Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vstúp do roku 2025 so zľavou 25 % na všetky typy predplatného 🥳
Čítaš článok:
Toto sú najlepšie vegánske jedlá na svete. Patria medzi ne ryžové rolky či obľúbené guacamole
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

7. Tempe goreng

Hlavnou zložkou tohto tradičného jedla je tempeh. Pochádza z Indonézie, kde má rôzne využitia. V tomto jednoduchom recepte sa tempeh nakrája na hrubé plátky, marinujú sa v zmesi korenín a tekutín, a potom sa opečú na panvici alebo vyprážajú, kým nie sú chrumkavé.

tempeh
Zdroj: Taste Atlas

6. Guacamole

Guacamole je známa pochúťka, ktorej pôvod siaha až k Aztékom v 16. storočí. Vyrába sa zo zrelého roztlačeného avokáda, cibule, čili papričiek a korenín, ako sú soľ a koriander. Hlavnou zložkou je avokádo, bohaté na zdravé tuky, vitamíny, minerály a bielkoviny. Názov avokádo pochádza z aztéckeho slova ahuacatl, čo znamená semenník, a verilo sa, že má afrodiziakálne účinky.

avokádo
Zdroj: Taste Atlas

5. Diri ak pwa

Na piatom mieste sa umiestnilo národné jedlo stredoamerickej krajiny Haiti s názvom diri ak pwa, ktoré pozostáva najmä z fazule a ryže. Toto jedlo sa môže pripravovať z rôznych druhov fazule, ale najčastejšie sa používa druh pinto. Vyznačuje sa predovšetkým vysokou výživovou hodnotou, pretože samotná ryža je bohatá na škrob a rovnako ako fazuľa, obsahuje železo a bielkoviny.

Diri ak pía
Zdroj: Wikimedia Commons / Xaymacan
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 z 4
Späť
Zdieľať
Diskusia