Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. apríla 2014, 9:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nepísané pravidlá NHL #2

ŠPORT NHL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Druhé pokračovanie hokejového seriálu, v ktorom si postupne prejdeme všetky nepísané pravidla, tradície a povery NHL, o ktorých by ste určite mali vedieť.

Prednedávnom sme vám priniesli prvú časť tohto seriálu, v ktorej sme si prešli zopár základných nepísaných pravidiel, povier a tradícii NHL. Keďže mal článok celkom peknú sledovanosť, rozhodol som sa aj na základe vašich komentárov spraviť druhý diel, do ktorého zahrniem ďalšie a tiež podstatné pravidlá, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Prvý diel bol hlavne o kódexe pri bitkách, tentokrát sa pozrieme na tie menej známe z nich.

1. Movember fúzy

Nepísané pravidlá NHL #2

November je mesiacom mužskej solidarity, čo znamená, že páni si nechávajú narásť fúziky na Robka Kazíka. Toto gesto symbolizuje boj proti rakovine prostaty. Výnimkou nie sú ani hokejisti, ktorí dodržujú túto tradíciu už od minulého storočia.

2. Playoff brady

Nepísané pravidlá NHL #2

Pri bradách ešte zostaneme. Táto tradícia je pravdepodobne najznámejšia zo všetkých. Prečo sa teda hokejisti počas playoff na tvári neholia? Niektorí tvrdia, že brada má hokejistovi už od ranného pohľadu do zrkadla pripomínať, že je súčasťou niečoho tak veľkého, ako je playoff. Iní zas hovoria, že je to preto, lebo neoholená brada jednoducho nosí šťastie. Dokonca poznáme prípad, kedy sa jednému fanúšikovi Blackhawks zdala neoholená brada málo a rozhodol sa, že počas playoff nebude kosiť svoj trávnik.

3. Brankári sa bijú výhradne medzi sebou

Nepísané pravidlá NHL #2

Ako už bolo povedané v minulom diele, každý hráč, ktorý sa chce biť si vždy vyberá rovnocenného súpera. Rovnako to platí aj pri brankároch, keďže majú rovnakú výstroj, súboj je takto vyrovnaný. Bitky gólmanov nie sú veľmi často videné, no podľa môjho sú o to atraktívnejšie. Výnimky sa tiež občas nájdu, no iniciátorom v týchto prípadoch býva brankár, ktorý je znevyhodnený výstrojou.

4. V kabíne sa nikdy nechodí po logu tímu

Nepísané pravidlá NHL #2

Je štandardom, že v šatni sa v žiadnom prípade nesmie prechádzať cez logo tímu, ktoré je zvyčajne umiestnené v strede kabíny. Porušenie sa považuje za veľké faux pas. Samozrejme, že aj toto pravidlo už bolo porušené a vy si teraz môžete tipnúť, kto si niečo takéto dovolil. Správne. Bol to Justin Bieber, ktorý sa postavil na logo Chicaga Blackhawks a dokonca si dovolil drzo odfotiť samotný Stanley Cup ešte pred tým, ako bol minuloročným výhercom odovzdaný. Na reakciu nás fanúšikovia nenechali dlho čakať.

5. Mínusový bod berie každý hráč na seba

Nepísané pravidlá NHL #2

O tomto pravidle určite veľa z nás nevedelo. Pri klasickej situácii, kedy hráči (najčastejšie útočníci) idú striedať počas toho, ako na nich protihráči útočia a dostanú gól sa "mínuska" nepripíše hráčovi, ktorý naskočil na ľad tesne pred gólom. V NHL je zaužívané, že hráč, ktorý si mínusový bod zaslúži, vybehne hneď po súperovom góle na ľad, kde chvíľu korčuľuje, aby mu mohol byť negatívny bod zapísaný.

6. Nedotýkať sa brankárovej fľaše

Nepísané pravidlá NHL #2

A opäť jedno z tých divnejších. Hokejisti nám stále dokazujú, že sú ako malé deti. Pravidlo, že nikto sa nesmie dotknúť brankárovej fľaše s nápojom je zaužívané v skoro každej hokejovej lige sveta. Pri porušení tohto pravidla dostal tento hráč dokonca trest za nešportové správanie a diváci mu počas korčuľovania na lavičku hanby dopriali standing ovations. Brendan Leipsic sa neskôr za tento úlet ospravedlnil na svojom Twitteri. 

7. Hráči na ľade si s problémami musia poradiť sami

Nepísané pravidlá NHL #2

Nech sa na ľade deje čokoľvek, v NHL platí, že každá problémová situácia, či už bitka, alebo sporný gól, by mal byť vyriešený hráčmi, ktorí sú práve na ľade a nemal by zasahovať nikto z lavičky. Výnimkou sú situácie pri nejasnostiach, ktoré rieši kapitán tímu. Samozrejme, že existujú aj extravagantné situácie, no toto pravidlo nebolo porušené ani pri historicky najväčšej bitke NHL, čo skutočne svedčí o poctivosti hráčov. Ak sa teda chcú pobiť aj ostatní, musia si počkať na ďalšie striedanie, čo je mimochodom celkom častým javom.

Ak poznáte ešte iné, doposiaľ nespomenuté nepísané pravidlá, neváhajte a napíšte mi na [email protected] a určite sa tu ešte objavia. Dovidenia pri ďalšom pokračovaní seriálu.

Domov
Zdieľať
Diskusia