Nové retro bistro na Štefánikovej ulici má byť posledným miestom, kde si cestou na stanicu vieš dať kvalitný snack „do ruky“. Napríklad kváskový chlieb s nátierkami, rožok s goralským prosciuttom či obyčajný poctivý rožok s maslom a medom.
Ak si ešte nikdy nevyskúšal vyprážanú tlačenku, v novom bistre na Štefánikovej ulici v Bratislave máš tú šancu. Bistro 24 je projekt Jakuba Ptačina, dizajnéra, podnikateľa a občianskeho aktivistu, a Lukáša Kojdiaka, ktorý posledné roky varil vo vychytenej mníchovskej reštaurácii. Obaja sú z Oravy a spoznali sa vďaka svojim priateľkám.
Lukáš Kojdiak nabral prvé kuchárske skúsenosti v reštaurácii v Nízkych Tatrách, neskôr ho však zlákalo zahraničie. Po skoro štyroch rokoch varenia v Rakúsku sa presťahoval do Mníchova aj so svojou priateľkou, ktorá tam študovala.
„Tam som päť rokov pôsobil ako šéfkuchár v luxusnej reštaurácii Nymphenburger Hof, ktorá sa zameriava na modernú nemeckú gurmánsku kuchyňu orientovanú na rôzne odvetvia gastronómie,“ vraví a dodáva, že sa tam hľuzovky strúhali, akoby stáli pár centov. Reštaurácia mala rovnakých dodávateľov ako mnohé michelinské reštaurácie. Vďaka tomu Kojdiak pracoval s tými najkvalitnejšími homármi, dubákmi, rybami či s tou najlepšou špargľou.
Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do REFRESHER+ klubu.
„Mali sme štamgasta, ktorý si sám objednal 33 gramov čerstvej bielej hľuzovky a volské oko bez akéhokoľvek náznaku hnedého okraja. Potom si vytiahol z vrecka vlastné strúhadlo na hľuzovku a sám si ju na vajce nastrúhal. Celá kuchyňa sa v tom momente zastavila a venovala sa nadzemskému volskému oku. Nechal tam 700 eur a odišiel,“ spomína Kojdiak.
Terajšia manželka Jakuba Ptačina študovala v Mníchove, a tak sa často vídali. „Občas sme sa bavili o tom, že nám chýba Slovensko, rodný jazyk, dokonca aj náš slovenský humor, ktorý Nemci nechápu. (úsmev) Rozhodli sme sa, že si spolu skúsime založiť bistro,“ vraví Kojdiak, ktorý má na starosti najmä jeho ideu a koncept.
V minulosti spolupracoval s Jakubom Jurkovičom na mexickom street foodovom podniku Ty Somaru. „Bola to pre mňa cenná skúsenosť. Obaja sme sa zladili na šialenosti a humore konceptu, ale keď som odchádzal, povedal som si, že to už nebudem robiť. Je to naozaj náročný biznis. V Bistre 24 je celá ťarcha na Lukášovi, ja som skôr niečo ako poradný orgán.“
Vyzeráš na 24
Bistro 24 je zariadené v jednoduchom retro štýle, pri ktorom si zaspomínaš na staré časy. Atmosféru dotvárajú školské stoličky a červený plechový pult. „Chceme, aby sa tu ľudia cítili ako doma a nemali pocit, že si tu napríklad nemôžu vyložiť nohu,“ hovorí pre Refresher Lukáš Kojdiak.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako vznikol nápad spraviť z vyprážanej tlačenky špecialitu šéfkuchára a ako toto jedlo chutí.
- Aké jedálenské klasiky môžeš v bistre ochutnať.
- Ktorý pokrm si už po prvých dňoch od otvorenia obľúbilo najviac hostí.
- Prečo sa majitelia rozhodli servírovať „jedlo do ruky“.
- Čo nájdeš napísané na zrkadle toalety.
- Či ti naozaj vrátia peniaze, ak ti jedlo nebude chutiť.