Zdravšie starnutie nemusí byť o tabletkách ani luxusných procedúrach. Vedci teraz potvrdili, že jeden z najefektívnejších „life-hackov“ nájdeš priamo v ovocí a zelenine.
Výsledky rozsiahlej medzinárodnej štúdie, zverejnenej v časopise ScienceDirect, priniesli jednoznačný záver: flavonoidy, prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v potravinách ako čučoriedky, jablká, citrusy, čierny čaj či červené víno, môžu výrazne spomaliť prejavy starnutia - fyzické aj psychické.
o 15 % nižšie riziko fyzickej krehkosti,
o 12 % menej prípadov úbytku výkonnosti,
a nižšiu pravdepodobnosť výskytu psychických problémov.
U mužov bol efekt miernejší, no pozitívne účinky sa preukázali najmä na duševnej pohode.

Ako flavonoidy fungujú?
Tieto látky majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, znižujú zápaly a podporujú činnosť ciev. Ako dodáva profesorka Aedin Cassidy z Queen’s University v Belfaste, flavonoidy tiež prispievajú k udržaniu svalovej hmoty, čo je kľúčové pre fyzickú samostatnosť v starobe.
Podľa odborníkov z Edith Cowan University, Queen’s University a Harvardu, cieľom medicíny nie je len „žiť dlhšie“, ale žiť kvalitnejšie. A práve tieto jednoduché potraviny môžu byť nástrojom, ako to dosiahnuť bez extrémnych diét a výživových doplnkov.
„Namiesto sladkého nápoja si dajte čaj, do jogurtu primiešajte čučoriedky alebo zjedzte jablko namiesto tyčinky. Takéto každodenné rozhodnutia môžu v konečnom dôsledku výrazne zlepšiť kvalitu života,“ odporúča profesor Eric Rimm z Harvardu.