Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lidl.
26. februára 2024 o 17:00
Čas čítania 0:33
Sponzorovaný obsah

KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami?

KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami?
Zdroj: Lidl, Freepik, Pixabay/BlackRiv, Pnghunter, Pixabay/Capri23auto, Pixabay/Bambo, Unsplash/Katarzyna, Refresher
GASTRO HISTÓRIA KVÍZ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Poteš svoju starú mamu a skús dať tento kvíz na 10/10.

Keď sa spomenie slovenská kuchyňa, isto sa ti ako prvá vec vybavia bryndzové halušky, kapustnica a žinčica. No tradičných jedál, na ktorých vyrastala nejedna praprababička, máme doslova od a po z.

Naši predkovia pripravovali pokrmy z toho, čo bolo v tých časoch k dispozícii, napríklad zo zemiakov, mlieka, múky, mäsa, zo zeleniny či sezónneho ovocia. Z týchto surovín vznikli recepty s naozaj pozoruhodnými názvami, z ktorých ťa my ideme teraz otestovať.

Ako sa hovorí, všade dobre, doma najlepšie, a vie to aj reťazec Lidl Slovensko. Ten podporuje lokálnych výrobcov (napríklad Asparagus, Dobrota či Paradajkovo) a dodávateľov, a tak v ňom kúpiš až 1 150 slovenských produktov.

Okrem iného má supermarket brožúru s čisto slovenskými výrobkami, z ktorých si uvaríš tradičné jedlá raz-dva. Naber inšpiráciu na raňajky, obed a večeru a pripomeň si naše chute.

