Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Víno Matyšák.
17. júla 2024 o 16:00
Čas čítania 6:42
Sponzorovaný obsah

Môžu si mladí ľudia v roku 2024 ešte stále dovoliť svadbu? Svadobná koordinátorka radí, s čím musíš počítať

Môžu si mladí ľudia v roku 2024 ešte stále dovoliť svadbu? Svadobná koordinátorka radí, s čím musíš počítať
Zdroj: Unsplash / Jeremy Wong Weddings
ZAUJÍMAVOSTI SVADBA VÍNO
Uložiť Uložené

Koľko stojí povedať si „áno, beriem“ a sľúbiť si lásku v dobrom aj v zlom v roku 2024?

„Svadba je v dnešnej dobe prežitok,“ znel jeden z komentárov na známom diskusnom fóre na tému svadby. „Ja neľutujem ani cent. Nebolo to málo, ale mali sme svadbu podľa predstáv, s našimi najbližšími, s kamarátmi a rodinou,“ odpovedala naň druhá nevesta.

Stačí ti len niekoľko minút googlenia a hneď nájdeš desiatky diskusií bývalých aj budúcich neviest, ktoré ochotne rozpísali svoj rozpočet a jednotlivé položky. 

Svadby sú veľmi individuálne a napríklad rozpočet či priestor, ktorý mala tvoja kamoška, tebe stačiť nemusí. Rozhodli sme sa osloviť svadobnú koordinátorku, ktorá ti vysvetlí, na čom sa ti neoplatí šetriť a naopak, kde toľko míňať nemusíš. Takisto sa dozvieš, ako začať plánovať a čo potrebuješ vyriešiť ako prvé.

Okrem toho máme pre teba tip aj na romantickú lokalitu a Head someliér vinárstva Matyšák Erik Dorušinec ti poradí, ako si správne vybrať víno na svadbu. Dozvieš sa, aké vína sa hodia k svadobnému menu, čo zabaliť hosťom do výslužky a koľko fliaš vína budeš potrebovať podľa počtu hostí.

Koľko trvá plánovanie svadby a ako začať? 

„Prvé kroky by mali byť o úprimnej komunikácii medzi sebou a o predstavách o nadchádzajúcej svadbe, aj keď nakoniec aj tak to ostáva väčšinou na nevestu,“ vysvetľuje svadobná koordinátorka a zakladateľka svadobnej agentúry BBevent Gabriela Marczelová.

Na začiatku je dôležité, aby ste sa dohodli na dvoch kľúčových veciach:
  • veľkosť svadby (určili si počet hostí),
  • dátum a miesto konania.

Hneď na začiatku plánovania potrebuješ predbežný zoznam hostí, aby ste tomu vedeli prispôsobiť výber priestoru. Finálny počet hostí sa môže meniť až do posledných dní pred svadbou.

svadba
Zdroj: Unsplash/Carlo Buttinoni

„Je dôležité, aby hostia dostali predbežné oznámenie o dátume svadby čo najskôr, ideálne emailom alebo telefonicky, aby si neplánovali iné aktivity, ako napríklad dovolenku. Pozvánky a oznámenia môžete poslať tri mesiace pred svadbou,“ dopĺňa koordinátorka.

Potrebný čas na plánovanie bude do istej miery závisieť od tvojich preferencií – ak máš vyhliadnuté miesto alebo dodávateľa, môže sa stať, že sa budeš musieť prispôsobiť termínom, ktoré majú ešte k dispozícii. „Mali sme už svadbu, kde dátum svadby prispôsobovali priamo obľúbenému fotografovi, alebo si zvolili svadbu v pracovný deň vo štvrtok pre obsadenosť vysnívaného priestoru,“ dopĺňa svadobná koordinátorka. Gabriela dodáva, že v dnešnej dobe už nie je zvykom, že svadobným dňom je len sobota.

