Bistro24 si veľmi rýchlo získalo obľubu medzi tými, ktorí majú radi tradičné chute na novší spôsob. Majitelia Jakub a Lukáš nám ako prvým prezradili, čo nové chystajú, a otvorene prehovorili aj o svojom postoji k transakčnej dani.
Bistro nájdeš na Štefánikovej, len pár minút od Hlavnej stanice. Jakub a Lukáš ho otvorili začiatkom 2022 a odvtedy si stihli získať stabilnú komunitu verných zákazníkov. Ľudia sa sem radi vracajú na raňajky či obedy, ktoré chutia ako klasika z detstva. Vieš si tu pochutnať na obľúbenom „parižáku“ či na domácej rybacej nátierke s kváskovým chlebom z pekárne Kruh.

Bistro, ktoré je typické aj svojím retro interiérom a príjemnou atmosférou, založili dvaja najlepší priatelia, šéfkuchár Lukáš Kojdiak a podnikateľ a dizajnér Jakub Ptačin. Prezradili nám, že ich priateľstvo je pre nich dôležitejšie ako biznis a práve to je aj cítiť v celom koncepte podniku. Majú rozdelené, kto sa čomu venuje, dopĺňajú sa a aj keby sa ich cesty biznisovo rozdelili, priateľstvo zotrvá.

- Ako vnímajú narastajúcu konkurenciu v Bratislave
- Aké jedlo sa u nich predáva najviac
- Čo plánujú otvoriť už túto jar
- Aké známe tváre sú ich zákazníkmi
- Ako zareagovali na zavedenie transakčnej dane
Bistro sa teší z verných „štamgastov“, ktorí pravidelne navštevujú prevádzku. Podľa Jakuba sa im to podarilo jednoduchosťou ponuky a tým, že ju držia stále rovnakú.
„Kým ostatní neustále niečo menia, my si vážime, že niektoré veci môžu zostať tak, ako sú – a práve to nás baví. U nás si vedome vyberáme, čo robíme a aj to, čo nerobíme. My naschvál nemeníme niektoré jedlá, napr. vajíčka Benedikt, pretože pre mňa ako zákazníka, je úžasný pocit niekde prísť a dať si to, čo mám rád, a tak, ako to mám rád,“ prezrádza Jakub.
Do jedál sa snažia vniesť oravskú dušu, ale inšpirácia je aj Mníchov
Jakub a Lukáš sú rodákmi z Oravy a ich pôvod sa odráža aj pri tvorbe jedál. Lukáš, ktorý má skúsenosť so špičkovou reštauráciou v Mníchove, sa snaží do jedál vniesť oravskú dušu a dáva pozor na to, či je v nich dosť slaniny či zemiakov.
V ponuke majú aj wasabi rožok, ktorý je inšpirovaný práve Oravou. „Je to oravské prosciutto - ide o údené pliecko, do ktorého dávame wasabi majonézu. Oravský štýl, japonská majonéza a takto sme to skombinovali do slovenského bieleho rožku,“ hovorí Lukáš.
Lukáš nastavuje jedlá na obedné menu, ktoré sú tradičné a priamočiare, tak ako ich robili aj ich mamy. Inšpiráciu mnohých jedál má ale aj z Rakúska či Nemecka. „Ide o taký mix, niektoré recepty máme aj od svojich starých mám, ale museli sme ich vyladiť, aby sme ich vedeli dostať do úrovne, v ktorej momentálne sú,“ uzatvára Kojdiak. Prezradili aj to, že bistro navštevujú aj ich mamy, ktoré vždy zanechajú spätnú väzbu, ale bývajú s jedlom spokojné.

„Jedlé kvety na jedle u nás nenájdete,“ hovorí Jakub
Ich koncept by jednou vetou pomenovali „dobre jednoducho a jednoducho dobre.“ Jakub zdôrazňuje, že jednoduchosť nie je len pri príprave a návrhu jedál, ale aj pri servírovaní. „U nás jedlé kvety na jedle úplne nenájdete. My sme najlepší staničný „bufet“ a tak to chceme mať. Zakladáme si aj na poctivosti nielen prípravy jedál, ale aj surovín, nechceme hľadať skratky, ale variť z toho najlepšieho.“
Podľa Jakuba je dôležitý celkový zážitok, a preto sa častokrát snažia ľuďom vyjsť v ústrety, aj keď majú veľmi špecifické požiadavky. „Myslím si, že keď ku nám niekto príde, cíti sa tu vítaný a to robí práve staff. Nie sú tu žiadne falošné úsmevy a vďaka tomu sa tu človek cíti, že je tu doma. Záleží nám, aby mali zákazníci pocit, že sú vo svojom podniku, vo svojom hoode.“
Majitelia sa riadia aj tým, že nemusí každému chutiť všetko, a preto ak je u nich niekto nespokojný, nemusí zaplatiť.

Síce je pre nich konkurencia výzvou, vnímajú ju pozitívne. „My sme si vypočítali na konci roka, že iba za jeden rok vzniklo v našom okolí až 24 podnikov, ktoré robia niečo podobné ako my. Zároveň to ale na tržbách nevidíme, ľudia k nám stále rovnako chodia,“ hovoria majitelia.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Akú novú prevádzku plánujú otvoriť už túto jar
- Aké známe tváre sú ich zákazníkmi
- Ako zareagovali na zavedenie transakčnej dane