Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. decembra 2015, 12:27
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Jakub Hvozdovič

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

FILMY A SERIÁLY DANIEL CRAIG JIM CARREY
Uložiť Uložené

Tušili ste, že aj váš obľúbený herec to nemal v živote až také ľahké?

Všetci dobre vieme, že život sa s nikým nemazná a niekedy rozdáva údery, z ktorých sa musíme poriadne pozbierať. Nikto nie je výnimkou. Dôkazom toho sú aj životy hercov a herečiek, ktorí sa dostali z nuly až na vrcholné pozície filmového priemyslu. Samozrejme, že takto začína každý. My skôr myslíme nulu ako obdobie života, kedy sa mnoho z nich ocitlo bez akejkoľvek opory, peňazí či domova a nebolo pre nich ničím nezvyčajným prespávať na lavičkách, v starom aute či na vlakových staniciach. Mnohokrát ich dopredu hnala iba láska k herectvu a snaha prekonať samých seba. Nebudeme sa síce hrať na žiadnych motivátorov, ale aj na týchto hercoch môžeme vidieť, že sebazapretie dokáže urobiť zázraky, preto sa poďme pozrieť hneď na zopár názorných príkladov.

Martin Sheen

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

Začneme človekom, ktorého mnohí (hlavne mladší) čitatelia poznajú najmä vďaka jeho excentrickému synovi Charliemu. Je to naozaj zvláštne, ale aj samotný pán prezident Spojených štátov z perfektného seriálu „West Wing", sa nenarodil do práve najlepších pomerov. Práve naopak. Narodil sa rodičom, ktorí emigrovali do USA za svojím „americkým snom". Mama bola Írka a otec Španiel a mali spolu úctyhodných 10 detí. Jedným z 9 chlapcov bol práve Martin Sheen, pôvodným menom Ramón Antonio Gerardo Estévez. Jeho strastiplná cesta sa začala už pri narodení, kedy mu doktori pinzetou pomliaždili ľavú ruku a dodnes v nej má obmedzenú pohyblivosť. O pár rokov na to Martin nečakane dostal aj akútnu poliomyelitídu, čiže detskú obrnu a bol pripútaný k posteli na viac ako rok. Vďaka dôkladnej liečbe však aj toto zákerné ochorenie prekonal a znova dokázal používať svoje nohy. Počas jeho jedenásteho roku života mu zomrela mama a hrozilo mu presunutie do detského domova, to však s pomocou miestneho kostola rodina zvládla a s ich pomocou Martin taktiež dokončil školu. Tí mu podľa jeho slov pomohli aj v hereckej kariére.

O herectvo javil záujem už od útleho detstva, avšak prísny otec mu v jeho cieľoch oponoval. Sny sa mu naplnili okolo 20. roku života, kedy si požičal peniaze práve od spomínaného kostola a odišiel do New Yorku, kde si po viacerých odmietnutiach spojených s predsudkami zmenil meno. Po prvotných náročných týždňoch v uliciach nakoniec spoznal pár hercov a dokonca dva roky žil v experimentálnom Living Theatre. Pendlovaním medzi hrou v divadle a televíziou ukázal svoj talent už v roku 1968, kedy bol nominovaný na cenu Zlatého Glóbusu za pomocnú mužskú úlohu vo filme The Subject Was Roses. Po mnohých úspešných (Badlands), ale aj neúspešných (The Cassandra Crossing) rolách sa širokého uznania dočkal až v roku 1979 po svojej účasti vo filme Francisa Coppolu, Apocalypse Now. Toto bolo pre neho aj zároveň najťažším obdobím, keďže ako sám priznal, priveľa pil a dokonca dostal slabý infarkt. To ho opäť nakoplo, aby sa dostal na lepšiu cestu. O pár rokov neskôr si zahral v oceneniami ovenčenom filme Gandhi a o pár rokov neskôr v dráme Wall Street, kde stál po jeho boku vlastný syn. Podobným tempom pokračoval aj neskôr (Gettysburg, Catch Me If You Can, The Departed) a dnes je okrem iného aj politickým aktivistom. Momentálny net worth Martina Sheena je niečo okolo 50 miliónov dolárov.

