Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Tatra banka.
23. januára 2024, 17:00
Čas čítania 1:50
Sponzorovaný obsah

Tatra banka predstavila diela slovenských umelcov na nových platobných kartách. Sú už dostupné vo všetkých pobočkách

TECH TATRA BANKA
Uložiť Uložené

Toto je 10 nových dizajnov súkromných aj firemných kariet, ktoré vytvorili slovenskí umelci.

Začiatkom uplynulého týždňa Tatra banka predstavila svojim klientom nové dizajny platobných kariet. Zdobia ich diela slovenských umelcov, laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Tieto karty sú dostupné vo všetkých pobočkách od 16. januára 2024.

V galérii nižšie si môžeš pozrieť všetkých 10 nových dizajnov súkromných aj firemných kariet, debetných aj kreditných.

Súkromná debetná karta – Karta odkazuje na Triumph of Feathers, model bojujúcich dinosaurov vytvorený 3D tlačou od Andrása CséfalvayaSúkromná debetná karta – výšivka Kompy vytvorená Ivanou Šátekovou Súkromná debetná karta – Karta inšpirovaná dielom Madona výtvarníčky Doroty Sadovskej.Súkromná debetná karta – znázorňuje dielo Partitúra Lamentácia od Dezidera Tótha
Zobraziť galériu
(10)

Kartu s novým dizajnom automaticky dostaneš pri založení účtu alebo si ju ako existujúci zákazník môžeš vymeniť v ktorejkoľvek pobočke banky.

Tatra banka dlhodobo podporuje slovenských umelcov

„Umenie má mimoriadnu silu ľudí spájať, reflektovať dobu a kultivovať spoločnosť. Zároveň má zmysel práve vtedy, keď žije spolu s ľuďmi a šíri sa spoločnosťou. Preto prinášame kúsok umenia do každodenného života našich klientov,“ objasnil generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Tatra banky Michal Liday.

Tatra banka už štyri roky v rámci iniciatívy Manifest aktívne podporuje slovenských umelcov – výtvarníkov, dizajnérov a fotografov. V predošlých umeleckých dizajnoch kariet sme mohli vidieť napríklad obraz Spiaca voda II od Erika Šilleho alebo fotografiu Origins od fotografky Márie Švarbovej.

Toto sú súčasní laureáti Ceny Nadácie Tatra banky za umenie, ktorých diela sa objavili na kartách:

tatra banka
Zdroj: Tatra banka

Súčasťou Manifestu 2024 je aj skladba, ktorú zložila speváčka a hudobná producentka Katarzia, taktiež nositeľka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie.

zisti viac o dizajne kariet

Umelci poukazujú na spoločensky dôležité témy

Dielo Madona výtvarníčky Doroty Sadovskej, ktoré nájdeš na súkromnej debetnej karte, vyjadruje istotu v pozitívnom zmysle slova. Vo svete, kde sa neustále menia trendy a štýly, zostáva verná tomu svojmu.

„Madona s dieťaťom nám pripomína, že oveľa viac ako starať sa o seba je dôležité presunúť svoj záujem o druhého, pomoc slabšiemu. Darovať svoj čas, energiu, možnosti aj bez podmienok, bez pevnej istoty, že táto starostlivosť bude opätovaná.“

Výtvarníčka Ivana Šáteková zas reaguje na spoločenské témy, ktoré sa úzko dotýkajú najmä identity a príslušnosti k rozličným skupinám – napríklad vekovým, národnostným či sociálnym. Jej dizajn zdobí súkromnú debetnú kartu.

Uvedené dielo je zo série výšiviek Hore hajl, dole hajl – táto séria sa zaoberá hľadaním podoby súčasného folklóru a narúša zidealizovaný obraz o Slovákoch, ktorý je bežný pri ľudovom zobrazovaní.

Dielo Rudolfa Sikoru nájdeš na platinovej kreditnej karte. Sikora patrí medzi najznámejších slovenských umelcov a už v 70. rokoch minulého storočia ako jeden z prvých výtvarníkov v Československu upozornil na ekologické ohrozenie sveta. V jeho dielach pravidelne nájdeš symboly ako hviezdička, šípka a krížik, ktorými vizualizuje kolobeh a energiu života. 

Vladimír Popovič obohatil slovenskú umeleckú scénu o špecifické formy rozprávania príbehu – animáciu predmetu, popart či spontánne použitie textu. Jeho „krkváže“ a lodičky z papiera zo 60. rokov patria k ikonickým dielam vtedajšej generácie. Dielo Loďky lodiek zdobí zlatú firemnú kreditnú kartu.

„Papierová loďka je nielen symbolom cesty, plynutia či životnou plavbou, ale nesie v sebe aj hravý, poetický moment.“

Príbehy všetkých laureátov Manifestu Tatra banky nájdeš na tomto odkaze

spoznaj príbeh umelcov
Domov
Zdieľať
Diskusia