Pomerne veľké množstvo párov preferuje obrad vonku. V niektorých prípadoch však takýto sobáš nemusí byť oficiálne platný a budeš potrebovať ešte „jednu formalitu“ na úrade. „Ak plánujete svadobný obrad vonku pod holým nebom, overte si možnosť civilného sobáša v danej lokalite a jeho oficiálnu platnosť. Nie vždy a všade je možné mať oficiálny obrad a v takých prípadoch ide o symbolický obrad, tzv. fake sobáš,“ vysvetľuje Gabriela Marczelová. 

Koordinátorka dodáva, že v prípade obradov vonku potrebuješ aj záložný plán B pre prípad nepriaznivého počasia. 

Podľa svadobnej koordinátorky svadbu môžete začať plánovať aj 12 – 18 mesiacov vopred, ale niektorým párom postačí aj 4 – 5 mesiacov. Závisí to od preferencií budúcich novomanželov.

„Zaplatia“ ti svadbu dary od hostí? 

Gabriela Marczelová uvádza, že svadby na západnom Slovensku majú v priemere 60 hostí. Intímnejšie svadby v kruhu rodiny mávajú približne 30 hostí a väčšie hostiny vo svadobných stanoch môžu mať kapacitu aj 100 hostí. 

„Náklady na svadbu, samozrejme, závisia od preferencií novomanželov, od výberu služieb a cien dodávateľov. Cena na hosťa môže byť od 50 do 150 eur, svadobné šaty si môžete vybrať od 300 eur až po niekoľkotisícové šaty. Ťažké je porovnať neporovnateľné,“ vysvetľuje. 

Cena svadby pre 60 hostí je v priemere 10 000 eur a viac.

To, že cena svadby je extrémne individuálna záležitosť a odvíja sa od preferencií, veľkosti a lokality, nám potvrdil aj malý prieskum na diskusných fórach. Jedna z neviest v diskusii tvrdila, že za hostinu so 120 hosťami zaplatí približne 20-tisíc eur, ďalšia uviedla, že zaplatila za svadbu s 80 hosťami 7 500 eur. Bývalá nevesta číslo tri dokázala zorganizovať svadbu pre 25 ľudí za 2 000 eur. Našli sme však aj nevestu, ktorá mala intímnu svadbu so 16 hosťami za 10-tisíc eur.

Anketa:
Akú máš predstavu o svadobnom rozpočte ty? Koľko si ochotný/-á minúť?
Menej ako 5 000 eur
5 000 – 10 000 eur
10 000 – 15 000 eur
15 000 – 20 000 eur
20 000 eur a viac
Menej ako 5 000 eur
25 %
302 Hlasov
5 000 – 10 000 eur
38 %
463 Hlasov
10 000 – 15 000 eur
25 %
306 Hlasov
15 000 – 20 000 eur
8 %
94 Hlasov
20 000 eur a viac
5 %
59 Hlasov

Svadobná koordinátorka upozorňuje, že sa netreba spoliehať na to, že peňažné dary od hostí pokryjú náklady na svadbu. 

„Darovanie peňazí je stále bežnou praxou a môže výrazne prispieť k pokrytiu nákladov. Mladomanželia by však mali mať realistický finančný plán a vlastný rozpočet na krytie základných nákladov. Stáva sa, že najbližší rodinní príslušníci ako sestra, brat, krstní rodičia prispejú na svadbu finančne a zároveň prakticky. Napríklad zaplatia novomanželom DJ-a alebo koordinátora v deň svadby. Aj toto môže odľahčiť ich rozpočet na plánovanú svadbu,“ vysvetľuje Gabriela.

svadba
Zdroj: Unsplash/Andrii Olishevskyi

Plánovanie rozpočtu

Podľa odporúčaní svadobnej koordinátorky by si snúbenci mali na začiatku stanoviť maximálny rozpočet a premyslieť si, ktoré aspekty svadby sú pre nich najdôležitejšie. Ak je pre teba prioritou kvalitná hudba alebo skvelé jedlo, vyhraď si na tieto položky radšej väčšiu sumu.

