5. Šišky
Krapfen bol pravdepodobne prvým európskym typom šišky, následne sa podobné varianty rozšírili aj do iných krajín. Tieto pečivá sa tradične pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa vypráža dozlatista a do chrumkava zvonka, zatiaľ čo vnútro zostáva mäkké, ľahké a nadýchané.
Hoci sa krapfeny môžu pripravovať aj bez náplne, najčastejšie sa plnia alebo zdobia lekvármi, vanilkovými alebo čokoládovými krémami, pričom vrch sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo poleje čokoládou. Pôvod slova „krapfen“ siaha až do 9. storočia a recepty v nemčine sú známe už od 14. storočia.
4. Lokše
Lokše sa pripravujú z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa rozvaľká do tenkých kruhov a pečú sa na sucho, kým nie sú chrumkavé.
Hoci sa tradične konzumujú ako slaná pochutina plnená kyslou kapustou alebo mletým mäsom, niektoré regionálne varianty sa vychutnávajú ako sladká dobrota, natreté ovocným lekvárom a posypané makom, cukrom a rozpusteným maslom.
3. Zemiakové placky
Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Pripravujú sa z hustého cesta, ktoré sa skladá z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín.
Krátko sa vyprážajú na panvici do zlatohneda a tieto sýte pochutiny sa zvyčajne konzumujú ako hlavné jedlo v kombinácii s rôznymi mliečnymi produktmi, alebo ako príloha, ktorá sa podáva k vydatným slovenským perkeltom či gulášom