Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2016, 20:07
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Technologická revolúcia: Vedcom sa podarilo vytvoriť materiál, ktorý premení šošovky na displeje

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Viete si predstaviť, že vám vaše kontaktné šošovky poskytnú zobrazovacie kapacity ako smartfón alebo tablet? Nie, tentokrát už nejde o sci-fi, ale o realitu.

Neustály vývoj spotrebiteľských technológií a z toho vyplývajúca miniaturizácia v blízkej budúcnosti ovplyvní takmer všetky veci okolo nás. A výnimkou nebudú ani diskrétne šošovky, ktoré nosíme miesto dioptrických okuliarov priamo na našich očiach. Vedcom z prestížnej austrálskej univerzity sa totiž podarilo zhotoviť extrémne tenký polymér s vodivými vlastnosťami, prostredníctvom ktorého chcú pokryť ich priehľadný povrch a premeniť ho tak na displej, kde sa môžu používateľovi zobrazovať užitočné informácie - napríklad - z bezdrôtovo prepojeného mobilného zariadenia v jeho vrecku. Tento spôsob by preto eliminoval potrebu vyťahovať smartfón za účelom kontroly čerstvých notifikácií o zmeškaných telefónnych hovoroch, prijatých e-mailoch či krátkych textových správach.

Ide o takzvaný vodivý polymérový film s rozmermi v nanometroch, takže si za normálnych okolností ani vôbec nevšimneme, že nám na kontaktnej šošovke niečo pribudlo. Cieľom vedcov bolo vyhotovenie takého materiálu, ktorý by pri používaní vôbec nezavadzal a ani žiadnym spôsobom neškodil zdraviu človeka. A keďže sú oči veľmi citlivým orgánom, náročnosť vývoja musela dosahovať celkom vysokej úrovne. Web University of South Australia píše, že raný prototyp špeciálneho vodivého materiálu umožní výrobcom integrovať miniatúrne elektrické obvody, ktoré nemajú potenciál spôsobiť používateľovi akékoľvek problémy. "Táto revolučná technológia môže poskytnúť jednu z bezpečných metód pri zbližovaní ľudí s ich inteligentnými zariadeniami."

Technologická revolúcia: Vedcom sa podarilo vytvoriť materiál, ktorý premení šošovky na displeje

Niečo podobné sa vedcom z inštitútu austrálskej univerzity (Future Industries Institute) podarilo dosiahnuť už v minulosti, polymérový film s hrúbkou menšou ako vlas človeka bol však vtedy určený pre plastové spätné zrkadlá do osobných automobilov. S ďalším postupom vývoja tak dokázali dosiahnuť ešte väčší úspech, z čoho nakoniec vznikol polymér, ktorý je už tentokrát kompatibilný aj s biologickým materiálom - teda s naším telom. Na projekte navyše spolupracujú s populárnym výrobcom šošoviek zo Spojeného kráľovstva. Ten by sa mal chopiť fyzickej realizácie, ak už bude samozrejme všetko dôkladne pripravené na dennodenné používanie.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

"Vždy sme vedeli, že naše technológie majú potenciál vo viacerých smeroch. A teraz sa nám podarilo preukázaním schopnosti vyrobiť bio-kompatibilné, vodivé nano polyméry pre kontaktné šošovky, zrealizovať krok vpred."

Ďalšia veľká výhoda spočíva aj v umožnení integrovať do obvodu rôzne senzory, ktoré by dokázali sledovať aktuálny zdravotný stav používateľa v reálnom čase a údaje potom odosielať prostredníctvom bezdrôtovej konektivity priamo do špeciálnej aplikácie v smartfóne alebo tablete. Pokiaľ sa k nim dostane lekár, môže pacientovi určiť diagnózu i bez toho, aby musel osobne navštíviť jeho ordináciu. S podobným nápadom prišiel ešte dávnejšie internetový gigant Google, kde chcel diabetikom za použitia takzvaných inteligentných šošoviek sledovať hladinu glukózy v krvi (glykémie) bez bolestných vpichov ihly. Využití je preto oveľa viac. Všetko záleží iba od toho, aký hardvér sa pri výrobe použije. Čím viac senzorov, tým viac funkcií.

Späť
Zdieľať
Diskusia