„Plánovanie rozpočtu sa môže zdať náročné, ak neviete, ako na to, privolajte si k sebe svadobnú agentúru alebo človeka, ktorý vám s tým pomôže. Sú už aj služby čiastočnej výpomoci (koordinácie) svadby. Svadobná agentúra vám často vie vybaviť lepšie ceny za jednotlivé služby,“ dopĺňa zakladateľka svadobnej agentúry BBevent Gabriela Marczelová.

Pri plánovaní rozpočtu si vyhraď 45 % celkovej sumy na hostinu, čiže na prenájom priestorov a catering. Ďalších 50 % si vyhraď pre ostatných dodávateľov, ako šaty, oblek, tlačoviny, kvety, administratívne poplatky a podobne. Počítaj aj s malou rezervou, ktorá pokryje nečakané výdavky v prípade potreby – na to si vyhraď 5 % z rozpočtu. 

Gabriela Marczelová tvrdí, že sa ti neoplatí šetriť na dobrej hudbe a jedle – táto časť svadby tvorí dojem a zážitok, ktorý si z nej zapamätáš. „Naopak, ušetriť sa dá možno na dekoráciách a kvetinovej výzdobe. Dobrý dekoratér vie prispôsobiť návrh tak, aby priestor vyzeral očarujúco, aj keď tam toho bude menej. Zvážte tiež ‚menej tradičný deň‘ na konanie svadby, ako je napríklad štvrtok, môže to znížiť náklady na prenájom miesta,“ dodáva. 

Celkové náklady ti výrazne pomôže znížiť aj veľkosť svadby, teda samotný počet hostí. Do počtu hostí si prirátaj aj svojich svadobných dodávateľov (kapela, DJ, fotograf...), nech aj oni majú čo jesť a piť.

Novomanželia by si mali spraviť zoznam pozvaných hostí podľa seba a nie podľa prianí rodiny.

Koordinátorka odporúča, aby si snúbenci pri prenájme priestorov dvakrát overili dĺžku prenájmu a dodatočné poplatky za predčasný príchod (ako napríklad za dekoráciu priestorov pred svadbou).

„Uistite sa, že po určitej hodine ráno nebudete platiť dodatočne za každú začatú hodinu. Zistite aj to, dokedy sú vaši svadobní dodávatelia ako DJ a fotograf k dispozícii a čo presne a dokedy zahŕňa ich služba,“ vysvetľuje svadobná koordinátorka.

Nezabúdaj ani na platby ako „korkovné“ a poplatky spojené s obradom a výjazdom úradníka. Korkovné je poplatok, ktorý platíš prevádzkovateľovi podniku, v ktorom sa koná svadobná hostina, za servírovanie vlastného alkoholu. Bežne sa môže stať, že podnik nemá v ponuke alkohol, ktorý preferuješ, alebo si chceš priniesť vlastné svadobné víno. 

Predtým než sa definitívne rozhodneš, či mať na svadbe vlastný alkohol alebo nie, porovnaj si cenovú ponuku a tak zistíš, ktorá alternatíva by ťa vyšla výhodnejšie. Zváž aj to, aký chceš hosťom dopriať zážitok – výber alkoholu je rovnako dôležitý ako výber jedla. My sme pre teba pripravili krátky prehľad, ktorý ti pomôže zorientovať sa vo výbere svadobných vín.

🍷💒 Aby sme ti uľahčili plánovanie, spýtali sme sa Head someliéra vinárstva Matyšák Erika Dorušinca, ako si správne vybrať víno na svadbu

Podľa someliéra by kvalita vína nemala zaostávať za kvalitou jedla. Najlepšie urobíš, ak si dáš odporučiť víno na mieru podľa svadobného menu – s tým ti ochotne poriadia vo vinárstve Matyšák. Náš výber sme prispôsobili tradičným svadobným jedlám.

