Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2015, 18:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Prežiť a utiecť!

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Labyrint: Útek vás vtiahne od prvých strán do víru udalostí, bez nejakého hlbšieho vysvetlenia, či úvodu.

Fanúšikovia fantasy majú dôvod na radosť. V tomto žánri vychádza množstvo kníh, sú dobré, ale viaceré neprekročia svoj tieň. Jednoducho, mnohé tu už bolo a veci sa recyklujú, obmieňajú. Labyrint je iný. Prekvapí svojou silou, akčnosťou, dynamikou, zápletkou a napätím. Možno aj preto po knihe siahli filmári a v slovenčine vychádza prvý diel Labyrint: Útek s filmovou obálkou.

Prežiť a utiecť!

Keď sa Thomas preberie vo výťahu, jediné, na čo si spomína, je jeho krstné meno. Nemá nijaké spomienky na rodičov ani na domov. Pamäť má prázdnu, ale nie je v tom sám. Keď sa dvere výťahu otvoria, obklopia ho cudzie deti a privítajú ho na Fleku, čo je široký otvorený dvor ohraničený kamennými stenami. Podobne ako Thomas, ani Flekári netušia, prečo alebo ako sa sem dostali. Vedia iba to, že každé ráno sa otvoria obrovské dvere do Labyrintu za múrmi Fleku a večer sa opäť zavrú. A každých tridsať dní sa vo výťahu objaví nový chlapec. Flekári túžia vrátiť sa domov, ale zatiaľ nenachádzajú riešenie, ako sa dostať z labyrintu. Lenže potom sa niečo stane: hneď na druhý deň po Thomasovi príde na Flek dievča, úplne prvé. Ešte ohromujúcejší je však odkaz, ktorý im doručí. Zdá sa, že Thomas je dôležitejší, než sám tuší. Ale na to, aby zistil, kto vlastne je, musí najprv odhaliť temné tajomstvá pochované hlboko vo svojej mysli a bojovať o život so zlovestnými mechanickými tvormi v Labyrinte.

Prežiť a utiecť!

Labyrint: Útek vás vtiahne od prvých strán do víru udalostí, bez nejakého hlbšieho vysvetlenia, či úvodu. A to je dobré. Máte totiž pocity, ktorými si prechádza aj hlavný hrdina Thomas. Čoskoro sa však dozvedáte viac, rýchlo sa zorientujete a už ste lapení. A Dasher pridáva plyn, preraďuje na vyššiu rýchlosť a vy sa nedokážete odlepiť od jeho príbehu.

Domov
Zdieľať
Diskusia