Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2024 o 12:30
Čas čítania 7:33
Adriana Královičová

Zuzka a Šimo boli na Burning Man: Pobehujú okolo vás nahí ľudia, peniaze tu nemajú žiadnu hodnotu (Rozhovor)

Zuzka a Šimo boli na Burning Man: Pobehujú okolo vás nahí ľudia, peniaze tu nemajú žiadnu hodnotu (Rozhovor)
Zdroj: archív respondentov
ZAUJÍMAVOSTI FESTIVALY SLOVÁCI
Uložiť Uložené

„Hoci by sa mohlo zdať, že ide o neviazanú párty niekde uprostred ničoho, kde neexistuje žiadna kontrola a neplatia pravidlá, nie je to úplne tak,“ vraví pár.

Každoročne na púšti v Nevade vznikne mesto Black Rock City s rozlohou 14 km2 a ľudia v ňom oslavujú udalosť Burning Man. Okrem hudby ponúka tie najlepšie umelecké inštalácie a v neposlednom rade aj dokonalé outfity návštevníkov. Tento rok sa ho zúčastnili aj Slováci Zuzana Hábeková (tatérka) a Martin Šimko (sprievodca pre cestovnú kanceláriu) a pre Refresher priblížili svoje netradičné zážitky.

„Je to taký survival event, ktorý sa odohráva v prostredí Nevadskej púšte, ktorú obkolesujú hory. Všade sa nachádza alkalický prach, je to drsné aj z pohľadu počasia. Trvá to týždeň a musíte sa pripraviť na všetko,“ hovoria pre Refresher. „Niekoho možno prekvapí, aký je „Burn“ liberálny, čo sa týka nahoty, sexu či rôznych aktivít, ktoré sú s ním spojené. To, že okolo vás pobehujú nahí ľudia, ktorí tancujú či bicyklujú sa, nie je nič nezvyčajné. Ak ste vôbec prvýkrát na podujatí, prichádzate špeciálnou bránou. Privítajú vás, ľahnete si do púštneho prachu a urobíte anjelika.“ 

Na Burning Man boli druhýkrát. Minulý ročník im skrížila plány obrovská prietrž mračien, ktorá zaplavila púšť. Udalosť museli opustiť predčasne a preto sa tento rok rozhodli vrátiť. 

Odporúčané
19-ročný Roman pracuje v prístave s najluxusnejšími jachtami: Ak zverejním fotku, dostanem pokutu 25-tisíc eur (rozhovor) 19-ročný Roman pracuje v prístave s najluxusnejšími jachtami: Ak zverejním fotku, dostanem pokutu 25-tisíc eur (rozhovor) 14. septembra 2024 o 12:30

V rozhovore si prečítaš, ako riešili logistiku a náklady, ako fungoval ich kemp, prečo v mesto Black Rock City nemajú peniaze žiadnu hodnotu aj to, aký silný moment si odniesli z posledného rituálu pri pálení chrámu. Prečo tzv. rangeri (policajti) stoja pri záverečných ceremóniách okolo obrovského ohňa? 

burning man, festival, zahraničné festival
Zdroj: archív respondentov

Ako ste sa pripravovali na Burning Man? 

Musíte si priniesť všetko, čo budete na ten týždeň potrebovať. Najbližšie mesto je vzdialené asi tri hodiny autom, takže na to sa nemôžete spoliehať. Najviac treba myslieť na veci, ako sú napríklad snowboardové okuliare, ak by bola púštna búrka. Keď sa zdvihne vietor a prach sa začne dvíhať, človek absolútne nič nevidí. 

Cez deň potrebujete tmavé okuliare a cez noc zasa nejaké priesvitné, aby ste aspoň niečo videli. Určite aj šatku, respirátor alebo dýchaciu masku. Ďalej teplé oblečenie kvôli nízkym nočným teplotám. 

Ako ste sa na púšť dopravili? Je známe, že už práve cesta vie byť poriadne náročná. 

Najideálnejšie je začať cestu v Las Vegas či v San Franciscu. Požičať si auto a rozdeliť sa s viacerými ľuďmi o náklady. Odporúčame auto v štýle pickupu, kde môžete všetko naložiť. Požičovne však neradi požičiavajú autá práve počas eventu, najmä kvôli tomu, že sa na mieste nachádza alkalický prach. Podmienky pre autá sú tam dosť škodlivé. 

Odporúčané
Pristihla som kamarátku pri trojke s mojím frajerom, čávo mi ukradol peniaze. Slováci sa podelili o to, ako ich zradili kamaráti Pristihla som kamarátku pri trojke s mojím frajerom, čávo mi ukradol peniaze. Slováci sa podelili o to, ako ich zradili kamaráti 12. septembra 2024 o 12:30

Ďalšou možnosťou je tzv. Burner expres, ktorý návštevníkov dopraví až na miesto z okolitých miest. Dá sa kúpiť aj spiatočný lístok alebo objednať voda, ktorú si vyzdvihnete priamo na mieste. Najdrahšou záležitosťou je prenajatie karavanu. To vás môže stáť aj 10 000 dolárov. Ak však chcete tajný hack, skúste si zapožičať karavan zo vzdialenejších miest, odkiaľ cesta trvá aj 15 hodín. 

Najbližším mestom pri Burning Man je Reno, čo je také Las Vegas z Wishu. 

burning man, festival, zahraničné festival
Zdroj: archív respondentov

Funguje tam prísna kontrola? 

Ak by ste si chceli náhodou brať so sebou nejaké nelegálne látky (čo samozrejme neodporúčame), tak v štáte Nevada sú na rozdiel od Kalifornie ilegálne aj ľahké drogy. Cestou prechádzate aj oblasťami, kde žije pôvodné americké obyvateľstvo. Práve na týchto miestach sú znížené rýchlostné limity. Treba si dávať na to pozor. Ľahko vás môžu zastaviť policajti a napríklad aj preto, ak vám nie je vidieť EČV. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko ich to celé stálo. 
  • Ako fungovala logistika do púšte a celý kemp. 
  • Prečo v Black Rock City nemajú peniaze žiadnu hodnotu. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 166414 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia