Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2014, 20:40
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

TECH AUDI ŠKODA TUNING VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Ako každoročne, tak aj tento rok sa v blízkosti jazera Wörthersee konal známy GTI zraz. Pozri si jeho najzaujímavejšie vystavované automobily.

Ako každoročne, tak aj tento rok sa v blízkosti jazera Wörthersee konal známy GTI zraz. Oblasť južného Rakúska sa teda opäť premenila na raj fanúšikov koncernu Volkswagen, ktorí si potrpia na športovejší štýl jazdy a sériové automobily ich nebavia. 33. ročník sa preto znovu niesol v znamení nádherných vytunených skvostov, či už zo strany návštevníkov alebo samotných automobiliek v rámci koncernu. Jednotlivé značky doviezli, či pripravili špeciálne na túto udalosť zaujímavé edície, ktorých spoločným znakom je najmä perfektná individualizácie. Na fotografiách nižšie nájdete tie najzaujímavejšie kúsky, ktoré si zaslúžia pozornosť.

Audi A3 Clubsport quattro Concept

Stánok prémiovej časti koncernu VW Group sa niesol v znamení brutálnej A3-ky. Konkrétne ide o prevedenie sedan, ktorý dostal masívny bodykit a dávku výkonu pod ním. Paradoxne tak A3 Clubsport quattro vyzerá podstatne agresívnejšie a športovejšie než o triedu väčší model RS4 Avant. Netreba však zabudnúť na dodatok v názve, ktorý hovorí o tom, že ide o koncept a v produkčnej verzii (ak vôbec vznikne) bude model vyzerať podstatne umiernenejšie. Podľa najnovších informácii sa jedná len o ďalší koncepčný voz, ktorý v tejto rovina aj ostane, pričom vznikol predovšetkým kvôli stretnutie o jazera. Automobilka však dodala, že pilne pracuje na ostrej verzii RS3 Sportback, ktorá isté dizajnové riešenia odkuká práve zo štúdie. To, či vznikne aj RS3 sedan zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené. Clubsport quattro vychádza zo zatiaľ najsilnejšej verzii S3, no v skutočnosti došlo k radikálnej výmene v oblasti motorového ústrojenstva, keďže pod kapotou evidujeme miesto štvorvalca, 2,5-litrový päťvalec. Ten pritom poskytuje brutálny výkon 525 koní a 600 N.m, vďaka čomu hovoríme o pomere približne 210 koní na jeden liter motora a maximálke až 310 km/h! Viac nájdeš tu.

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

 

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Audi Q3 outdoorové príslušenstvo

Audi ďalej priviezlo viacero vyšperkovaných súčasných modelov. Prednosť som však dal stredne veľkému SUV, Audi Q3, ktoré dostali špeciálny "outdoorový" balíček. Jeho súčasťou je motor 2.0 TDI, elektromechanická parkovacia brzda, nosič na kajak, vystužený podvozok s početnými ochrannými súčasťami či bočné prahy so "stupačkami". Nový je aj dizajn kolies a grafika zadných svetlometov, ktoré v tomto prevedení nedisponujú červeným krytom, ale čírym. Pointou je ale predovšetkým zadný rozkladací stan, ktorý je odolný voči vetru do rýchlosti až 70 km/h. Rozloženie a zloženie stanu by nemalo trvať viac ako 7 minút, pričom pri rozloženej konfigurácii je pripevnený o otvorené veko batožinového priestoru. Pokiaľ treba stan zložiť, príde na rad špeciálny vak, do ktorého sa bezproblémovo zmestí a následne vloží do kufra.

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Seat Cupster

Španielská automobilka, okrem toho, že sa jej moc nedari, oslavuje tento rok 30. narodeniny modelu Ibiza. Pre túto príležitosť preto Seat pripravil koncept Ibiza Cupster, teda akýsi španielsky speedster. v skutočnosti sa nejedná o nič svetoborné, ale o verziu Ibiza Cupra, ktorá prišla sťa jedným rezom o strechu. Automobil je preto o rovných 80 mm nižší, techniku však zdieľa rovnakú. Zaujímavo je riešený najmä zadný spojler, ktorý vypĺňa prázdne miesto, medzi pôvodnými stĺpikmi. Cupster dostal pôvabný lak New orange, 18'' disky, tradičný stredový výfuk a známu motorizáciu 1,4 TSI s výkonom 180 koní a krútiacim momentom 250 N.m.

