Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. apríla 2024, 13:35
Čas čítania 1:22
TASR

FOTO: Takto vyzerá vynovená Grasalkovičova záhrada za 1,32 milióna eur. Zachovala si prvky francúzskeho barokového štýlu

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Ide o jedinú bratislavskú palácovú záhradu, ktorá si zachovala pôvodnú plochu od doby jej založenia.

Obnovená Grasalkovičova (Prezidentská) záhrada v bratislavskom Starom Meste opäť otvorila svoje brány pre verejnosť. Od leta minulého roka prešla komplexnou revitalizáciou, ktorá bola navrhnutá s rešpektom k jej kultúrnohistorickej hodnote na základe analýzy historických podkladov. Náklady dosiahli 1,32 milióna eur. Záhradu si v piatok pozrela aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.


„Je to nádherné miesto v srdci Bratislavy. Som rada, že sa dnes opätovne otvára verejnosti. Tak to má byť, že slúži verejnosti, rovnako ako hlava štátu má slúžiť verejnosti,“ povedala Čaputová. Poďakovala sa za prácu a profesionalitu pri revitalizácii záhrady patriacej Grasalkovičovmu palácu.

Čaputová, Grasalkovičova záhrada
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


V rámci projektu obnovy kládla mestská časť Staré Mesto dôraz na zeleň. Samospráva nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave a vysadila ďalších 84 stromov. Doplnila aj kvetinové výsadby, kríky, cibuľoviny či letničky. Vysadila napríklad viac ako 16 100 kusov dvojročiek či vyše 19 680 cibuľovín. Pribudol aj nový zavlažovací systém, verejné osvetlenie i mobiliár. Betónové chodníky boli vymenené za vodopriepustné.

Záhrada naplánovaná vo francúzskom barokovom štýle

Grasalkovičova záhrada je založená a naplánovaná koncepčne vo francúzskom barokovom štýle. Všetka výsadba teda prebiehala v intenciách pôvodného návrhu. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, mestská časť všetky zásahy konzultovala s krajským pamiatkovým úradom.

Grasalkovičova záhrada
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Krajinná architektka Tamara Reháčková vníma nielen environmentálny význam záhrady, ale aj jej význam kultúrnohistorického objektu. Ide o jedinú bratislavskú palácovú záhradu, ktorá si zachovala pôvodnú plochu od doby jej založenia.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Rekonštrukcia vychádza zo stavu, ktorý poznáme z historického plánu z konca 18. storočia. Historicky vernejšia bude aj preto, že sa objavia nové kvetinové výsadby, hlavne letničkové, ktoré viac podporia barokový charakter. Baroková záhrada má byť krásna a plná kvetov,“ podotkla Reháčková.

Grasalkovičova záhrada.
Grasalkovičova záhrada. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Oáza na mape Bratislavy

Podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača vracajú záhradu ako oázu na mapu Bratislavy. Verí, že v nej obyvatelia i návštevníci Bratislavy nájdu priestor na relax či ochladenie počas horúcich letných dní.


Staré Mesto začalo s komplexnou revitalizáciou Grasalkovičovej záhrady vlani v lete. Boli to prvé významnejšie práce v záhrade od jej poslednej revitalizácie v 90. rokoch. Počas revitalizácie záhrady generálny investor Bratislavy, ktorý spravuje fontánu Radosť zo života, obnovil rozvody vody, čerpadlo a fontánu vyčistil.

Grasalkovičova záhrada.
Grasalkovičova záhrada. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia