Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2016, 19:47
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Našiel sa najväčší kaňon na svete, ktorý svojou dĺžkou predčí aj Veľkú Britániu

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Ešte stále môžeme na Zemi nájsť pozoruhodné lokality...

Pravdepodobne si hovoríte, že všetka súš je už dávno dôkladne prebádaná a zaznamenaná. Z pohodlia našich domovov môžeme napríklad pomocou Google Earth virtuálne navštíviť tichomorské ostrovy, zákutia Afriky, veľkomestá Spojených štátov amerických či dokonca náš vlastný domov. Avšak stále nájdeme aj menej preskúmané oblasti ako hlboké pralesy na ostrove Papua-Nová Guinea alebo dokonca lokality skryté celé stáročia pod mohutnou vrstvou snehu a ľadu na Antarktíde.

Našiel sa najväčší kaňon na svete, ktorý svojou dĺžkou predčí aj Veľkú Britániu

Vytrvalým výskumníkom sa podarilo objaviť nový kaňon o veľkosti až 1 000 kilometrov (pre porovnania, Grand Canyon má 445km)! O jeho existencii sa už čo-to vedelo, no po podrobnejšom prieskume za použitia satelitných snímok, rádiových dát a iných metód sa zistilo, že je dlhší ako Veľká Británia. Síce sa nachádza pod mohutnou vrstvou snehu, ľadu a sutiny a dosiaľ nemá žiaden názov, no v určitých miestach jeho hĺbka dosahuje aj 1 kilometer. Aktuálne sa zisťuje, či vznikol ešte pred pokrytím ľadovou vrstvou (pôsobením tečúcej vody) alebo jeho vznik bol zapríčinený tým istým procesom, no až po pokrytí.

Našiel sa najväčší kaňon na svete, ktorý svojou dĺžkou predčí aj Veľkú Britániu

Druhým zaujímavým objavom je aj jazero o rozlohe 1 250 kilometrov štvorcových, ktoré pravdepodobne vznikalo postupne v priebehu miliónov rokov. Povrch Antarktídy skrývajúci sa pod mohutnými vrstvami snehu je pre ľudstvo menej prebádaný a preskúmaný ako napríklad povrch Marsu, čiže v budúcnosti sa môžeme dočkať ďalších zaujímavých objavov.

Domov
Zdieľať
Diskusia