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Škoda CitiJet

Mestské žihadlo Škoda Citigo prišla vďaka 16 študentom o strechu, vďaka čomu vznikol odvodený model s názvom CitiJet. Dvojmiestný roadster disponuje modrobielym lakovaním, závodne vyzerajúcimi bielymi 16'' diskami, predným splitterom a zadným spojlerom, ktorý bol vytvarovaný v duchu pôvodných C-stĺpikov. KVôli bezpečnosti pribudol ochranný oblúk, nový tvar však dostali aj bočné sklá, ktoré plynulo klesajú k zadným partiám. Pod všetko sa podpísal mladý tím zo stredného strojárenského učilišta, ktorý spolupracoval s Jozefom Kabaňom, pričom celý projekt im trval šesť mesiacov. Sériová verzia pochopiteľne nebude, preto tento exemplár na bežných cestách neuvidíte, teda pokiaľ niekto svoje Citigo nevygúľa mimo cesty.

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Škoda Yeti Xtreme

Z Mladej Boleslavy pochádza ďalší trhák tohtoročného tuningového zrazu v Rakúsku. Ide o dôkladne prerobený model Yeti, ktorý odkazuje na rally. Zaujímavý počin nesie prívlastok Xtreme, pod kapotou má benzínový motor 1.8 TSI s výkonom 112 kW / 152 koní a krútiacim momentom 250 N.m. Maximálna rýchlosť je okolo 190 km/h, pričom o brzdenie sa starajú brzdy pochádzajúce z Octavie RS. Tomuto kroku sa nemôžeme ani čudovať, keďže všetky štyri poháňané kolesá dostali podstatne väčšie a ťažšie pneumatiky, ktoré zabezpečujú lepší prechod terénom. Podvozok je výškovo nastaviteľný, sila na kolesá sa prenáša prostredníctvom šesť-stupňového dvoj-spojkového automatu DSG. Exteriér dostal matný šedý lak s krikľavými detailami a strechou, vytiahnuté blatníky, spevnený a vystužený podvozok a samozrejme aj terénnejšie nárazníky. V interiéri nájeme štvoricu závodných sedadiel značky Recaro, športový volant, karbónové doplnky či hliníkové pedály a prahové lišty.

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Volkswagen Golf GTI Wolfsburg Edition

Čo by to bol za ročník, keby sa neukázal najväčší trendsetter, akým je práve Golf GTI, teda kult ostrých hot-hatchov. Tentokrát sa opäť návštevníci mohli kochať hneď niekoľkými verziami a prevedeniami, z ktorých vyberám Golf GTI Wolfsburg Edition. Ide o edíciu ktorá oslavuje tohtoročné 40. narodeniny športového GTI ako i odkazuje na "srdce" Volkswagenu, mesto Wolfsburg. Červený exemplár dostal športové, čierne polepy, predný splitter, čierne 19'' značkové disky OZ Superleggera. Dvojlitrový benzínový motor dostal pomerne radikálny doping, nakoľko z pôvodných 230 koní sa výkon vyšplhal až na 380 koní. Vďaka tomu dokáže toto GTI vybavené športovým paketom Performance zdolať 100 km/h za približne 5 sekúnd!

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Volkswagen GTI Roadster Vision Gran Turismo

Pochopiteľne najdivokejší a najbrutálnejší automobil v rámci celého podujatia sa nachádzal v stánku Volkswagenu. Ten totižto priviezol naozaj niečo netradičné a exkluzívne, konkrétne koncept, ktorý mal svoju virtuálnu premiéru v legendárnej ságe Gran Turismo 6. Presnejšie ide o kategóriu Vision Gran Turismo, kde vývojári hry dali prednosť automobilkám s ich vytvorenými virtuálnymi vozidlami. Tím dizajnérov preto dostal voľnú ruku, čoho výsledkom sú ostré, členité a futuristické krivky, ktoré dodávajú naozaj svojský a drsný look. Keďže automobilka hneď v úvode vedela, že sériová verzia nehrozí, koncept pôsobí naozaj nadčasovo a do veľkej miery nereálne, i keď línia GTI-čkového Golfu sa nezaprie. Koncept je postavený na obrovských 20'' diskoch, za ktorými sa ukrývajú 381 vpredu, respektíve 356 mm brzdové kotúče vzadu. O najúžasnejšom Golfe GTI, ako tvrdí samotná automobilka, sa bližšie dočítaš v tomto článku, pripomeniem ešte, že vpredu sa nachádza trojlitrový šesťvalec VR6 s dvoma turbodúchadlami a priamym vstrekovaním, ktorý suma-sumárov prináša až 503 koní a 562 Nm

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee

Najväčšie trháky tohtoročného zrazu pri Wörthersee
Domov
Zdieľať
Diskusia