Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Casino Guru.
20. marca 2024, 11:00
Čas čítania 2:39

Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate

Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate
Zdroj: Unsplash/David Vives
ZAUJÍMAVOSTI FORMULA 1
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Zdá sa, že Vegas prežíva obdobie rozmachu, čo bol teda skvelý čas na usporiadanie historicky prvého podujatia F1.

Historicky prvá Veľká cena Las Vegas spojila lesk mesta hriechu s nečakanými výzvami. Aj keď podujatie nebolo úplne dokonalé, podarilo sa mu priniesť predstavenie, ktoré prekonalo očakávania v oblasti týchto pretekov. Čím sa toto úplne nové podujatie odlišuje od ostatných závodov v histórii pretekov F1? Čo v ňom mohlo dopadnúť lepšie? A môžeme vôbec očakávať, že sa stane trvalou súčasťou pretekov? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na všetky tri otázky a zhodnotiť jedno z najdiskutovanejších podujatí F1 všetkých čias.

Dokonalá šou

Keď oznámili prvé podujatie F1 v Las Vegas, šéfovia formuly 1 sa stretli s kritikou zo strany divákov, ktorí považovali preteky len za marketingový ťah. Čo vie mesto, ktoré sa špecializuje na párty a hazardné hry, o najpopulárnejšom pretekárskom športe na svete?

Organizátori však videli v rastúcej popularite mesta hriechu skvelý potenciál. Vzostup online kasín a pandémia covidu-19 nemali žiaden vplyv na návštevnosť Las Vegas, ktorá nedávno prekonala maximá ešte spred pandémie.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Zdá sa, že Vegas prežíva obdobie rozmachu, čo bol teda skvelý čas na usporiadanie historicky prvého podujatia F1. Pred podujatím sa veľa hovorilo o jedinečnej trati v meste. Tento 6,2 km dlhý okruh so 17 zákrutami sa nachádza v pulzujúcom centre Las Vegas a vinie sa okolo ikonických pamiatok, ako sú Caesars Palace, Bellagio a Venetian. 

Las Vegas
Zdroj: Unsplash/Juliana Malta

Preteky v Las Vegas však napriek tomu nie sú žiadnou novinkou; mesto už predtým hostilo Veľkú cenu Caesars Palace v rokoch 1981 a 1982. V oboch prípadoch slúžil okruh ako finále sezóny a bol svedkom historických momentov vrátane triumfu Alana Jonesa v roku 1981 a premiérového víťazstva Micheleho Alboreta za Tyrrell v roku 1982. V týchto pretekoch si Nelson Piquet a Keke Rosberg zabezpečili majstrovské tituly piatym miestom.

Nebola to len trať, ktorá rozbúrila debatu. Ceny vstupeniek dosiahli rekordné hodnoty vďaka jednému z najluxusnejších podujatí, aké kedy tento šport videl. Nebolo teda žiadnym prekvapením, že udalosť sprevádzal rekordný rozruch a nadšenie.

Vrcholný ošiaľ 

S približujúcimi sa pretekmi vzrušenie dosiahlo svoj vrchol, keďže ich napäto sledoval celý svet. K tomu prispela aj účasť známych osobností, pop-up obchody a lukratívne aukcie vrátane predmetov od Lewisa Hamiltona a Toma Bradyho. Dobrou správou je, že samotné preteky splnili očakávania. Max Verstappen, ktorý prekonal penalizáciu aj kolíziu s Georgeom Russellom, húževnato bojoval, aby si obhájil svoje 18. víťazstvo v sezóne.

Odporúčané
KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 6. júna 2023, 10:30

Napínavý súboj medzi Verstappenom, Charlesom Leclercom a Sergiom Pérezom priniesol adrenalínové divadlo, po akom fanúšikovia F1 túžili. Pre formulu 1, ktorá po prvýkrát vystupovala ako organizátor aj promotér s odhadovanými nákladmi 700 miliónov dolárov, to boli viac než len preteky; bol to kľúčový moment v štýle Super Bowlu, odvážny krok pri dobýjaní amerického trhu. Tento risk sa vyplatil, pretože trať sa ukázala ako napínavá, umožnila agresívnu jazdu a strhujúce predbiehania, ktorých bolo celkovo 82.

Verstappen napriek počiatočným pochybnostiam podujatí neodolal a počas osláv tímu zaspieval pieseň Viva Las Vegas. Uprostred oslavného ohňostroja to vyzeralo, že F1 nezorganizovala len preteky; vo Vegas zapálili iskru pre budúcnosť podujatia. Bývalý šampión F1 Jenson Button ho dokonca označil za najlepší pouličný okruh v kalendári.

Formula 1 možno práve zmenila pravidlá hry na americkej scéne.

Budúcnosť F1 v Las Vegas

Napriek tomu, že podujatie bolo úspešné, jeho budúcnosť ešte nie je jasná. Miestni obyvatelia vyjadrili obavy z organizácie podujatia a obvinili F1, že zvýhodňuje európskych účastníkov neskorým nočným začiatkom a drahými vstupenkami. Ak kampane proti podujatiu naberú na intenzite, organizátori F1 môžu mať problémy. Napriek týmto prekážkam sa prezident F1 Stefano Domenicali a výkonný riaditeľ Veľkej ceny Las Vegas Renee Wilm jasne vyjadrili, že chcú tieto problémy riešiť.

Zmluva v hodnote 500 miliónov dolárov, ktorá má priniesť F1 do mesta hriechu na ďalšie desaťročie, odráža veľkú investíciu spoločnosti Liberty Media, pričom slávny Las Vegas Strip je súčasťou pretekárskej trate, čo si vyžiada náklady na úpravu ciest vo výške 80 miliónov dolárov. Očakáva sa, že podujatie prispeje do miestnej ekonomiky sumou vo výške viac ako 1 miliarda dolárov a prekoná dokonca aj rekordy v stávkovaní v kasínach, ako je Ceasars Entertainment.

Stane sa tak Veľká cena Las Vegas kľúčovou udalosťou v kalendári F1? Nestavili by sme na to.

Domov
Zdieľať
Diskusia