Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. februára 2024, 10:11
Čas čítania 0:50
Radka Klučárová

Olympijskí šampióni si z Paríža 2024 na krku odnesú aj kus Eiffelovej veže. Odhalili dizajn medailí

Olympijskí šampióni si z Paríža 2024 na krku odnesú aj kus Eiffelovej veže. Odhalili dizajn medailí
Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus
ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO OLYMPIJSKÉ HRY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Športovci si z Paríža odnesú skutočný kus histórie. Na dizajn dohliadal francúzsky klenotník Chaumet.

Už je známe, ako budú vyzerať medaily na nadchádzajúcich olympijských hrách v Paríži 2024. Organizátori chcú víťazom venovať skutočný kus histórie Paríža, a tak sa do „cenného kovu“ rozhodli zakomponovať originálny kúsok ikonickej pamiatky z 19. storočia, píše CNN.

Športovci si z hier odnesú kus Eiffelovej veže

Medaily tohtoročných olympijských hier budú obsahovať kovanie odstránené z konštrukcie Eiffelovej veže počas predchádzajúcich renovácií. Kov z Eiffelovky tvorí šesťuholníkový stred medaily, kde je vyrazené logo Paríž 2024. Na zadnej strane je už tradične vyobrazená grécka bohyňa víťazstva Niké.

medaily, Paríž 2024
Zdroj: paris2024.org

Rovnakú paralympijskú medailu na zadnej strane zdobí grafické znázornenie Eiffelovej veže z pohľadu zdola. Na dizajn dohliadal francúzsky klenotník Chaumet, ktorého materská spoločnosť LVMH vlani v lete podpísala veľkú sponzorskú zmluvu s Parížom 2024. 

Kovové prvky z pamiatky, ktoré budú medaily zdobiť, odstránili ešte počas renovačných prác v 20. storočí. Odvtedy až doteraz ich starostlivo konzervovali, vyčistili z nich výrazný tmavohnedý náter Eiffelovej veže a vytvorili z nich šesťuholníky symbolizujúce drahé kamene.

@cnn Created by renowned jewelers Chaumet, medals in the upcoming 2024 Olympic Games will feature a piece of the Eiffel Tower’s original iron structure, removed from the landmark during renovation work carried out in the 20th century and repurposed to create a hexagonal centerpiece. #CNN #paris #olympic #news #design #cnnstyle ♬ original sound - CNN
Domov
Zdieľať
Diskusia