Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2015, 16:35
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Cestovanie v čase v Predestination vám z mozgu urobí krupicovú kašu (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ethan Hawke zahviezdil v sci-fi o cestovaní v čase s názvom Predestination.

To, že píšem tento článok vôbec nie je náhoda. Názov filmu z dnešného Tipu na film sa totiž až príliš častokrát opakovalo nielen v našich článkoch. Naposledy práve v našom článku o filmoch s cestovaním v čase, kde sme sa rozhodli, že Predestination si zaslúži vlastný článok. Sci-fi o cestovaní v čase s Ethanom Hawkom som si teda už dávnejšie pozrel a musím povedať, že som bol dostatočne spokojný. Čím vás uchváti, prekvapí a naopak sklame Predestination? 

Túto snímku natočili bratia Sperigovci na motívy poviedky od Roberta A. Heinleina. Príbeh sa točí okolo tajného agenta Ethana Hawka disponujúceho možnosťou cestovania v čase. Pracuje v organizácii zaoberajúcej sa zabraňovaním zločinov ešte predtým, než sa stali. Pre svoju poslednú úlohu, v ktorej má zabrániť teroristovi v odpálení bomby, však bude musieť využiť aj svoje mladšie ja. V tom mu má pomôcť aj neznáma žena (perfektná Sarah Snook), ktorej minulosť sa nám odkrýva vo forme flashbackov. Čím viac o nej zisťujeme, tým menej toho vlastne vieme o filme ako takom. Načo nám je teda predstavený celý jej život? To zistíte, až sa rozbehne akcia a pravý potenciál tejto sci-fi. Písať o tomto počine bez toho, aby som vám vyzradil akýkoľvek spoiler je veľmi náročné, takže sa zameriame hlavne na to, prečo by ste mali zistiť, čo vlastne stojí za tajomstvom filmu.

Cestovanie v čase v Predestination vám z mozgu urobí krupicovú kašu (Tip na film)


Cestovanie v čase ponúka naprieč celou svetovou kinematografiou mnoho originálnych možností pre spracovanie rôznych scén, najmä čo sa repetitívnosti a ich obsahu týka. Taktiež ale poskytuje paradoxy a pevné pravidlá, ako napríklad nemeniť sled udalostí, zbytočne sa s nikým nerozprávať, nedonútiť ľudí, aby konali inak, než sa tak udialo v pôvodnej časovej kontinuite. Predestination sa ale týmto pravidlám (ktoré sú ale v každom takomto filme porušené, inak by ich existencia vlastne ani nemala význam) vyhýba a stavia príbeh a veľkolepé odhalenie na niečom inom. Síce vám postupne začne dochádzať, o čo tu ide (najmä, ak sledujete dianie pred kamerou pozorne od úplného začiatku), no prvým odhalením to ešte len začína.

Cestovanie v čase v Predestination vám z mozgu urobí krupicovú kašu (Tip na film)

Mozog sa vám naplno začne obracať pri druhom mindfuck momente, na čo sa prihlási o slovo ďalší a ďalší a tak ďalej. Predestination je snímka, ktorá vás donúti rozmýšľať aj dlho po svojom skončení. O čom vlastne bola a ako sa v nej mohli stať niektoré veci? Narážame tu na klasické hypotetické otázky typu: „Čo bolo skôr: Vajce alebo sliepka?“, avšak v prenesenom význame mapujúc zavedenie daného časového paradoxu v praxi, teda v realite. Dokážete vytvoriť časovú slučku? Dokážete zmeniť minulosť tak, aby ste príliš neovplyvnili budúcnosť? Dokážete splnil svoju poslednú misiu, ak viete, že zakaždým zlyháte? A prečo to vlastne stále skúšate?

Ja osobne som po skončení filmu dlho rozmýšľal nad niektorými jeho časťami. Hoci som plne chápal všetko, čo sa na monitore udialo, nedokázal som to racionálne vysvetliť a taktiež som si nebol istý, keďže boli isté veci skutočné, respektíve fyzicky uskutočniteľné v podobe, akú nám prezentovalo režisérske duo. Zamieril som teda na internet, kde mi bolo poskytnutých pár zaujímavých teórii, avšak vymotať sa z nich bolo pre mňa dosť náročné.

Cestovanie v čase v Predestination vám z mozgu urobí krupicovú kašu (Tip na film)

Stopáž činí hodinu a pol, ktorá vám veľmi príjemne ubehne, čomu dopomáha aj sympatický a stále úžasný Ethan Hawke v spolupráci s už spomínaným skvelým hereckým výkonom v podaní Sarah Snook. Nečakajte však žiadne prestrelky, akciu ani veľké CGI, teda počítačové efekty. Prvá polovica filmu je prakticky založená na minimalistickej scéne doplnenej o flashbacky, neskôr tak dôležité pre plné pochopenie deja a psychického prerodu hlavnej postavy. V prípade, že holdujete podobným filmom, po ktorých vám v hlave na chvíľu ostane vákuum, ktoré vypĺňate len teóriami o filme, Predestination je pre vás to pravé. Nečakajte ale druhý Inception ani logicky prepracované vedľajšie dejové linky či maličkosti. Film z minulého leta, ktorý sa ale nepochopiteľne v našich kinách neukázal, je však zábavný, rýchlo vám utečie a to, čo od neho očakávate, bezproblémovo splní. 

Domov
Zdieľať
Diskusia