Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2015, 21:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Mimoni dokazujú, že hoci sú zlatí, v celovečeráku nemajú šancu uspieť, nie to ešte pobaviť (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY MIMONI
Uložiť Uložené

Nič nezabolí tak, ako vysoká návštevnosť filmu, ktorý si to vôbec nezaslúži. Bohužiaľ, to je prípad aj Mimoňov.

Prichádzam do kina, sedím polhodinku vo vestibule, čítam si Jobsovu biografiu, keď v tom pomaly začínajú prúdiť decká (niektoré mali aspoň pekné mamičky) s tričkami pokrytými Mimoňmi, videl som dokonca aj pár plyšákov. Pýtal som sa sám seba, na čo som sa to upísal a dopína mi, že sem fakt nepatrím. Asi som naozaj zapredaný. A asi naozaj napíšem e-mail Georgeovi Millerovi, aby do ďalšieho Maxa obsadil aj pár Mimoňov. Do kín by sa aspoň dostalo viac ľudí a tržby boli krajšie. To je zároveň jediné veľké číslo, ktoré Mimoni na radosť dospelých ľudí ponúkajú. Teda, dospelých ľudí prevádzkujúcich kinosály a pracovníkov Universalu, ktorí si prídu po Furious 7 a Jurskom svete na ďalšie bonusy. Mimoni ašpirujú na ďalšiu miliardu v kinách, no ja vám poviem, prečo by sa tak stať nemalo. 

Mimoni dokazujú, že hoci sú zlatí, v celovečeráku nemajú šancu uspieť, nie to ešte pobaviť (Recenzia)


Hodina a pol je na side-kickov enormne veľa. Drvivá väčšina z nich (najmä tí obľúbenejší) ale skutočne svojmu „pánovi“ pomáhajú a majú určité schopnosti. Mimoni ale nič nedokážu. Nezrozumiteľne kecajú, sú neproduktívni, nešikovní, malí, bez charakteru či väčšej inteligencie. Ich jedinou a zároveň kľúčovou výhodou je to, že sú naozaj zlatí a vlastne sú to aj veľkí dobráci, čo deťom nanajvýš stačí. Pre dospelých sú ale neatraktívni, zbytoční a rozhodne nie sú vtipní. Animák oplýva asi takým množstvom humoru ako režisérska dvojica (Pierre Coffin a Kyle Balda - Coffin sa postaral aj o oba diely Ja, zloduch) originalitou. Veľa tam toho teda nie je. Avšak tvrdiť, že som sa raz nezasmial a 4-krát nepousmial by bolo klamstvo. Svoje najväčšie tromfy už Mimoni minuli v traileroch a v podstate som ani viac neočakával. Pár vecí ale stále prekvapí a poteší, počas hodiny a pol je toho ale strašne málo a je to rovnako tak nevýrazné. 

Pokiaľ boli Mimoni v Ja, zloduch len na 10 minút roztrúsení v krátkych scénach, všetko bolo v poriadku. Dokonca sa môžeme baviť aj o skvelých vedľajších postavách. Od začiatku však bolo jasné, že na celovečerák jednoducho a proste stačiť nebudú, na čo prišiel každý triezvo rozmýšľajúci a inteligentný človek. Celý film ale nelogicky stavia práve na nich. Vedľajšie postavy sú klišé, občas aj trápne a ich konanie je hlúpe. Iste, Mimoňom demenciu odpustiť vieme, ale občas sa zdá, že režiséri zabudli, že pracujú aj s ľuďmi, ktorí inteligenciu naozaj majú. Na scéne sú ale krátko a veľa dobrého so sebou nakoniec aj tak neprinesú. 

Mimoni dokazujú, že hoci sú zlatí, v celovečeráku nemajú šancu uspieť, nie to ešte pobaviť (Recenzia)


Ak ale zoberiete do kina najmenších, budú spokojní. Mimoni padajú na hlavu, sú nešikovní, pre deti atraktívni, nezmyselne tliachajú papuľkou, sú zlatí a farební, rovnako ako klasický farbami presýtený animák. Nič viac vám ale skutočne neponúknu. O nejakej logike a dierach v scenári (ak nejaký vôbec vznikol) začínať radšej ani nejdem. Stopáž je extrémne pretiahnutá a plná hluchých, nudných miest. V konečnom dôsledku to ale nebolo ani horšie, ani lepšie, než som čakal. Miestami som sa pousmial, bol prekvapený dvoma-troma vecami, inokedy som sa zase cítil trochu trápne. Častejšie som ale mal pocit, že sa tu nevyužil potenciál, a to najmä v „akčných“ scénach. Film neskrýva ani žiadne posolstvo, nejaký výchovný odkaz deťom, ako sme tomu zvyknutí pri tradičných hollywoodskych rozprávkach. Zhrnuté a podčiarknuté: Mimoni sú obsahovo prázdnym filmom, ktorý v pretiahnutej stopáži dokazuje, že tieto malé žlté... potvorky(?) nemajú najmenšiu šancu utiahnuť celovečerák a už vôbec nie kultúrne zasýtiť dospelého človeka. Až tak často sa nesmiali ani len deti, a to taktiež o niečom vypovedá. Animácia neohúri, dej je prihlúply a keby to neboli Mimoni, úplne by nás tento film obišiel. Rovnako ako desiatky podobných animákov, ktoré sú určené pre tých najmenších. Urobíte ale lepšie, ak počkáte dva mesiace a zoberiete ich na Pixarovku Inside Out (V hlave). Tam sa zabavíte ako vy, tak aj oni. A garantujem vám, že ani raz si nepoviete, že sa pozeráte na dementný dej s (časom) až otravnými hlavnými postavami. Hor sa k miliarde a negatívnym recenziám. 4,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia