Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2024 o 17:41
Čas čítania 0:41
Radka Klučárová

Nahrávacie štúdiá žalujú AI: Hrozí, že vytlačí skutočné ľudské umenie, varujú vo vyhlásení

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Nahrávacie spoločnosti tvrdia, že AI kradne hudbu, a žiadajú odškodné 150-tisíc dolárov.

Najväčšie svetové nahrávacie spoločnosti žalujú dva startupy s umelou inteligenciou (AI) za údajné porušenie autorských práv. Spoločnosti Sony Music, Universal Music Group a Warner Records tvrdia, že softvéry Suna a Udia kradnú hudbu, a žiadajú odškodné 150-tisíc dolárov, informuje CNN. 

Spoločnosť Suno, ktorá tvrdí, že jej nástroj na tvorbu hudby už využilo viac ako 10 miliónov ľudí, na situáciu nereagovala. Firma Udio uviedla, že ju „nezaujíma reprodukovanie obsahu“.

Veria, že generatívna AI sa stane základom modernej spoločnosti

Jej systém bol podľa tvrdení spoločnosti „explicitne navrhnutý na vytváranie hudby odrážajúcej nové hudobné nápady. Implementoval a naďalej zdokonaľuje najmodernejšie filtre, aby zabezpečil, že náš model nebude reprodukovať diela chránené autorskými právami alebo hlasy umelcov. Stojíme za našou technológiou a veríme, že generatívna AI sa stane základom modernej spoločnosti“.

Sťažnosti tvorcov však uvádzajú, že Suno a Udio produkujú diela ako Prancing Queen, ktoré by aj skutoční fanúšikovia skupiny ABBA mali problém odlíšiť od autentickej nahrávky kapely. „Motív je nehanebne komerčný a hrozí, že vytlačí skutočné ľudské umenie, ktoré je jadrom ochrany autorských práv,“ uviedli nahrávacie spoločnosti v žalobách.

ABBA
Zdroj: Flickr/Cornel Penescu/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia