Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. júla 2024 o 14:17
Čas čítania 1:19
Veronika Ábelová

Toto sú najlepšie vyprážané dezerty na svete. Obľúbená slovenská klasika sa umiestnila v TOP 10

Toto sú najlepšie vyprážané dezerty na svete. Obľúbená slovenská klasika sa umiestnila v TOP 10
GASTRO GASTROPRIEMYSEL TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V rebríčku bodovali aj susedné krajiny ako Poľsko či Česko.

Gastroweb TasteAtlas opäť prišiel s novým rebríčkom, tentoraz sú to najlepšie vyprážané dezerty sveta. Kto má rád šišky alebo muffiny, tomu sa tento rebríček určite bude páčiť. Medzi 100 najlepšími vyprážanými dezertmi sa dokonca umiestnilo aj Slovensko.

šišky europa
Zdroj: TasteAtlas

Spolu s niekoľkými ďalšími krajinami sa delí o 7. miesto. Prvé miesto obsadilo Poľsko so svojimi nadýchanými pączkami, ktoré sa tradične plnia rôznymi druhmi džemov. Susedná Česká republika zabodovala s koblihami, ktoré sa umiestnili na 20. mieste.

Typické koblihy sú okrúhle a v strede majú malý priehlbinu, do ktorej sa zmestí náplň. Tradične sa plnia džemom, marmeládou, tvarohom alebo šľahačkou. Hoci sa môžu piecť v rúre, častejšie sa smažia na oleji.

Ktoré dezerty sa dostali do prvej päťky?

5. Aborrajado

Tento kolumbijský dezert pozostáva z plátkov sladkých plantainov (zeleninových banánov) plnených syrom, obalených v cestíčku a následne vypražených. Toto jedlo sa môže aj piecť alebo grilovať a podáva sa ako predjedlo alebo sladký snack. Niektorí pridávajú pastu zo sladkého ovocia bocadillo guava, takže aborrajado sa môže podávať aj ako dezert.

4. Graffe

Tieto vyprážané sladkosti pochádzajú z Neapola, kde sa tradične pripravujú na karneval. Do kysnutých lievancov v tvare šišiek s otvorom vnútri sa pridávajú varené zemiaky, aby sa zabezpečila ich mäkkosť. Po vyprážaní sa tzv. graffe obalí v cukre a podáva sa ešte teplý.

koblihy
Zdroj: Wiki Commons/ RogerPao

3. Pisang goreng

Vyprážané banány alebo planajky nájdeš po celej Indonézii. Podávajú sa v mnohých verziách, ale najčastejšie sa banán obalí v cestíčku a usmaží dozlatista. Tradične sa predávajú v pouličných stánkoch a sú jedným z indonézskych vyprážaných občerstvení.

pisang goreng
Zdroj: Flickr/ tongkm
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia