2. Bryndzové halušky
Ak si čakal, že tradičné bryndzové halušky budú na prvom mieste, budeme ťa musieť sklamať. Toto skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch základných surovín: halušky, bryndza a slanina, obdržalo druhé miesto v rebríčku.
Pôvodná slovenská bryndza je slaná, výrazná, drobivá a svetlosivá, zatiaľ čo priemyselne vyrábané varianty sú obyčajne jemnejšie, svetlejšie a často obsahujú určitý podiel kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa premieša, až kým sa nerozpustí.
1. Ovčí salašnícky údený syr
Prvé miesto najlepších slovenských jedál obdržal ovčí salašnícky údený syr. Tento jedinečne tvarovaný, mäkký syr je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a salašoch na Slovensku.
Syr sa údi nad drevom a môže mať rôzne tvary – najčastejšie sa predáva ako guľa, no môže byť tvarovaný aj ako srdce, kohút alebo iné zvieratá. Na povrchu je pevný a suchý, s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri procese údenia.