Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
22. januára 2022, 14:30
Čas čítania 5:15
Ema Stanovská

„Máme rožok s maslom, kto má viac?“ Nové Bistro 24 ponúka jedálenské klasiky na nový spôsob. Keď ti nechutí, neplatíš

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nové retro bistro na Štefánikovej ulici má byť posledným miestom, kde si cestou na stanicu vieš dať kvalitný snack „do ruky“. Napríklad kváskový chlieb s nátierkami, rožok s goralským prosciuttom či obyčajný poctivý rožok s maslom a medom.

Ak si ešte nikdy nevyskúšal vyprážanú tlačenku, v novom bistre na Štefánikovej ulici v Bratislave máš tú šancu. Bistro 24 je projekt Jakuba Ptačina, dizajnéra, podnikateľa a občianskeho aktivistu, a Lukáša Kojdiaka, ktorý posledné roky varil vo vychytenej mníchovskej reštaurácii. Obaja sú z Oravy a spoznali sa vďaka svojim priateľkám.

Šéfkuchár Lukáš Kojdiak a dizajnér Jakub Ptačin.
Šéfkuchár Lukáš Kojdiak a dizajnér Jakub Ptačin. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada


Lukáš Kojdiak nabral prvé kuchárske skúsenosti v reštaurácii v Nízkych Tatrách, neskôr ho však zlákalo zahraničie. Po skoro štyroch rokoch varenia v Rakúsku sa presťahoval do Mníchova aj so svojou priateľkou, ktorá tam študovala.

„Tam som päť rokov pôsobil ako šéfkuchár v luxusnej reštaurácii Nymphenburger Hof, ktorá sa zameriava na modernú nemeckú gurmánsku kuchyňu orientovanú na rôzne odvetvia gastronómie,“ vraví a dodáva, že sa tam hľuzovky strúhali, akoby stáli pár centov. Reštaurácia mala rovnakých dodávateľov ako mnohé michelinské reštaurácie. Vďaka tomu Kojdiak pracoval s tými najkvalitnejšími homármi, dubákmi, rybami či s tou najlepšou špargľou.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do REFRESHER+ klubu.

Bistro 24
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Mali sme štamgasta, ktorý si sám objednal 33 gramov čerstvej bielej hľuzovky a volské oko bez akéhokoľvek náznaku hnedého okraja. Potom si vytiahol z vrecka vlastné strúhadlo na hľuzovku a sám si ju na vajce nastrúhal. Celá kuchyňa sa v tom momente zastavila a venovala sa nadzemskému volskému oku. Nechal tam 700 eur a odišiel,“ spomína Kojdiak.


Terajšia manželka Jakuba Ptačina študovala v Mníchove, a tak sa často vídali. „Občas sme sa bavili o tom, že nám chýba Slovensko, rodný jazyk, dokonca aj náš slovenský humor, ktorý Nemci nechápu. (úsmev) Rozhodli sme sa, že si spolu skúsime založiť bistro,“ vraví Kojdiak, ktorý má na starosti najmä jeho ideu a koncept.


V minulosti spolupracoval s Jakubom Jurkovičom na mexickom street foodovom podniku Ty Somaru. „Bola to pre mňa cenná skúsenosť. Obaja sme sa zladili na šialenosti a humore konceptu, ale keď som odchádzal, povedal som si, že to už nebudem robiť. Je to naozaj náročný biznis. V Bistre 24 je celá ťarcha na Lukášovi, ja som skôr niečo ako poradný orgán.“

Bistro 24
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Vyzeráš na 24

Bistro 24 je zariadené v jednoduchom retro štýle, pri ktorom si zaspomínaš na staré časy. Atmosféru dotvárajú školské stoličky a červený plechový pult. „Chceme, aby sa tu ľudia cítili ako doma a nemali pocit, že si tu napríklad nemôžu vyložiť nohu,“ hovorí pre Refresher Lukáš Kojdiak. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109203 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vznikol nápad spraviť z vyprážanej tlačenky špecialitu šéfkuchára a ako toto jedlo chutí.
  • Aké jedálenské klasiky môžeš v bistre ochutnať.
  • Ktorý pokrm si už po prvých dňoch od otvorenia obľúbilo najviac hostí.
  • Prečo sa majitelia rozhodli servírovať „jedlo do ruky“.
  • Čo nájdeš napísané na zrkadle toalety.
  • Či ti naozaj vrátia peniaze, ak ti jedlo nebude chutiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia