Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2024, 18:39
Čas čítania 0:47
Radoslava Juračková

Zverejnili rebríček krajín, kde žijú najšťastnejší ľudia. Na ktorom mieste skončilo Slovensko?

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA POSITIVE VIBES VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Podľa výskumu sú Česi oproti Slovákom omnoho šťastnejší.

Do prieskumu boli zapojené všetky krajiny sveta. Šťastie spoločnosť vníma abstraktne a jeho úroveň sa meria na základe emócií. „Sústreďujeme sa na šťastie ľudí v rôznych fázach života. Neskoršie etapy života sú prezentované ako hlboko depresívne,“ objasnil význam prieskumu World Happiness Report na svojom webe.  

Spoločnosť Gallup World Poll mapovala, aká je úroveň kolektívneho šťastia na úrovni jednotlivých krajín. Vzorka 1 000 respondentov mala ohodnotiť, ako sa im žije, na úrovni od 0 do 10. 

Výskum mapoval samostatne aj úroveň šťastia mladých ľudí. Slovensko sa v tomto rebríčku medzi najlepšími krajinami neumiestnilo. Mladí Slováci skončili až na 45. priečke. Tesne pred nami je Brazília, Guatemala či Nikaragua. Mladí z Česka sú však na 10. mieste najšťastnejších na svete.

Čím menej obyvateľov, tým šťastnejší ľudia

Visual Capitalist poukázal na kontrast medzi ľudnatosťou najšťastnejších krajín a úrovňou šťastia. Štáty, ktoré majú menej obyvateľov, mali v prieskume tendenciu vyjsť skôr ako tie šťastnejšie.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Medzi desiatkou najšťastnejších krajín sa objavili iba dve krajiny, ktoré majú populáciu nad 15 miliónov. Ide o Holandsko a Austráliu. Ako najsmutnejší ľudia vyšli z prieskumu obyvatelia Afganistanu s úrovňou šťastia 1,7. „Je to jediná ázijská krajina v poslednej desiatke, umiestňujú sa tu väčšinou národy z Afriky,“ poukázal Visual Capitalism.

 
Domov
Zdieľať
Diskusia