Daniel Craig

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

Ľahké to nemal ani jeden z najpohľadnejších mužov dnešného Hollywoodu a už stála tvár, ktorú si každý z nás vybaví pri mene James Bond. Narodil sa v Anglickom Chestri učiteľke výtvarnej výchovy a majiteľovi miestneho pubu. Keď mal 4 roky, jeho rodičia sa rozviedli a tak bol vychovávaný staršou sestrou Leou. Jeho herecké ambície započali celkom skoro, a to keď mal 6 rokov. Začal hrávať v školských divadlách a najväčšou oporou mu podľa jeho vlastných slov bola mama. Zaujímavým faktom však je, že svoju prvú bondovku videl v kine so svojím otcom a bola to Live and Let Die s Rogerom Moorom. Už od tohto momentu si tento akčný žáner našiel zaujímavé miesto v Danielovom srdci. S hraním v divadle však pokračoval naďalej až do svojich 16 rokov, kedy odišiel zo školy, aby sa pridal k National Youth Theatre.

To bolo veľmi ťažkým obdobím jeho života, keďže sa musel o seba sám postarať, často skúšal a menil rôzne práce a neskôr dokonca pár dni prespával aj na londýnskych lavičkách. Tvrdá drina sa mu oplatila, keď v roku 1988 nastúpil na prestížnu Guildhall School of Music and Drama, kde študoval napríklad spoločne s Ewanom McGregorom či Damianom Lewisom. Po skončení školy sa opäť chvíľami trápil, ale to sa skončilo jeho obsadením do filmu s Angelinou Jolie (2001), Lara Croft: Tomb Raider a o dva roky neskôr sa podieľal aj na svojej prvej „Mendesovke" s názvom Road to Perdition, kde stál po boku Toma Hanksa. Svoje kvality dokázal aj v Spielbergovom Munichu a o rok na to prijal rolu ako James Bond v Casino Royale. Zvyšok už poznáte. Dnes má Daniel pri svojom mene cenovku 95 miliónov dolárov.

Hilary Swank

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

Svoje si toho odžila, dnes už dvoma Oscarmi ocenená Hilary Swank. Tá si taktiež prešla ťažkým detstvom a ešte ťažším dospievaním. Keď mala 6 rokov, s rodinou sa presťahovala do trailer parku, čo by sme do slovenčiny mohli preložiť ako isté miesto, kde sa žije v obytných prívesoch. Tento zhluk karavanov a mobilných domov sa často nachádza na perifériách mesta a spája sa s nadmiernou chudobou. Už od svojich 9 rokov inklinovala k herectvu a tak opätovne striedala úlohy v školskom divadle. Keď mala 15, jej rodičia sa rozišli a ona sa s matkou presťahovala do Los Angeles. Ako sama povedala, prvých pár týždňoch bolo staré auto ich spoločným domovom a niekedy dokonca prespávala v prázdnom dome svojej kamarátky, ktorý bol určený na predaj.

V Kalifornii tiež skúsila strednú školu, z ktorej neskôr odišla kvôli tomu, že trpela ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) a mala pocit, že je v škole nechcená a nepochopená. Svoj filmový debut zažila v malej úlohe pre film Buffy the Vampire Slayer a svoju prvú hlavnú rolu dostala už o pár rokov na to vo filme The Next Karate Kid, v ktorom využila aj svoje nadpriemerné atletické schopnosti. Prvá rana prišla v roku 1998, kedy jej postavu v seriáli Beverly Hills, 90210 vyškrtli scenáristi už po 16 epizódach, avšak v tej dobe ani nevedela, že to pre ňu bude znamenať ohromné plus. Mala dostatok času pripraviť sa na svoju rolu pre drámu Boys Don't Cry a práve táto rola jej priniesla prvého Oscara. V roku 2004 prišiel ďalší zlom, kedy sa ujala postavy mladej boxerky vo filme Clinta Eastwooda, Million Dollar Baby a ako iste viete... ďalši Oskar bol na ceste. Naposledy sme ju mohli vidieť vo veľmi dobrom Homesman či v You're Not You. Aj keď už nehráva tak často, stále si drží hodnotu okolo 40 miliónov amerických dolárov.

