Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2014, 15:44
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

FILMY A SERIÁLY HERCI OSCAR 2022
Uložiť Uložené

V treťom dieli o hercoch a režiséroch, ktorí nikdy nevyhrali Oscara a pravdepodobne si to zaslúžili sa pozrieme na známejšie mená. Kto si teda zlatú sošku zaslúži najviac?

Záverečná desina hercov a režisérov, ktorí dlhé roky dreli v Hollywoode a zaslúžili sa o mimoriadne úžasné snímky, avšak nikdy sa vytúženého Oscara, najvyššieho ocenenia, nedočkali. V prvom diele sme sa prevažne venovali hercom a herečkám, v pár prípadoch aj menej známym a hlavne oveľa starším. Druhý diel si zobral na paškál najmä režisérov a dnešný, tretí diel uvíta najmä aktuálna generácia, keďže sa budeme baviť o relatívne mladých hercoch, na ktorých filmoch sme vyrastali.

1. Gary Oldman

Začneme extrémne talentovaným hercom, ktorý do každej roly prinesie niečo exkluzívne, akoby do nej dával časť zo seba. Ak aj mal niekedy podobné postavy, určite hral každú inak. Spomeňme len pár filmov, v ktorých hral úlohy od seba tak diametrálne odlišné. Piaty Element, Harry Potter (schválne, či viete, ktorú postavu hral, na konci článku vám to prezradím), Úsvit Planéty Opíc, León, Dracula, Tinker Taylor Soldie Spy a tak ďalej. Nezabudnuteľná a nenahraditeľná filmová persóna, úžasný herec a takisto dabér animákov. Oscara však stále nedostal. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3


2. Brad Pitt
Oukej, podobný prípad ako Cruise, ktorému Oscara dať fakt nemôžeme, aj keď má pár skvelých postáv, avšak Pitt je na tom oveľa lepšie. Podobne je na tom len vďaka tomu, že je fešák. Najmä v posledných rokoch sme si ho mohli užiť v skvelom Moneyball či 12 Years a Slave. Ani to World War Z nebolo zlé, aj keď som naň zabudol hodinu po zhliadnutí. Poďme ale na skutočne ikonické roly, medzi ktorými sa nájde minimálne jedna hodná Oscara (aj viac). Snatch, Fight ...., Sleepers a Seven. Ani v Tróji nebol na zahodenie. Výsledná kvalita filmu nie je určite jeho chyba, naopak, bol jedným z najlepších článkov.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

3. Julianne Moore

Má 53 rokov a stále dokáže okúzliť chlapa. Jedna z herečiek, ktorých pôvab nikdy úplne nezmizne a dokonca dokáže aj skvele zahrať! Osobne jej filmy ale veľmi neobľubujem. Naposledy som ju videl s Neesonom v Non-Stop, kde zahrala svoj štandard a filmu to stačilo. Poznať ju budete (mali by ste) najmä z filmov ako Utečenec, Magnolia, Big Lebowski, Crazy, Stupid Love, alebo výborného Children Of Men.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

4. Joaquin Phoenix
V Hollywoode je vek pred 40 prakticky mladý, a tak budeme za Joaquinov talent ešte veľmi radi. Osobne ma najviac a asi aj prvýkrát zaujal v Gladiátorovi, kde s odstupom času jasne dokázal, že dokáže zahrať takmer hocičo. Poznať ho budete aj zo Znamení či minulo-ročného skvostu Her, no ultimátny herecký výkon, s ktorým oklamal celý svet na celé dva roky zachytáva dokument Caseyho Afflecka, I'm Still Here.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3


5. Liam Neeson
Akčný dedulo, rytier Jedi, rytier v stredoveku, Ra's al Ghul, milujúci otec, milujúci otec-agent na dôchodku, Zeus atď. Neeson má skutočne ikonických rolí požehnane. Hovoríte si: Ale trt, on predsa musel dostať Oscara za Schindlerov list! Nope. Oscara nezískal! Say what! Nuž, ukradol mu ho Tom Hanks za rolu vo Philadelphii. Liam si skutočne Oscara zaslúži a aj keď sa mu asi už pravdepodobne tejto cti nedožičí, môžete rátať s tým, že ho dostane aspoň za celoživotný prínos. Charizmy má na rozdávanie.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3


6. Samuel L. Jackson

To je predsa ten drsný týpek s páskou na čele z Avengerov! Really? Sam má už neuveriteľných 65 rokov! Absolútne vôbec na to ale nevyzerá. Jeho najikonickejšia postava je stále z Pulp Fiction (na konci Winter Soldiera tam mal Jules pekný throwback). Zahral si ale v mnohých významných a prelomových filmoch ako napríklad: Jurský Park, nová trilógia Star Wars, nadaboval Frozona (The Incredibles - Rodinka úžasných), Unbreakable, XxX, Kill Bill, Die Hard 3, exceloval ale v Coach Carter a najnovšie spája Avengerov ako Nick Fury.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

7. Will Smith
Ali a Pursuit of Happyness (Šťastie na dosah). To sú dva filmy, za ktoré bol na Oscara nominovaný, ani raz však nevyhral. Som si ale istý, že väčšina z našich čitateľov tieto filmy asi ani nevidela a bude ho skôr poznať z Men in Black, Independence Day, I, Robot, Bad Boys, Hancock, I Am Legend či zo skvelého Nepriateľa štátu. To je celkom pekná kôpka skutočne legendary postáv v známych, pri niektorých až kultových filmoch. Oscar v jeho zbierke ale stále ešte chýba. Fresh Prince však nestarne a niekoľko príležitostí ešte určite bude mať.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

8. Edward Norton
Hulk, bitch! Ďalší chalanisko, ktorý kvôli jednej role už pre mnoho divákov bude len Hulkom. Pritom je jeho filmografia pestrá a obsahuje jeden extrémne silný film. Myslím, že už viete, o čom rozprávam. American History X neboli Kult hákového kríža je jednoducho must-see záležitosť a je úplne jedno, koľko máte rokov. Mnohým pri popise extrémne silného filmu napadol zrejme aj Fight C... (spomínam ho v dnešnom článku už druhýkrát, bad luck), avšak Ed Norton skákajúci černochovi na hlavu, keď je zakusnutý do chodníka je niečo, na čo nikdy nezabudnete. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3


9. John Travolta
Nie som si istý, ale Travolta má zo všetkých týchto pánov asi najmenšie šance na výhru. Teda mal. Dnes už nemá žiadne. Keby nebolo Pulp Fiction a Pomády, zrejme by dnes ležal zarastený s tučným bruchom, keré nemá ani sexy a nepoznali by sme ho. Neskôr ešte prišlo Face-off a najmä From Paris with Love, ktoré sa mi fakt páčilo. Nechápte ma zle, Travolta je sympaťák, ale tam to pre mňa končí.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3


10. Harrison Ford

Posledným v zozname bude Indiana Jones aka Han Solo aka Utečenec aka Rick Deckard aka ten totálne zbytočný článok Expendables 3 (ok, radšej Ford ako mladíci). Harrison je nesmierne obľúbený herec a to najmä vďaka vyššie spomínaným filmom. Hral v mnohých akčných snímkoch, no poznať ho budete aj vďaka drámam či romantickým záležitostiam, ktoré ma vždy obchádzali. Minimálne za rolu Han Sola si Oscara zaslúžil, aspoň preto, že sa nebál vystreliť prvý (pochopia len fans Star Warsu).

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #3

Tak, 30 filmových osobností, ktoré nikdy nezískali Oscara sme si predstavili. Ktorý herec z dnešného výberu si najcennejšiu Zlatú sošku zaslúži najviac? Na záver už klasicky odkazujem na náš FIlmkult, ktorý sa rýchlo rozrastá a ponúka vám denné menu najzaujímavejších a najčerstvejších noviniek.

Odporúčané
Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) 3. marca 2024, 14:30

PS: Gary Oldman si v Potterovi zahral jednu z najsympatickejších postáv, Siriusa Blacka! Rovnako ako Ralph Fiennes (Voldemort) ani Oldmana veľa ľudí nespoznalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia