Česi a Slováci môžu byť právom hrdí.
Hoci ešte stále je Suchý február, nie každý ho dodržiava. Práve pre tých, čo túto výzvu ignorujú, prinášame najnovší rebríček gastronomického webu Taste Atlas, ktorý na základe používateľských hodnotení vybral 67 najlepších bielych vín v Európe.
Z rebríčka vyplýva, že v našich končinách máme jedno z najlepších európskych vín. Na 42. mieste skončil Muškát moravský – muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín, ktorá bola vyšľachtená ešte v bývalom Československu. Ešte vyššie to v hodnotení dotiahla známa česká a slovenská odroda známa ako Pálava, a to až do top 6.
6. miesto
Šieste miesto si od turistov a turistiek vyslúžila Pálava. Jedna z najobľúbenejších odrôd v našich končinách bola vyšľachtená na Morave krížením Mülleru Thurgau a Tramínu červeného. Pálava je vysadená predovšetkým na južnej Morave – v Mikulovsku a Znojemsku. „Okrem Česka sa vyskytuje už len na susednom Slovensku,“ píše sa na stránke Taste Atlas.
Vinárske oblasti v okolí Pezinka či Nitry patria medzi popredných producentov tohto vína. Napríklad závody v Topoľčiankach sú známe svojou dlhoročnou vínnou tradíciou, ktorú prezentujú pod názvom Château Topoľčianky, pričom v jeho ponuke nájdeš práve aj spomínanú Pálavu.
5. miesto
Piate miesto putuje do Španielska zásluhou odrody Albariño, ktorá sa pestuje na severozápade Španielska. Albariño spoznáš podľa svetlejšej farby a nižšieho obsahu alkoholu. Vyznačuje sa tónmi sviežich byliniek a ovocia, ako sú marhule, broskyne, ananás aj mango.
4. miesto
Viognier je odroda s nejasným pôvodom, ktorá našla svoj domov v severnej časti údolia Rhôny vo Francúzsku, kde sa pestuje už po stáročia. Odroda Viognier je vhodná na výrobu obľúbených aromatických vín, ktoré nesú minerálne tóny, dotyky marhúľ, borovice a ocele.
3. miesto
Aj na bronzovom stupienku je Francúzsko. Presný pôvod odrody Gewürztraminer (Tramín červený) je ťažké vysledovať, popredným miestom pestovania zostáva Alsasko (región blízko hraníc s Nemeckom). Ide o jedno z najaromatickejších a najkomplexnejších bielych vín na svete. V Alsasku sa pestujú odrody bohaté a obvykle sýto sfarbené, často s nízkym obsahom kyselín, vysokým obsahom alkoholu a exotickou arómou liči a okvetných lístkov ruží.
2. miesto
Striebro vybojovalo maďarské víno Tokaji Szamorodni. Ide o odrodu tokajského vína vyrábaného vo vinárskej oblasti Tokaj (Tokaj Hegyalja) prevažne z odrôd Furmint. Ide o silné víno s korenistou vôňou, ktoré je vyrobené z netriedeného zberu hrozna a botrytických cibéb (bobule viniča napadnuté plesňou Botrytis cinerea). Zreje v dubových sudoch počas minimálne dvoch rokov.
Tokajské vinohrady sa rozprestierajú na juhovýchode Slovenska, ide o najmenšiu vinohradnícku oblasť na našom území. Toto miesto sa okrem iného pýši aj jedinečnosťou v globálnom meradle – ide o jednu z piatich oblastí sveta, kde je možné dopestovať prírodne sladké víno.
1. miesto
Víťazstvo si neodnáša nikto iný ako Francúzsko, konkrétne Rizling z oblasti Alsaska, čiže Riesling Alsace. Ide síce o francúzske víno, ale z odrody, ktorú veľmi dobre poznáme od nás zo strednej Európy – Rizlingu rýnskeho. Rizling z Alsaska sa môže mierne líšiť svojím charakterom, od chudobnejších po bohatšie a chuťovo výraznejšie odrody, ale všeobecne je komplexný, bohato ochutený a s vysokým obsahom kyselín.