TO NAJLEPŠIE ZO SLOVENSKA V LIDLI
Hľadáš inšpiráciu na chutný obed? Sprav si poctivé bryndzové halušky. Všetky suroviny nájdeš v Lidli.
Hľadáš inšpiráciu na chutný obed? Sprav si poctivé bryndzové halušky. Všetky suroviny nájdeš v Lidli. Zdroj: Lidl
Kvíz
KVÍZ: Vyznáš sa v tradičných slovenských jedlách?
Na začiatok niečo jednoduchšie. Vieš, čo je demikát?
Zdroj: Lidl, Dall-e, Refresher
110
Na začiatok niečo jednoduchšie. Vieš, čo je demikát?
Karfiolová polievka podávaná s chlebom
Bravčové pliecko so slivkovou omáčkou a s varenými zemiakmi
Knedlíky s makovou posýpkou a maslom
Bryndzová polievka podávaná so slaninou
Vysvetlenie
Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa podáva s opraženou slaninkou, cibuľou a pažítkou. Toto jedlo bolo charakteristické pre horské oblasti Slovenska.
Skús uhádnuť správny názov jedla na obrázku.
Zdroj: Lidl, Wikimedia Commons/Jaspra-Karol (GABRIEL78), CleanPNG/Andera, Refresher
210
Skús uhádnuť správny názov jedla na obrázku.
Liptovské droby
Trenčianske jaternice
Detvianske húrky
Trebišovská krvavnica
Vysvetlenie
Liptovské droby je druh jaterníc, ktoré majú korenenú zemiakovú náplň so škvarkami. Vyrábajú sa starou remeselnou metódou na území Liptova.
Tipni si, čo sú úhrabky.
Zdroj: Lidl, Dall-E, Refresher
310
Tipni si, čo sú úhrabky.
Mix zemiakov, kyslej kapusty a slaniny
Zemiakové halušky so smotanou, syrom a s klobáskou
Hustá cibuľová polievka s kyslou kapustou
Chlebová polievka s rascou
Vysvetlenie
Úhrabky majú viac variácií, no základ tohto receptu pozostáva zo zemiakov, slaniny a z kyslej kapusty.
Vieš správne pomenovať tieto sladké guľôčky?
Zdroj: Lidl, Wikimedia Commons/Matus Kacmar, ClearPNG/Andera, Refresher
410
Vieš správne pomenovať tieto sladké guľôčky?
Bobále
Laskoše
Makovníčky
Opekance
Vysvetlenie
Pôstne jedlo na obrázku, ktoré sa podáva počas štedrej večere, sa nazýva opekance.
Pri sladkom ešte ostaneme. Vieš, čo sú cestenice?
Zdroj: Lidl, Dall-E, Refresher
510
Pri sladkom ešte ostaneme. Vieš, čo sú cestenice?
Koláče z kysnutého cesta plnené višňovým džemom
Malé linecké kolieska s džemovou bodkou v strede
Bochníky z kysnutého cesta, ktoré majú vnútri slivku
Koláč s rebrovanou mriežkou plnený slivkami a orechmi
Vysvetlenie
Cestenice sú kysnuté koláče plnené slivkovým lekvárom alebo samotnými slivkami.
Skús rozpoznať jedlo na obrázku. Tušíš, čo to je?
Zdroj: Lidl, Wikimedia Commons/10xxx0, Refresher
610
Skús rozpoznať jedlo na obrázku. Tušíš, čo to je?
Geršňa
Zlaté halušky
Chrapne
Hrtánky
Vysvetlenie
Zlaté halušky sú halušky na sladký spôsob. Môžeš si ich pripraviť s orechovou posýpkou alebo vanilkovým krémom.
Čír je typ polievky. Vieš akej?
Zdroj: Lidl, Dall-E, Refresher
710
Čír je typ polievky. Vieš akej?
Je to tradičný slepačí vývar bez rezancov zo Senice
Raňajková polievka s bryndzou alebo s kapustovou vodou
Polievka s lesnými hríbmi, typická pre Horehronie
Vysvetlenie
Čír je polievka, ktorej súčasťou bola buď bryndza, mlieko, alebo zápražka.
Jedlo na obrázku sa volá máčanka. Dokážeš však správne uhádnuť, z akých je surovín?
Zdroj: Lidl, Wikimedia Commons/Peter Zelizň, Refresherák, CleanPNG/Andera
810
Jedlo na obrázku sa volá máčanka. Dokážeš však správne uhádnuť, z akých je surovín?
Šťava z kyslej kapusty a sušené hríby
Hovädzí vývar a sušené slivky
Kyslá kapusta a čierna fazuľa
Paprika, fazuľa a údené mäso
Vysvetlenie
Máčanka je polievka zo Šariša, jej základom sú sušené hríby a šťava z kyslej kapusty.
Fánky sa podávajú počas fašiangov. Nazývame ich aj božie milosti. Čo to je teda za jedlo?
Zdroj: Lidl, Dall-e, Refresher
910
Fánky sa podávajú počas fašiangov. Nazývame ich aj božie milosti. Čo to je teda za jedlo?
Buchty plnené kyslou kapustou a posypané práškovým cukrom
Hranaté koláče z hladkej múky, do ktorých ide kyslá smotana
Piškótové rezy s vanilkovým krémom a orechovou posýpkou
Koláče z kysnutého cesta s lesným ovocím
Vysvetlenie
Fánky sú koláče z hladkej múky, cukru, kyslej smotany, mlieka, masla a v niektorých prípadoch aj vodky. Fánky majú zvyčajne hranatý a kosoštvorcový tvar.
Bratislavské rožky isto poznáš. No vieš, ako sa volali v minulosti?
Zdroj: Lidl, Wikimedia Commons/Bratislavská župa, ClearPNG/Andre, Refresher
1010
Bratislavské rožky isto poznáš. No vieš, ako sa volali v minulosti?
Prešporský kosatec
Prešporský mesiac
Prešporský fígeľ
Prešporský bajgel
Vysvetlenie
Záznamy o bratislavských rožkoch siahajú až do 16. storočia. V tom čase ich ľudia nazývali bajgle.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia