Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Svetielko nádeje.
21. marca 2024, 9:00
Čas čítania 1:37
Sponzorovaný obsah

Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty

 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty
Zdroj: Svetieko nádeje
ZAUJÍMAVOSTI DETI SLOVENSKO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Organizácia uhrádza poplatky za lieky, prispieva na kúpu parochní a prepravuje detských pacientov na liečbu.

Odvoz na liečbu, uhradenie liekov či ponuka výletov pre rodiny – to všetko je súčasťou pomoci, ktorú poskytuje Svetielko nádeje. Hlavným cieľom občianskeho združenia je skvalitňovať život detských onkologických pacientov a ich rodín, ako aj život nevyliečiteľne chorých detí v domácej paliatívnej starostlivosti. Hoci Svetielko nádeje nie je jedinou organizáciou s týmto zameraním na Slovensku, je výnimočné rozsahom poskytovanej pomoci.

Svietielko nádeje pôsobí na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a pomáha primárne na oddelení. Tam poskytuje podporu prostredníctvom psychosociálneho tímu, ktorého súčasťou sú napríklad liečebná pedagogička, psychologička, fyzioterapeutka a sociálny pracovník.

Svetielko nádeje pomáha malým hrdinom prostredníctvom 16 projektov pomoci. Nebolo by to však možné bez podpory jednotlivcov a spoločností. Činnosť Svetielka nádeje môžeš podporiť aj ty prostredníctvom 2 % z tvojich daní, staneš sa tak súčasťou zmysluplnej pomoci malým hrdinom.

Organizácia sa podieľa aj na rekonštrukcii a modernizácii priestorov kliniky. Prevádzkuje tiež jediný detský mobilný hospic na strednom Slovensku, vďaka ktorému môžu deti s nevyliečiteľným ochorením tráviť svoj čas v domácom prostredí a so svojimi blízkymi.

Svetielko nádeje však pomáha aj s riešením praktických každodenných situácií, ktoré bežne nevnímame ako problémové, no pre dieťa s rakovinou a jeho rodinu môžu byť náročné fyzicky, emocionálne či finančne.

svetielko nádeje
Zdroj: Svetielko nádeje

Počas liečby preto Svetielko nádeje uhrádza poplatky za lieky, ktoré nezaplatí poisťovňa, poskytuje príspevok na zakúpenie parochní pre detských pacientov podľa ich výberu a všetkým hospitalizovaným deťom zabezpečuje zdravé občerstvenie.

Bezplatná prepravná služba Svetielka nádeje zase prepravuje detských pacientov z Banskobystrického a zo Žilinského kraja na liečbu do Banskej Bystrice. Šetrí tak rodinám čas a náklady, no predovšetkým chráni zdravie malých hrdinov. Ich imunita je v dôsledku náročnej liečby oslabená. Bežné ochorenia, ktoré zdravý človek ľahko prekoná, pre nich môžu znamenať komplikáciu už aj tak náročnej liečby. Cesta v zbernej sanitke či verejnou dopravou preto v porovnaní s individuálnou prepravou Svetielka nádeje predstavuje oveľa väčšie zdravotné riziko.

 

Svetielko nádeje vníma aj potrebu vzájomnej blízkosti a spoločne stráveného času rodín. Pokiaľ počas hospitalizácie dieťaťa nie je na oddelení miesto na prespanie pre rodiča alebo v prípade, že malého pacienta chcú prísť pozrieť aj súrodenci alebo starí rodičia, môžu využiť jeden z dvoch bytov Svetielka nádeje v areáli nemocnice a prenocovať tam.

Počas leta zase občianske združenie organizuje pre vyliečené deti a ich rodiny aj rôzne výlety a pobyty, ktoré si počas náročnej liečby často museli odoprieť. Podporné stretnutia a pobyty pripravuje občianske združenie aj pre rodiny, ktoré o dieťa v dôsledku choroby prišli.

svetielko nádeje
Zdroj: Svetielko nádeje
Domov
Zdieľať
Diskusia