Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2024, 9:39
Čas čítania 0:46
Ilona Hobzová

Túto kométu môžeš zahliadnuť iba raz za 70 rokov a teraz je tá chvíľa. Kedy budeš mať šancu?

ZAUJÍMAVOSTI KOMÉTA SPRÁVY ZO SVETA VESMÍR
Uložiť Uložené

Kométu 12P/Pons-Brooks objavil v roku 1812 francúzsky astronóm Jean-Louis Pons. Neskôr ju nezávisle od neho spozorovali aj ďalší astronómovia a mesiac po jej objavení, 13. augusta 1812, bola pozorovateľná voľným okom.

Krátko po jej objavení sa ukázalo, že kométa sa objavuje v periódach (pravidelne raz za 70 rokov) a teraz ju možno pozorovať na rannej a večernej oblohe. „Je pozorovateľná malými ďalekohľadmi. Z histórie jej pozorovaní je známe, že často vybuchuje, takže nie je vylúčené, že sa zjasní natoľko, aby bola viditeľná okom,“ uviedol Astronomický ústav Akadémie vied ČR.

Podľa Fyzikálneho ústavu v Opave je najlepším obdobím na jej pozorovanie marec a prvá polovica apríla, keď ju možno vidieť malým ďalekohľadom, keď sa pomaly pohybuje cez súhvezdia Andromedy, Rýb a Barana.

kometa
Zdroj: Flickr/Brandon Ghany/Horizon Productions SFL/na voľné použitie

„Kométa má v súčasnosti jasnosť približne 6,5 magnitúdy a v priebehu marca a apríla dosiahne 4,5 magnitúdy. V čase, keď bude v druhej polovici apríla za súmraku miznúť na večernej oblohe, mohla by byť viditeľná voľným okom ako slabá hmlistá škvrna na tmavej oblohe nízko nad západným obzorom mimo miest. Ak prejde ďalšou epizódou náhleho zjasnenia, šance na jej spozorovanie budú ešte lepšie“ dodal inštitút.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Kométa prejde 21. apríla vo vzdialenosti 0,781 astronomickej jednotky (približne 116,8 milióna kilometrov) a 2. júna sa priblíži k Zemi. Bude od nás vzdialená 1,55 astronomickej jednotky (232 miliónov kilometrov). Kométa však v tom čase nebude pozorovateľná z nášho územia.

Domov
Zdieľať
Diskusia