🥂 Prípitok: Sekt Methode Traditionelle brut (suchý, elegantný sekt vhodný na výnimočnú príležitosť)
🫒 
Predjedlo: Veltlínske zelené Fresh (vhodné na párovanie s ľahkými zeleninovými, kuracími alebo syrovými jedlami)
🍲 
Polievka: Podľa someliéra môžeš víno pri polievke preskočiť.
🍽 
Hlavné jedlo: Chardonnay Gold (v prípade kuracieho mäsa alebo panenky), Pinot noir 2017 (tmavšie mäso), Camerlon 2018 (kačka alebo hovädzí steak)
🎁
Výslužka pre hostí: Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Chardonnay

V prípade, že sa neplánuješ pohrávať s párovaním vín k svojmu svadobnému menu, Head someliér vinárstva Matyšák Erik Dorušinec ti odporúča siahnuť po univerzálnych vínach, ktoré sú vhodné na celovečerné popíjanie. „Odporúčal by som nearomatické biele suché víno – Veltlínske zelené, šumivé víno Momento, ľahšie až stredne plné červené víno Modrý Portugal a nakoniec víno so zvyškovým cukrom, ako napríklad Polosladký Devín gold 2023.“ 

Svadobné víno si môžeš vybrať v e-shope či predajniach Matyšák alebo osloviť priamo someliéra vinárstva. Potrebný počet fliaš si môžeš vypočítať podľa infografiky nižšie. Viac informácií o výbere svadobného vína zistíš TU.
Víno Matyšák
Zdroj: Víno Matyšák
vyber si svadobné víno

Ako vyzerajú svadby v roku 2024? 

Podľa Gabriely sú svadby flexibilnejšie ako v minulosti – piatkové termíny svadieb sú obľúbené pre dostupnosť dodávateľov a často aj nižšie ceny. Popularitu získavajú aj októbrové svadby, takéto hostiny však bývajú menšie a intímne. 

„Rastúci záujem je aj o animátorské služby a babysitting, najmä u párov, ktoré majú už deti. Čoraz častejšie je na svadbe aj koordinátor, ktorý dohliada na bezproblémový priebeh svadobného dňa a zároveň je dôležitá súčasť a spojka medzi novomanželmi, dodávateľmi a svadobnými hosťami,“ vysvetľuje svadobná koordinátorka.

Popularitu si stále držia okrúhle stoly s minimalistickým zdobením. „Častým výberom na obrady sú vonkajšie priestory pod holým nebom, stodoly, krásne vinice alebo odľahlé vinárstva,“ dopĺňa koordinátorka.

📍💒 TIP na romantickú lokalitu v Bratislave – Hotel Matyšák

Hotel Matyšák je obľúbeným miestom na rôzne spoločenské akcie vrátane svadieb. Tento hotel ponúka unikátny priestor najstaršej vínnej pivnice v strednej Európe z roku 1904, ktorý pojme až 45 000 fliaš vín. Svoju oslavu alebo svadbu tak môžeš spestriť aj degustáciou vín. 

Organizačný tím ti pomôže s prípravou hostiny na mieru, dokonca prispôsobia aj kapacitu miestností podľa tvojich potrieb. Aby bol tvoj svadobný deň ešte viac výnimočný, pre mladomanželov je pripravený apartmán vždy grátis. 

Pre viac informácií a rezervácie kontaktuj číslo +421 918 180 003.
Hotel MatyšákHotel MatyšákHotel Matyšák
Zobraziť galériu
(3)

Svadobná koordinátorka vysvetľuje, že dodržiavanie svadobných tradícií sa líši podľa regiónu. „Mnohé nevesty si tieto tradície ako pytačky, rozbíjanie taniera, hádzanie svadobnej kytice alebo čepčenie stále ponechávajú. Rozhodujú sa pre kombináciu starých zvykov a nových trendov a dotvárajú ich aj podľa seba,“ uzatvára svadobná koordinátorka a zakladateľka svadobnej agentúry BBevent Gabriela Marczelová.

Dôležité je, aby novomanželia svoju svadbu prispôsobili svojim potrebám a zvolili tie tradície, ktoré sa páčia im a nie iným. Snúbenci by si mali spraviť svoju svadbu presne tak, ako si ju vysnili, podľa seba.

Domov
Zdieľať
Diskusia