Sam Wortinghton

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

V našom zozname sa nachádza ďalší sympaťák, na ktorého by sme to asi netipovali. Ten nemal ťažké samotné detstvo. Do nepriaznivých podmienok sa dostal skôr ako tínedžer a neskôr ako herec s rozbehnutou kariérou. Ako je to možné? No lebo potom, čo nechal štúdium na výške, mu otec dal do ruky 400$ a jednosmerne ho poslal na druhý koniec Austrálie, aby si na seba zarobil sám. Ako pracovník na stavbách sa eventuálne usadil v Sydney. Počas svojej murárskej „kariéry" sa rozhodol podať si prihlášku na Austrálsky inštitút dramatických umení (NIDA) a bol prijatý (dokonca mu bolo odklepnuté aj štipendium). Prvé malé úlohy zbieral už od roku 2000, avšak prelom prišiel v roku 2004, kedy si zahral v austrálskom nezávislom filme Somersault, v ktorom získal ocenenie AFI za najlepšiu mužskú rolu. Pomaly sa však dostával do povedomia Hollywoodu a skúsil si napríklad aj konkurz na rolu Jamesa Bonda, ale tú mu vyfúkol už spomínaný Daniel Craig. Zahral si dokonca aj hlavnú úlohu v Terminátorovi s podtitulom Salvation. Problém však nastal krátko po ňom. Čerstvý tridsiatnik sa nevedno z akého dôvodu rozhodol predať a porozdávať všetok svoj majetok a keď mu na účte zostalo asi 2000$, rozhodol sa bývať v aute. To mu vydržalo až do dňa, kedy mu neoznámili, že ho James Cameron chce do filmu Avatar. Sam sa postavil na vlastné a dnes má hodnotu solídnych 10 miliónov dolárov.

Mimochodom: Pamätáte sa, ako ho celý internet staval do pózy budúceho veľkého talentu a tváre Hollywoodu? Ehm...

Jim Carrey

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol

Posledným menovaným v našom dlhom, no (snáď) náučnom článku je ikonický komik Jim Carrey. Ten sa narodil do jednoduchej kanadskej rodiny ako najmladšie zo 4 detí. Útle detstvo prežíval pokojne a dokonca už vtedy bol svojou hyperaktivitou obľúbený u spolužiakov. Obrovská kríza však nastala v období, kedy na ňu nebol nikto z rodiny pripravený. Boli nútení presťahovať sa do nového mesta a nájsť si prácu, aby sa dokázali aspoň nejako uživiť. Jim musel pracovať 8 hodinové šichty, no nedokázal to zosúladiť so školou, a tak ho vyhodili. S rodinou boli nútení žiť v dodávke často odparkovanej na rôznych príjazdových cestách. Zmena nastala až s odstupom času, keď sa pomaly postavili na nohy jeho rodičia a súrodenci. Tak sa mohol extrovertný zabávač konečne venovať tomu, čo ho bavilo najviac. Skúšal rôzne stand-up eventy či televízne filmy a práve to ho doviedlo v roku 1991 k projektu In Living Color, ktorý môžeme označiť ako štart jeho kariéry. Nasledoval prvý Ace Ventura, Maska, Blbý a blbší, Batman Forever, The Truman Show... máme snáď pokračovať? Do dnešného dňa má Jim na svojom konte dva Zlaté Glóbusy a net worth v hodnote 150 miliónov dolárov.

Samozrejme tento článok nemá za cieľ glorifikovať hercov pochádzajúcich z ťažších pomerov a nejakým spôsobom ponižovať tých, ktorí mali život o niečo ľahší. Berte ho skôr ako informačný náhľad do života jednotlivých ľudí, ktorí dokázali, že sebazaprenie a tvrdá robota je viac ako polená pod nohami. O mesiac čakajte ďaľšiu časť. Je niekto, o kom viete, že by sa hodil do druhého pokračovania a chceli by ste ho tu vidieť? Vedeli ste vôbec niečo z toho ešte predtým, než ste si prečítali článok? Na vaše názory sa tešíme v diskusii nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia