Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2014, 12:30
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

FILMY A SERIÁLY HERCI OSCAR 2022
Uložiť Uložené

Ako ste si možno všimli, počet 20 filmových osobností bez Oscara narástol na 30. Prinášam vám teda druhý diel v predstihu. V ňom si povieme niečo o hercoch bez najcennejšej sošky, no hlavné zastúpenie budú mať režiséri.

Ako ste si možno všimli, počet 20 filmových osobností bez Oscara narástol na 30, keďže som spravil menší research a rozhodol sa, že nepridať ešte jednu desiatku by bol možno (v niektorých prípadoch určite) prejav neúcty. Rozmýšľal som, že titulná fotka s Christopherom Nolanom ma pripraví o lajky či čítanosť, ale Nolan je skutočne režisér, ktorý si to zaslúži. V dnešnom diele sa viac zameriame práve na režisérov, ktorých herci len doplnia. Seriál nájdete každý deň na Filmkulte, takže ak by ste boli nedočkaví pre tretí diel, možno tam nájdete niečo skôr. Prvá časť tu.

1. Brian De Palma

Už 73-ročný režisér z New Jersey je známy predovšetkým vďaka spolupráci s Al Pacinom. Natočil s ním kultového Scarface-a či Carlito's Way. Nezabudnuteľné gangsterky, v ktorých Pacino predvádzal neuveriteľné herecké výkony sa však Oscara pre najlepší film nedočkali. De Palma sa však postaral aj o brilantných The Untouchables (pozor, nemýliť si s francúzskou drámou Intouchables) s Kevinom Costnerom, Seanom Connerym, Andym Garciou či opäť skvelým Robertom de Nirom, ktorý by si zaslúžil svoju rolu Al Caponeho stvárniť v samostatnom filme. Ak si pozriete film, ako bonus zistíte, odkiaľ použil Wich toto, a vlastne aj iné filmové citácie na albume. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

2. Tim Burton

Bude nanešťastie ďalším v mojom zozname. Pán režisér, ktorý priniesol takú rozmanitú škálu rozprávok či fantasy filmov, o akých sa iným nikdy ani snívať nebude. Vymenujem tie najznámejšie, s ktorými sa najbližšie priblížil k Oscarom. Corpse Bride alebo Mŕtva nevesta Tima Burtona bol svojrázny, miestami strašidelný, no pritom jedinečný snímok. Nomináciu dostal aj za nového Frankenweenieho, no určite budete jeho prácu poznať viac vďaka Nožnicovorukému Edwardovi, Batmanom, Big Fish a celej sérii filmov s Johnnym Deppom. Akadémia proste nemladne, naopak starne a zdá sa, že so zvyšujúcim sa vekom to s nimi bude stále horšie a horšie.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

3. Ridley Scott

3x nominovaný na Oscara v kategórii najlepší režisér (Black Hawk Down, Gladiator, Thelma & Louise), 3x nominovaný aj pre Zlaté glóbusy (raz vyhral), je už viac-menej tieňom svojho niekdajšieho ja. Snímky ako Americký Gangster, Votrelec či Blade Runner vystriedali filmy (v zátvorke vyššie) a všetko sa zdalo byť dokonalé. Neskôr ale prišiel útlm a od roku 2008 sú to už viac nekvalitné ako kvalitné filmy. Snáď si napraví reputáciu druhým Prometheom, aj keď... Svoj celoživotný prínos kinematografii mu ale nik uprieť nemôže a fakt, že nezískal jediného Oscara, je vskutku nepochopiteľný. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

4. David Lynch

Bohužiaľ, na Lyncha som si akosi ešte nenašiel čas a je mi jasné, že to treba čím skôr dohnať. Nanešťastie, no, vlastne našťastie mám naplánovaných toľko filmov, že dopracovať sa k Lynchovi bude ťažké. Jeho prácu tak hodnotiť nemôžem, určite vám je ale jeho meno známe a to nie je žiadna náhoda. Bol 4x nominovaný na Oscara za najlepšiu réžiu pre Blue Velvet, Mullholand Dr. a The Elephant Man (nominácia aj za scenár). Keďže má ale miesto v našom článku, Oscara nikdy nevyhral a dokonca sa mu nepodarilo získať ani Zlatý glóbus.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

5. David Fincher

Zaplačeme a zaplačeme búrlivo. Jeden z najtalentovaneších rejžov súčasnosti, ktorý plodí neuveriteľne atmosférické thrillery a najmä ambiciózne projekty, tiež zatiaľ Oscara nezískal. Nik nechápe prečo, ale to je úplne jedno. Fincher je niečo ako starší Nolan, vo filmografii proste nemá jeden slabý film. Fincher proste NEVIE dať zle! Jeho filmy vás vždy pohltia a niekedy aj emocionálne zasiahnu. Spomeňme snímky ako Curious Case of Benjamin Button s Pittom, Zodiac, Fight Cl... fuck, veď vy viete, Game a tak ďalej a tak ďalej. Najnovšie sa nás pokúsi nadchnúť drámou Gone Girl s Affleckom.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

6. Christopher Nolan

Pre mňa a pre mnohých kritikov, divákov a proste aj tvoju babku, je Nolan ďalším vizionárom. Chlap, ktorý sa postaral o Dark Knighta a vlastne celú trilógiu Temného Rytiera, priniesol aj Memento, Prestige a hlavne Inception. Pritom má stále len 44 rokov! Jeho vitrína úspechov stále neobsahuje položku menom Oscar, aj keď bol nominovaný hneď 3x (dvakrát Inception a raz Memento). Pri sledovaní jeho miláčikov určite nečakajte tupú jazdu z bodu a do bodu B. Vždy musíte rozmýšľať a uzavretie niektorých vecí či celkové rozuzlenie vlastne nechá na vašu fantáziu. Napríklad, taký Inception som stále úplne nepobral. Máloktorý "filmmejker" dokáže prísť s tak zaujímavým a kreatívnym filmom plným nápaditého obsahu a skvelého spracovania. Je to proste puntičkár a môžeme vďačiť Bohu, že stále natáča na film a nenechal sa otupiť digitalizáciou a počítačovými trikmi (čo sa nedá povedať o Jacksonovi). Chris ale stále vôbec nespomaľuje! Už v zime nás totiž vcucne do kín s jeho hviezdnym sci-fi Interstellar. Aj keby toho Oscara nikdy nedostal, slávu mu už nik nezoberie.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

7. Charles Chaplin

Toto meno ste zrejme počúvali od mala. Moje okolie určite a vôbec to nebolo v súvislosti s filmom, ale s chôdzou a topánkami obutými naopak. Dnes ho už však aj ja poznám ako významného tvorcu aj takých počinov ako Great Dictator, Modern Times, Gold Rush či Limelight. Scenárista, skladateľ a režisér získal síce jedného Oscara, no za hudbu, pričom mu boli neskôr odovzdané aj dve honorable awards za celoživotný prínos a The Circus. Chaplin je tiež jeden z ľudí, ktorého čiernobiele celovečeráky treba vidieť. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

8. Ed Harris

Nominovaný 4x, z toho 3x v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Poznať ho budete z Priepasti, Apolla 13, Skaly, Čistej duše a iných filmov. Svoje si vždy odmaká a jeho prítomnosť je cítiť ako na pľace, tak priamo vo filme. Síce mu Oscar dopriaty nebol, no získal hneď dva Zlaté glóbusy. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

9. Sigourney Weaver

Herectvo má v génoch, začala mladá a vyplatilo sa jej. Nezabudnuteľná rola, teda role vo Votrelcoch ju preslávili. Má za sebou ale aj drámy a pár dabovaných animákov. Získala 7 nominácií na Zlaté glóbusy, tri na Oscary, z toho sa jej podarilo zabodovať iba v roku 1989 pri odovzdávaní glóbov. V budúcnosti sa na ňu môžete tešiť v ďalších troch Avataroch Jamesa Camerona. 

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

10. Ralph Fiennes

Ralph je príliš dobrý herec na to, aby sa stal hviezdou - Steven Spielberg. Vedeli ste, že to práve on stvárnil Voldemorta? Zahviezdil ale v Schindlerovom liste či v Sunshine. Zahral si v Skyfall a samozrejme, uvidíme ho aj v 24. Bondovke. Dvakrát bol nominovaný na Oscara a 4x na Zlaté glóbusy. Bohužiaľ, žiadnu z nich nepremenil vo víťazstvo.

30 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #2

Ako bonus uvediem Stanleyho Kubricka, ktorý získal Oscara len za vizuálne efekty v 2001: A Space Odyssey. Získal ďalších 12 nominácií, ale žiadnu z nich už nedokázal pretaviť v úspech. Podobne na tom bol aj George Lucas (duchovný tatko Star Wars), ktorý bol nominovaný 4x, tiež nevyhral ani raz.


Druhá desiatka hercov a režisérov bez Oscara je za nami. Nabudúce sa s určitosťou pozrieme aj na Oldmana, ktorého ste spomínali na facebooku. Nebojte sa, nezabudol som na neho. Keby ste si z dnešného výberu mali vybrať jednu osobnosť, komu by ste Oscara dali vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia