Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2024, 19:49
Čas čítania 0:37
Karolína Uličná

VIDEO: Výskumníci na Antarktíde predviedli, čo sa stane s mokrým tričkom v extrémnych mrazoch. V momente zmenilo tvar a zamrzlo

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA POČASIE
Uložiť Uložené

Ako to vyzerá na kontinente, kde sa nenachádzajú mestá, len vedecké či vojenské základne?

Život na Antarktíde nie je úplne bežný pre ľudí, a to práve pre extrémne nízke teploty. Ak sa tam aj nejakí nachádzajú, väčšinou ide o výskumníkov na vedeckých alebo vojenských základniach. Pre predstavu, na polárnej vojenskej základni Vostok dnes 5. februára namerali teplotu až –38 stupňov Celzia.

Na McMudro, jednej z 81 výskumných staníc, kde sa nachádzajú ľudia, sa rozhodli natočiť zaujímavé video, aby priblížili ľuďom náročný život v takýchto podmienkach, píše iMeteo. Aj pobyt v exteriéri na tomto kontinente je dosť náročný a musíš dbať na výber správneho oblečenia.

Muž na videu vytiahol vonku na malý moment mokré tričko. V priebehu niekoľkých sekúnd úplne zmenilo tvar a zamrzlo. Deje sa to vplyvom nízkych teplôt, pohybujúcich sa na dvojciferných hodnotách pod nulou, a silného vetra.

Antarktída sa okrem iného považuje za najchladnejší a najsuchší kontinent. Posledný objavený kontinent má ako jediný počet obyvateľov nula, avšak chladným podmienkam na južnom póle sa dokázalo prispôsobiť až 235 druhov živočíchov.

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia