Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2016, 20:18
Čas čítania 0:00
tomky

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA VOJNY
Uložiť Uložené

Pozrieme sa na život skutočného slovenského hrdinu.

Je potrebné si pripomínať hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu. Medzi nich jednoznačne patrí aj Jozef Gabčík, človek poverený zabitím Reinharda Heydricha známeho ako “kat českého národa“, ktorého úlohou bolo aj konečné riešenie židovskej otázky.

Začneme však od počiatku. Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v Poluvsí (dnešnej časti Rajeckých Teplíc). Po absolvovaní základného vzdelania odišiel ako 15-ročný na dobu 5 rokov do Čiech, kde sa v obci České Kunovice vyučil za zámočníka a kováča. V roku 1932 nastúpil do základnej vojenskej služby v Košiciach, kde bol priradený k 14. pechotnému pluku.  Následne absolvoval v Prešove poddôstojnícku školu s veľmi dobrým prospechom, kde dosiahol hodnosti desiatnika.

Jozef Gabčík

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

Po jej ukončení v roku 1934 pokračoval vo vojenskej službe až do roku 1937 s hodnosťou čatára. Zamestnal sa ako civilný zamestnanec vo vojenskej továrni na výrobu plynov v Žiline, čo sa mu takmer stalo osudným, keďže pri nehode v továrni nastal únik plynov a Gabčík takmer oslepol. Po nehode bol preložený do rovnakej továrne, ktorá sa nachádzala v Trenčíne.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Písal sa rok 1939 a začalo  hroziť, že sklad s bojovými látkami padne do rúk nemeckej armády, a preto Gabčík sabotoval prepravné zásobníky. Bolo iba otázkou času, kedy by bol Gabčík vypátraný a usvedčený zo sabotáže, a preto sa rozhodol  ilegálne ujsť do Poľska, kde vstúpil do československého vojska v Krakowe. Zoznámil sa tu aj s Čechom Jánom Kubišom a spoločne odišli do Francúzska, kde začali slúžiť v cudzineckej légii, kde bol Gabčík po čase zaradený ako zástupca veliteľa guľometnej čaty. Rovnako ako československí letci, o ktorých sme písali na tomto mieste, sa po páde Francúzska presunul do Spojeného kráľovstva, kde bol po absolvovaní kurzu povýšený na rotmajstra.  Následne ako jeden z prvých absolvoval výcvik pre plnenie úloh zvláštneho určenia v Škótsku, po čom sa stal členom jednotky špeciálnych operácií, ktorá mala na starosti vykonávanie špionáže a sabotáži na nepriateľskom území. Gabčík bol zvolený za veliteľa výsadkovej skupiny Anthropoid.

Nasledoval výsadkársky výcvik a v noci z 28. na 29. decembra 1941 boli GabčíkKubiš vysadení lietadlom britského letectva 10 kilometrov od Prahy v Protektoráte Čechy a Morava za účelom atentátu na Reinharda Heydricha. Nasledovalo získavanie kontaktov a informácií o Heydrichových aktivitách, jeho dennej činnosti a podobne. 27. mája 1942 o 10:30 Heydrich opustil svoje sídlo v Panenských Břežanoch. V zákrute na Kirchmayerovej ulici už čakali Gabčík s Kubišom s cieľom zabitia Heydricha a získania jeho aktovky, v ktorej mohli byť dôležité informácie. Po tom, ako Heydrichov Mercedes v zákrute spomalil sa Gabčík postavil do cesty, avšak paľba sa nedostavila. Jeho samopal Sten sa zasekol kvôli vzpriečenému náboju, čo potvrdilo aj vyšetrovanie v roku 2015. Zbraň Sten bola vyvinutá iba 2 roky pred atentátom a neboli v nej vychytané všetky “muchy“. Po zastavení vozidla začal Heydrich strieľať na Gabčíka, avšak v ten moment Kubiš hodil k autu vlastnoručne vyrobený granát, ktorý explodoval pri zadnom pravom kolese a vážne zranil Heydricha. Vodič Johannes Klein nasledoval unikajúceho Gabčíka, ktorý však Kleina  2-krát postrelil z revolveru.  Únik výsadkárov sa podaril, avšak boli presvedčení, že atentát bol neúspešný.

Jan Kubiš

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

Heydrich bol prevezený do nemocnice na Bulovke, kde odmietol byť vyšetrený českými doktormi a požadoval nemeckého doktora Karla Gebhardta (osobného doktora Heinricha Himmlera). Jeho lietadlo však malo meškanie. Operácie sa nakoniec zúčastnil nemecký lekár Hollbaum a prebehla bez komplikácií. Heydrich však o 7 dní upadol do kómy a 4. júna o 4:30 zomrel na infekciu. „Konečne je tá sviňa mŕtva,“ hovorili si vraj i členovia SS.

Heydrichov poškodený Mercedes

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

Medzitým však Gabčík s Kubišom unikali a začali sa ukrývať. Ukryli sa spolu s ďalšími piatimi parašutistami v krypte chrámu sv. Cyrila a Metoda. Vypátralo ich však Gestapo, potom ako ich jeden z parašutistov Karel Čurda udal. Dostal odmenu 500 000 ríšskych mariek a bol popravený v roku 1947 za velezradu. 18. júna 1942 bol chrám obkľúčený približne 360-timi členmi SS Praha a ďalšími 400 vojakmi a príslušníkmi Gestapa. 7 výsadkárov sa teda bránilo presile o takmer 800 mužov a vydržali 7 hodín. Na priamy boj vyrazili Josef Bublík, Jan KubišAdolf Opálka. Po boji, v ktorom Beblík a Opálka padli, ostal Jan Kubiš v bezvedomí na chóruse chrámu. Vojaci prenikli dovnútra a zatlačili parašutistov do krypty, kde sa im však nepodarilo preniknúť. Hádzali cez okno na ulici granáty, avšak parašutisti ich vždy hodili naspäť. Neskôr začali pražskí hasiči do krypty vháňať vodu a dusivé plyny. Keď už parašutistom došla munícia, Jozef Gabčík, Jaroslav Švarc, Jan HrubýJosef Valčík spáchali samovraždu, aby sa vyhli zajatiu. Jan Kubiš takisto podľahol zraneniam.

Okno do krypty v chráme sv. Cyrila a Metoda

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

Po Gabčíkovi je v Prahe pomenovaná ulica, obec Gabčíkovo, priľahlé vodné dielo a elitný slovenský vojenský pluk - 5. pluk špeciálneho určenia (čestný názov – Žilinský pluk Jozefa Gabčíka). Pred kasárňami v Žiline stojí pamätník so sochou, v rodnom dome v Poluvsí sa nachádza pamätná tabuľa a sú po ňom pomenované ulice v Žiline a v Rajeckých Tepliciach. Pri 70-tom výročí ukončenia druhej svetovej vojny ho prezident Andrej Kiska povýšil do hodnosti generála in memoriam. V Prahe sa nachádza pamätník Operácie AnthropoidNárodný pamätník hrdinov Heydrichiády. Jozef Gabčík bol hrdina, ktorého činy značne ovplyvnili druhú svetovú vojnu a mali by sme si ho pripomínať častejšie, ako je tomu teraz.

Busta Jozefa Gabčíka v Žiline

Slovenský hrdina Jozef Gabčík, ktorý sa podieľal na zabití nacistického pohlavára Reinharda Heydricha

Zdroj: Zlievareň Kovex

Domov
Zdieľať
Diskusia