívojenského vybavenia od Spojených štátov. Táto úzka spolupráca sa však nepáčila štátom Osi a v auguste 1942 ponorkami potopili 36 brazílskych obchodných lodí.

Odporúčané
VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo 9. januára 2023, 17:55

Brazílski politici 22. augusta vyhlásili vojnu Nemecku a Taliansku a rozhodli sa vyslať do Európy cez 25,000 mužov a žien, ktorí niesli názov Brazilian Expeditionary Force (BEF), čo v preklade znamená Brazílske Expedičné Jednotky. Slúžili pod Piatou Americkou Armádou a jednotky boli organizované po vzore americkej pechoty vo všetkých smeroch. Brazílska armáda sa nachádzala v Taliansku, približne 350 kilometrov nad Neapolom. Jednotka však potrebovala prezývku a insígniu, ktorú by používala. Inšpirovali sa preto už spomenutým príslovím “je pravdepodobnejšie vidieť hada fajčiť, ako vidieť brazílsku armádu bojovať “ a dali si prezývku Cobras FumantesFajčiace Hady a ako insígniu použili hada s fajkou.

Príbeh troch brazílskych hrdinov, ktorí stáli tvárou v tvár smrti a rozhodli sa neustúpiť

V nadpise článku sú však spomínaní traja brazílski hrdinovia. 14. apríla 1945, pri útoku Spojencov na mesto Montese, ktoré bolo mohutne opevnené a obraňované Nemcami, sa zúčastnila aj Brazílska Horská Pechota. Traja muži sa pri útoku oddelili od svojej jednotky a snažili sa obísť Nemcov, ktorých delostrelectvo robilo veľké problémy Spojencom. Nemeckí vojaci to zistili a bola proti týmto trom mužom vyslaná celá jednotka s cieľom ich zastaviť. Po ich odhalení im Nemci ponúkli možnosť vzdať sa. Brazílčania to však odmietli a obe strany na seba spustili paľbu. Potom ako Brazílčanom došla munícia, pripevnili si na svoje zbrane bajonety a vyrazili proti nemeckým vojakom. Prvý z nich padol po zásahu od nemeckého ostreľovača. Takmer v ten istý moment vybuchol granát a šrapnel zabíja druhého vojaka.  Krátko potom, po zásahu zo zbrane, padá aj posledný vojak. Ich mená boli Arlindo Lúcio da Silva, Geraldo Baeta da CruzRodrigues de Souza.

Mnohým je známe, že nemeckí vojaci rešpektovali svojich protivníkov. Nemecký veliteľ zakázal svojim mužom, aby Brazílčanov pochovali do masových hrobov, a prikázal každému vykopať vlastný hrob na znak úcty za odvahu, ktorú títo muži preukázali. Na kríži na hroboch je napísané - Drei Brasilianischen Helden - traja brazílski hrdinovia.

Hroby brazílskych hrdinov

Príbeh troch brazílskych hrdinov, ktorí stáli tvárou v tvár smrti a rozhodli sa neustúpiť

Vojenské preukazy daných vojakov

Príbeh troch brazílskych hrdinov, ktorí stáli tvárou v tvár smrti a rozhodli sa neustúpiť

Pokiaľ vás tématika hrdinov druhej svetovej vojny zaujíma, prečítajte si aj tento článok o slovenskom hrdinovi Jozefovi Gabčíkovi.  

Domov
Zdieľať
Diskusia