Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2014, 23:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Miro Šatan končí s kariérou. Patrí ti veľké ĎAKUJEME!

ŠPORT HOKEJ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Miroslav Šatan, dlhoročný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie a obrovská osobnosť nášho hokeja, v 39 rokoch končí svoju aktívnu kariéru. Poďme sa pozrieť na jeho úspechy a spoločne mu poďakujme!

Miro Šatan končí s kariérou. Patrí ti veľké ĎAKUJEME!

Mnohí Mirovi Šatanovi neverili, keď uvádzal, že sa chystá skončiť s aktívnou hráčskou kariérou. Predsa len, vek 39 a dobrá forma nahovárajú, že ešte ten jeden rôčik by potiahnuť mohol. Stačí si spomenúť na prínos Šatana, Nagya či našich najstarších hráčov na MS. Nepochybne nám bude o rok v Čechách chýbať. Nakoniec, každý chcel vidieť, ako sa s hokejom rozlúči práve tam, spoločne s ďalšou veľkou hokejovou osobnosťou, Jaromírom Jágrom, ktorý tak pravdepodobne učiní na domácej pôde.

Miroslav Šatan bol už od malička človekom s pevnou vôľou. Vo svojich hokejových začiatkoch dbal na tvrdý tréning, kvalitnú životosprávu a neraz obetoval kvôli hokeju aj zdravie. Pomoc tímu bola pre neho akýmsi zadosťučinením. Najkrajší moment jeho mladosti bola asi olympiáda v Lillehammeri roku 1994, kde sa stal najlepším strelcom turnaja, v ôsmich zápasoch nastrieľal 9 gólov a to všetko v 20 rokoch! Samozrejme, bol aj draftovaný do NHL a to tímom Edmonton Oilers. Po pár rokoch zamieril do Buffala Sabres, kde sa s Dominikom Haškom stali legendami. Tu zažil svoje prvé finále NHL, avšak prehrali s Dallasom Stars po spornom góle Bretta Hulla. Práve tu dostal svoju prezývku „tichý zabijak“ (Silent Assassin) od Michaela Pecu. Prezývka na neho dokonale sedí a nikdy už z neho neopadla. Mirova schopnosť strieľať dôležité góly v potrebných okamihoch ho sprevádzala počas celej kariéry. Neskôr sa dostal aj do tímu New York Islanders, no vytúžený Stanley Cup dosiahol až s Pittsubrghom  Je skvelým hokejistom, no rovnako je dobrým človekom. Chválili si ho všetci tréneri a spoluhráči, je inteligentný, poskytoval rozumné rozhovory a vždy si dával pozor, čo povie. Spolu v reprezentácii odohral 164 zápasov a strelil 81 gólov, z toho 35 na MS. Aj vďaka nemu a jeho 10 gólom a dvom asistenciám sme sa ako outsideri dostali v roku 2000 na MS do finále, kde sme ale boli porazení Čechmi.

Miro Šatan končí s kariérou. Patrí ti veľké ĎAKUJEME!


O dva roky neskôr ale prišli najkrajšie týždne pre Slovensko. Pamätá sa naša mladá alebo aj staršia generácia na krajšie obdobie, než MS vo Švédsku? Naši Zlatí chlapci z Göteborgu nám ostanú navždy v srdciach. Zlatu z MS ale predchádzala tragická kvalifikácia na ZOH v Salt Lake City. Na MS ale každý chcel ukázať, že to chce napraviť a prisľúbená bola veľká účasť. Miro bol ako kapitán dôležitou postavou, ktorá strieľala dôležité góly práve vtedy, keď sme ich najviac potrebovali. Rovnako ako na Slovensku, Miro si aj za veľkou mlákou získal veľa fanúšikov a uznania od tých najlepších. Sám Wayne Gretzky sa o ňom vyjadril nasledovne: „Môžete mať Jágra, Bureho, Bondru a všetkých ostatných. Ale ak by šlo na ľade o všetko, vybral by som si Šatana." Po tom, ako skončil kariéru v NHL (1050 zápasov, 363 gólov, 372 asistencií, čiže 735 bodov) sa ale opäť pripojil k reprezentácii.

Miro Šatan končí s kariérou. Patrí ti veľké ĎAKUJEME!


3-násobný účastník ZOH, 13-násobný účastník Majstrovstiev sveta a 4-násobný držiteľ cenných kovov z MS, to je náš kapitán Miroslav Šatan. Jeho poslednú, striebornú medailu si pamätáme všetci veľmi dobre. Pred dvomi rokmi sme totižto po úžasnom turnaji odchádzali domov zo striebrom na krku a snáď nikto nezabudne na obrovský prínos a celkovo úžasný zápas Mira Šatana. Hudáčkov a jeho dva góly, najmä ten v oslabení po úžasnej asistencii obetavého Handzuša ostanú nezabudnuteľné. Zabudnúť by sme ale chceli na nepekné zranenie po zrážke s Chárom. To malo za následok dlhodobý a nútený odpočinok.


Miroslav Šatan je pravdepodobne najlepším hráčom slovenského hokeja v samostatnej ére a najlepším reprezentačným strelcom. Takisto je s určitosťou najdôležitejším reprezentantom v histórii a mnohí na neho budú spomínať ako na nášho večného kapitána s C-čkom na hrudi. Priniesol nám obrovskú radosť, napĺňal mnoho sŕdc fanúšikov a je isté, že ďalšia 18 tu už znova nebude, rovnako ako nepríde ďalšia 38. Za všetky tie roky sme sa lúčili s mnohými významnými osobnosťami slovenského hokeja, dovoľte mi so slzami v očiach rozlúčiť sa s obrovskou legendou, Miroslavom Šatanom. Určite sa neurazí ani jeden Slovák, keď v mene každého jedného teraz Mirkovi poďakujem. Úprimne a jednoducho, ĎAKUJEME!




Domov
Zdieľať
Diskusia