Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. februára 2024, 19:17
Čas čítania 2:07
refresher team

Turisti si pochvaľujú: v našich končinách máme jedno z najlepších európskych vín

GASTRO POĽNOHOSPODÁRSTVO TURISTI O SLOVENSKU VÍNO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Česi a Slováci môžu byť právom hrdí.

Hoci ešte stále je Suchý február, nie každý ho dodržiava. Práve pre tých, čo túto výzvu ignorujú, prinášame najnovší rebríček gastronomického webu Taste Atlas, ktorý na základe používateľských hodnotení vybral 67 najlepších bielych vín v Európe

Gastrorebríčky na používateľskej platforme Taste Atlas sú založené na hodnotení ľudí, pričom server rozpoznáva skutočných používateľov a ignoruje hodnotenie botov alebo takzvaných lokálnych patriotov. Jeho cieľom je „propagovať vynikajúce miestne potraviny, posilniť hrdosť na tradičné pokrmy a vzbudiť zvedavosť na jedlá, ktoré ste ešte neochutnali“.

Z rebríčka vyplýva, že v našich končinách máme jedno z najlepších európskych vín. Na 42. mieste skončil Muškát moravský – muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín, ktorá bola vyšľachtená ešte v bývalom Československu. Ešte vyššie to v hodnotení dotiahla známa česká a slovenská odroda známa ako Pálava, a to až do top 6.

6. miesto

Šieste miesto si od turistov a turistiek vyslúžila Pálava. Jedna z najobľúbenejších odrôd v našich končinách bola vyšľachtená na Morave krížením Mülleru Thurgau a Tramínu červeného. Pálava je vysadená predovšetkým na južnej Morave – v Mikulovsku a Znojemsku. „Okrem Česka sa vyskytuje už len na susednom Slovensku,“ píše sa na stránke Taste Atlas.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Vinárske oblasti v okolí Pezinka či Nitry patria medzi popredných producentov tohto vína. Napríklad závody v Topoľčiankach sú známe svojou dlhoročnou vínnou tradíciou, ktorú prezentujú pod názvom Château Topoľčianky, pričom v jeho ponuke nájdeš práve aj spomínanú Pálavu.

Pálava, víno, lahev
Zdroj: Wiki Commons/Xth-Floor

5. miesto

Piate miesto putuje do Španielska zásluhou odrody Albariño, ktorá sa pestuje na severozápade Španielska. Albariño spoznáš podľa svetlejšej farby a nižšieho obsahu alkoholu. Vyznačuje sa tónmi sviežich byliniek a ovocia, ako sú marhule, broskyne, ananás aj mango.

víno
Zdroj: Flickr/Boca Dorada

4. miesto

Viognier je odroda s nejasným pôvodom, ktorá našla svoj domov v severnej časti údolia Rhôny vo Francúzsku, kde sa pestuje už po stáročia. Odroda Viognier je vhodná na výrobu obľúbených aromatických vín, ktoré nesú minerálne tóny, dotyky marhúľ, borovice a ocele.

Víno, Viognier
Zdroj: Flickr/Jameson Fink

3. miesto

Aj na bronzovom stupienku je Francúzsko. Presný pôvod odrody Gewürztraminer (Tramín červený) je ťažké vysledovať, popredným miestom pestovania zostáva Alsasko (región blízko hraníc s Nemeckom). Ide o jedno z najaromatickejších a najkomplexnejších bielych vín na svete. V Alsasku sa pestujú odrody bohaté a obvykle sýto sfarbené, často s nízkym obsahom kyselín, vysokým obsahom alkoholu a exotickou arómou liči a okvetných lístkov ruží.

bílé víno, tramín červaný
Zdroj: Wiki Commons/Michal Osmenda

2. miesto

Striebro vybojovalo maďarské víno Tokaji Szamorodni. Ide o odrodu tokajského vína vyrábaného vo vinárskej oblasti Tokaj (Tokaj Hegyalja) prevažne z odrôd Furmint. Ide o silné víno s korenistou vôňou, ktoré je vyrobené z netriedeného zberu hrozna a botrytických cibéb (bobule viniča napadnuté plesňou Botrytis cinerea). Zreje v dubových sudoch počas minimálne dvoch rokov.

Odporúčané
KVÍZ: Vyznáš sa v druhoch vína? Čo znamená, keď je suché, a akú farbu má frankovka? KVÍZ: Vyznáš sa v druhoch vína? Čo znamená, keď je suché, a akú farbu má frankovka? 27. februára 2024, 15:30

Tokajské vinohrady sa rozprestierajú na juhovýchode Slovenska, ide o najmenšiu vinohradnícku oblasť na našom území. Toto miesto sa okrem iného pýši aj jedinečnosťou v globálnom meradle – ide o jednu z piatich oblastí sveta, kde je možné dopestovať prírodne sladké víno. 

víno, tokajské
Zdroj: Wiki Commons

1. miesto

Víťazstvo si neodnáša nikto iný ako Francúzsko, konkrétne Rizling z oblasti Alsaska, čiže Riesling Alsace. Ide síce o francúzske víno, ale z odrody, ktorú veľmi dobre poznáme od nás zo strednej Európy – Rizlingu rýnskeho. Rizling z Alsaska sa môže mierne líšiť svojím charakterom, od chudobnejších po bohatšie a chuťovo výraznejšie odrody, ale všeobecne je komplexný, bohato ochutený a s vysokým obsahom kyselín.

víno, ryzlink
Zdroj: Wiki Commons/Michal Osmenda
Domov
Zdieľať
Diskusia