Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
Čítaš článok:
Tieto slovenské jedlá sú podľa turistov najlepšie. Prvé miesto ťa prekvapí
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

5. Šišky

Krapfen bol pravdepodobne prvým európskym typom šišky, následne sa podobné varianty rozšírili aj do iných krajín. Tieto pečivá sa tradične pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa vypráža dozlatista a do chrumkava zvonka, zatiaľ čo vnútro zostáva mäkké, ľahké a nadýchané.

Hoci sa krapfeny môžu pripravovať aj bez náplne, najčastejšie sa plnia alebo zdobia lekvármi, vanilkovými alebo čokoládovými krémami, pričom vrch sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo poleje čokoládou. Pôvod slova „krapfen“ siaha až do 9. storočia a recepty v nemčine sú známe už od 14. storočia.

šišky, koláč, sladkosti
Zdroj: Unsplash/Elisheva G

4. Lokše

Lokše sa pripravujú z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa rozvaľká do tenkých kruhov a pečú sa na sucho, kým nie sú chrumkavé.

Hoci sa tradične konzumujú ako slaná pochutina plnená kyslou kapustou alebo mletým mäsom, niektoré regionálne varianty sa vychutnávajú ako sladká dobrota, natreté ovocným lekvárom a posypané makom, cukrom a rozpusteným maslom.

Odporúčané
Toto sú najlepšie pivá z Európy. V rebríčku nájdeš aj Česko, prvé miesto ťa prekvapí Toto sú najlepšie pivá z Európy. V rebríčku nájdeš aj Česko, prvé miesto ťa prekvapí 8. októbra 2025 o 17:21
Lokše nie sú len predražená vec na vianočných trhoch raz ročne. Na Mýtnej ulici v Bratislave sa po dlhom čase konečne otvorilo niečo nové.
Lokše nie sú len predražená vec na vianočných trhoch raz ročne. Na Mýtnej ulici v Bratislave sa po dlhom čase konečne otvorilo niečo nové. Zdroj: Refresher/Karolína Uličná
Odporúčané
REBRÍČEK: Turisti vybrali najlepšie pizze na svete. 10. miesto je pre mnohých kontroverzné REBRÍČEK: Turisti vybrali najlepšie pizze na svete. 10. miesto je pre mnohých kontroverzné 14. augusta 2025 o 12:19

3. Zemiakové placky

Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Pripravujú sa z hustého cesta, ktoré sa skladá z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín.

Krátko sa vyprážajú na panvici do zlatohneda a tieto sýte pochutiny sa zvyčajne konzumujú ako hlavné jedlo v kombinácii s rôznymi mliečnymi produktmi, alebo ako príloha, ktorá sa podáva k vydatným slovenským perkeltom či gulášom

Zemiakové placky.
Zemiakové placky. Zdroj: Wikipedia Commons/@Maciarka
Čítaj na ďalšej strane Čítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Späť
Zdieľať
Diskusia