Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Poteš svoju starú mamu a skús dať tento kvíz na 10/10.
Keď sa spomenie slovenská kuchyňa, isto sa ti ako prvá vec vybavia bryndzové halušky, kapustnica a žinčica. No tradičných jedál, na ktorých vyrastala nejedna praprababička, máme doslova od a po z.
Naši predkovia pripravovali pokrmy z toho, čo bolo v tých časoch k dispozícii, napríklad zo zemiakov, mlieka, múky, mäsa, zo zeleniny či sezónneho ovocia. Z týchto surovín vznikli recepty s naozaj pozoruhodnými názvami, z ktorých ťa my ideme teraz otestovať.
Ako sa hovorí, všade dobre, doma najlepšie, a vie to aj reťazec Lidl Slovensko. Ten podporuje lokálnych výrobcov (napríklad Asparagus, Dobrota či Paradajkovo) a dodávateľov, a tak v ňom kúpiš až 1 150 slovenských produktov.
Okrem iného má supermarket brožúru s čisto slovenskými výrobkami, z ktorých si uvaríš tradičné jedlá raz-dva. Naber inšpiráciu na raňajky, obed a večeru a pripomeň si naše chute.
Na začiatok niečo jednoduchšie. Vieš, čo je demikát?
Karfiolová polievka podávaná s chlebom
Bravčové pliecko so slivkovou omáčkou a s varenými zemiakmi
Knedlíky s makovou posýpkou a maslom
Bryndzová polievka podávaná so slaninou
Vysvetlenie
Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa podáva s opraženou slaninkou, cibuľou a pažítkou. Toto jedlo bolo charakteristické pre horské oblasti Slovenska.
Jedlo na obrázku sa volá máčanka. Dokážeš však správne uhádnuť, z akých je surovín?
Šťava z kyslej kapusty a sušené hríby
Hovädzí vývar a sušené slivky
Kyslá kapusta a čierna fazuľa
Paprika, fazuľa a údené mäso
Vysvetlenie
Máčanka je polievka zo Šariša, jej základom sú sušené hríby a šťava z kyslej kapusty.
Zdroj:
Lidl, Dall-e, Refresher
910
Fánky sa podávajú počas fašiangov. Nazývame ich aj božie milosti. Čo to je teda za jedlo?
Buchty plnené kyslou kapustou a posypané práškovým cukrom
Hranaté koláče z hladkej múky, do ktorých ide kyslá smotana
Piškótové rezy s vanilkovým krémom a orechovou posýpkou
Koláče z kysnutého cesta s lesným ovocím
Vysvetlenie
Fánky sú koláče z hladkej múky, cukru, kyslej smotany, mlieka, masla a v niektorých prípadoch aj vodky. Fánky majú zvyčajne hranatý a kosoštvorcový tvar.